Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Karsten Høgild, direktør i Arbejdsgiverforeningen KA, Foto: Jesper Voldgaard
Læserbrev

Valgfrihed er en afgørende værdi

Debat: For knap 20 år siden indførte Folketinget fritvalgsordningen, der giver ældre ret til at kunne vælge mellem kommunal eller privat pleje og omsorg. Det er en meget vigtig rettighed, som vi naturligvis skal stå vagt om. Det skal vi, fordi de ældre er gamle nok til at bestemme selv. Det skal vi, fordi undersøgelse på undersøgelse dokumenterer, hvor stor værdi valgfriheden har for de ældre.

Helt konkret betyder valgfriheden, at de ældre kan skifte leverandør, hvis de er utilfredse med plejen. Er de utilfredse med det kommunale tilbud, kan de skifte til et privat tilbud – og omvendt naturligvis. Den mulighed betyder, at både offentlige og private leverandører hele tiden er nødt til at levere kvalitet fra øverste hylde, og det kommer naturligvis de ældre til gode.

Det er trist at se, hvordan regeringen ønsker at begrænse valgfriheden på ældreområdet, som vi oplever i de igangværende forhandlinger om en ny lov om velfærdsaftaler. Både statsministeren og ældreministeren taler varmt om valgfrihed, men det er ikke de ældres valgfrihed, det handler om. Det er derimod kommunernes ret til - med deltagelse i frikommuneforsøget som argument - at droppe de ældres lovbestemte valgfrihed.

Jeg begriber ikke, hvordan man kan være modstander af at lade ældre borgere selv bestemme.
Mere frihed til kommunerne er godt, fordi det på mange måder kan animere til en tiltrængt nytænkning og innovation i ældreplejen, men mere frihed til kommunerne på bekostning af borgernes frihed giver ikke mere og bedre velfærd, for valgfrihed er i sig selv velfærd.

Derfor skal retten til frit valg være en hegnspæl i den danske velfærd, som står - hvor den står - for at sætte borgeren i centrum og holde både de kommunale og private leverandører på tæerne.

Det er vigtigt at huske, at brugen af private aktører ikke gør det økonomisk dyrere for samfundet. De private får nemlig ikke en krone mere end den kommunale leverandør, når man følger godkendelsesmodellen, som er den langt mest udbredte på ældreområdet. Den eneste måde, som den private aktør kan tjene penge på, er ved at være mere effektiv i arbejdstilrettelæggelsen og mere omkostningsbevidst.

Det er trist at se, hvordan regeringen ønsker at begrænse valgfriheden på ældreområdet

Forsiden netop nu
Danmark

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Danmark For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Danmark

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Identitetspolitisk galskab hos DR

Udland

Putin: Vi er klar til at drøfte korneksport fra Ukraine

Udland

Harpoon-missiler fra Danmark er nået frem til Ukraine

Ukraines forsvarsminister bekræfter lørdag på Facebook, at hans land er i gang med at modtage Harpoon-missiler fra Danmark.

Indland For abonnenter

Forsker om velfærd: - Man belønner og anerkender folk for at give urealistiske løfter

Velfærd: Udfordringen er til at få øje på, i 2030 vil der mangle 44.000 ansatte i det offentlige, og flertallet vil mangle i kommunerne, med andre ord i blandt andet ældrepleje, skoler, børnehaver og vuggestuer.

Udland

Kvindelig festdeltager stoppede potentielt masseskyderi i USA

En kvindelig festdeltager stoppede et potentielt masseskyderi i USA, da hun denne uge trak sin pistol frem og skød mod en mand, der havde åbnet ild med en halvautomatisk riffel mod en større menneskemængde.

Danmark

Efter gentagne afvisninger: Skatteminister åbner døren for forbud mod spilreklamer

Danmark

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Debat

3F om de manglende hænder: Ulven kommer - ikke

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Danmark

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Indland

Elbiler dyster i Vestjylland om at nå længst på færrest kilowatt

Indland

Overtændt publikum afbrød koncert: Jelling fortsætter som normalt

Debat

Debat: Vi skal gøre mere for at bekæmpe og forebygge ludomani