Annonce
Statsminister Mette Frederiksen (S) holder hovedtale under særarrangement med tænketanken Observer Research Foundation som vært på Oberoi Hotel i New Delhi, Indien. Her blev hun pludselig konfronteret med vaccinenærighed. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Vaccine-vrede er pludselig tema for Frederiksen i Indien

Det skulle handle om grøn omstilling, men pludselig blev vaccinestrategi et tema for statsministeren i Indien.

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverede mandag foran en stribe ledere i indiske klimaorganisationer en lang tale om grønt lederskab, klimamål og dansk-indisk samarbejde på området.

Pludselig handlede samtalen dog om vacciner.

For da der blev stillet spørgsmål fra salen, blev statsministeren overraskende kritisk foreholdt, hvordan Danmark og den vestlige verden sørgede for sig selv først, da verdens vacciner mod covid-19 skulle fordeles.

Og den danske statsminister blev spurgt om, hvordan man kan rose fælles ansvar og samarbejde på det ene område, og så ikke på det andet.

- Jeg vil svare ærligt. Selv om jeg ikke er sikker på, at I vil være glade for svaret, sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

- Når man er statsminister, så er ens første ansvar ens egen befolkning. Som jeres egen premierminister siger: Nationen først.

- Så når det kommer til pandemien og den globale tragedie, de manglende vacciner er, så er jeg ked af det, men der må jeg hjælpe min egen befolkning først.

Indien klarede første bølge af covid-19 fornuftigt. Men anden bølge har været hård ved landet, hvor man i hovedstaden New Delhi eksempelvis har måttet brænde lig på parkeringspladser, fordi krematorierne var overfyldt.

Mette Frederiksen siger efterfølgende til Ritzau, at hun forstår frustrationen ikke bare i Indien, men i alle de mindre rige lande, der har haft svært ved at skaffe vacciner.

- Jeg kan sagtens forstå den frustration. Og i det hele taget er det vigtigt at forstå, at vores udgangspunkter er meget forskellige.

- Der er en global mangel på vacciner, og nogle af os har flere ressourcer til at træffe de nødvendige beslutninger hurtigt, siger statsministeren.

- Det prøvede jeg også at være meget ærlig om i mit svar. Det er et dilemma. Og man kommer ikke uden om, at når det handler om liv og død, så er mit ansvar først og fremmest at få danskerne så godt igennem som muligt, siger Mette Frederiksen.

Hun understreger, at Danmark nu er i en position til at hjælpe andre lande så meget som muligt med at få adgang til vacciner. Og at det også er det, Danmark gør.

- Men jeg forstår fuldstændigt, at der blev spurgt til det, siger Mette Frederiksen.

Hun mener ikke, at vreden over de manglende vacciner i Indien vil hæmme det fremtidige samarbejde om grøn omstilling mellem Danmark og Indien.

- Jeg er ikke blevet konfronteret med det. Og det er ikke noget, der er blevet refereret til fra officiel side. Her er vi tværtimod blevet takket for det, vi har gjort.

- Men det bliver jo sagt, og der bliver spurgt til det. Så vreden er jo en realitet, siger hun.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst