Annonce
Eddie Redmayne har undskyldt, at han i filmen "Den danske pige" spillede maleren Lili Elbe, der angiveligt var den første kønsopererede transkvinde i verden. Filmen kan ses blandt andet via Viaplay. Foto: Agatha A. Nitecka/Viaplay
Kultur

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet


Der er diskussioner så langt ude, at man håber, de forsvinder af sig selv. Pist borte. Ligesom ens opgavestak af evindelige problemer har det med at kunne løse sig selv, hvis den får lov at ligge uberørt længe nok.

Sådan har jeg haft det med diskussionerne om, hvorvidt skuespillere kan spille spastiske, transkønnede, retarderede, eller hvad ved jeg, for jeg har for længst tabt overblikket over alle de kasser, det er blevet moderne at inddele menneskeheden i.

I november prøvede jeg derfor at lukke både øjne og ører, da den engelske skuespiller Eddie Redmayne, der er ciskønnet - som det hedder, når man identificerer sig med det køn, man er født som - undskyldte, at han havde spillet maleren Lili Elbe, der angiveligt var den første kønsopererede transkvinde i verden. Kritikerne mente, at det kan virke fornærmende for nulevende transkvinder, at rollen blev spillet af en fyr. Så faldt undskyldningen. Også Jared Leto, der fik en Oscar for at spille en transkønnet person i filmen "Dallas Buyers Club", har sagt, at han i dag ville takke nej til rollen.

Men nu er den gal igen. Helen Mirren bliver kritiseret for at spille den israelske premierminister Golda Meir i filmen "Golda", fordi Mirren ikke er jøde.

Nej. Hun har heller ikke prøvet at være den engelske dronning og Mussolinis elskerinde, men alligevel og selvfølgelig vovet at spille rollerne.

I Politiken forleden kunne man læse en forsker i repræsentationen af mangfoldighed i kunst og kultur sige, at der er en risiko for, at nuancer går tabt, når skuespillere ikke er en del af den minoritet, de repræsenterer.

Nå, der røg også komedierne "Mænd og høns" og "Dum, dummere", for mindre begavede er vel også en minoritet?

Jeg er selv en minoritet. Jeg har verdens mest sjældne kombination af øjenfarve og hårfarve nemlig blå og rød. Det var ikke et ønskværdigt look i 70'ernes folkeskole, så hvis man skal spille mig, ja så skal man ifølge kritikernes logik ikke blot ligne mig, men også have mærket konsekvenserne af det.

Jeg er med på, at det kan virke fornærmende for minoriteter, hvis vi i fuld alvor portrætteres karikeret og misforstået. Det kan i værste fald forstærke de fordomme, folk i forvejen har om os. Jeg er også med på, at Hollywood har en tendens til at overse skuespillere med minoritetsbaggrund og trækker de sikre og kendte kort, hvilket er for dårligt og en diskussion værd for sig. Men at udelukke skuespillere, fordi de ikke tilhører en given minoritet er en underkendelse af deres faglighed og evne til indlevelse og i sidste ende af deres fags eksistensberettigelse.

Som skuespiller og revydirektør Mads Nørby siger det: "Vi skal sige fra, når det ikke er tandlægens faglighed, men et spørgsmål om, hvorvidt hun selv har haft huller, der skal give hende ret til at give mig en krone."

På Shakespeares tid blev alle roller spillet af mænd, og i andre gamle dage var filmstjerner så populære, at filmene drejede sig mere om dem end deres karakter. Den slags har vi for længst passeret. Ikke blot forventer vi, at skuespillerne ligner den person, de skal spille, de skal også føle og udstråle personligheden. 

Tænk blot på Matthew McConaugheys præstation i førnævnte "Dallas Buyers Club", hvor han tabte sig afsindigt meget for at spille sin HIV-ramte hovedperson. Eller Rami Malek som Freddie Mercury, der havde studeret den afdøde hovedpersons bevægelser og mimik ned i mindste detalje og fået sig et kunstigt og udstående overbid. Eller Dustin Hoffmans indlevelse som autist i "Rain Man". Skal de også sige undskyld?

Jeg anerkender alle minoriteter og majoriteter, så længe de opfører sig lovligt. Vi skal behandle hinanden ligeværdigt uanset handicap, farve, religion og seksualitet.

Netop derfor er denne insisteren på, at bestemte kategorier af karakterer kun bør spilles af personer, der selv tilhører disse kategorier, vanvittig og i bund og grund et gigantisk selvmål, der kun kan gøre ondt værre.

Hvis vi alle skal sættes i båse, bliver båsene vigtigere end menneskene i dem. Så ender vi hver især som repræsentanter for en bås i stedet for at være individer.

Hører jeg så mest hjemme i båsen af rødhårede med blå øjne eller i den, hvor vi samler cis-personerne? Forhåbentlig lever jeg så længe, at jeg også kan kravle over i den med pensionisterne ...

Hvis vi alle skal sættes i båse, så bliver båsene vigtigere end menneskene i dem. Så ender vi hver især som repræsentanter for en bås i stedet for at være individer.

Uddrag af kommentaren


Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Indland

Borgmester i Grønlands største kommune stopper efter boligsager

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani