Annonce
USA's præsident, Joe Biden, skal nu underskrive loven, før landet midlertidigt er ude af en forestående gældskrise. (Arkivfoto). Foto: Evelyn Hockstein/Reuters
Udland

USA afværger gældskrise med forhøjet gældsloft

Forhøjelse af gældsloft rager midlertidigt kastanjerne ud af ilden for USA, der ellers måtte misligholde gæld.

Et flertal i Repræsentanternes Hus i USA stemmer for at hæve landets gældsloft fra 28.400 milliarder dollar til 28.880 milliarder dollar. Det skriver nyhedsbureauet Reuters natten til onsdag dansk tid.

I Repræsentanternes Hus - som er et af de to kamre i den amerikanske kongres - blev loven vedtaget med 219 stemmer for og 206 imod.

Loven er allerede vedtaget i Kongressens andet kammer, Senatet. Den mangler nu blot at blive underskrevet af præsident Joe Biden, som tidligere har udtalt, at han ser frem til netop dette.

Med loven afværger USA - i hvert fald midlertidigt - en gældskrise, der lå og lurede lige om hjørnet.

Vedtagelsen gør det muligt for staten at optage ny gæld og betale sine gældsforpligtelser frem til begyndelsen af december.

Problemet er opstået, efter at USA har sat flere penge af til finansiering af projekter, end landet efter egen lov må optage i lån.

Republikanerne mener, at problemet er opstået primært på grund af to store pakker, som Joe Biden i øjeblikket forsøger at få vedtaget i den amerikanske kongres.

Heriblandt er blandt andet cirka 2000 milliarder dollar, som Biden vil investere i velfærd og grøn omstilling. Han har også spillet ud med cirka 1000 milliarder, som skal investeres i landets infrastruktur som veje, internet og broer.

Derfor mener Republikanerne, at det er Demokraterne, som har sendt de amerikanske budgetter på himmelflugt.

Demokraterne derimod er af den overbevisning, at de amerikanske budgetter kom ud af kontrol under Donald Trumps tid i Det Hvide Hus.

Partiet mener, at det yderligere behov for lån er opstået, fordi tidligere præsident Donald Trump - med hjælp fra de republikanske medlemmer i Repræsentanternes Hus - sænkede skatterne markant og derfor udsultede statskassen.

Hævelsen af gældsloftet er midlertidig og gælder frem til den 3. december. Her skal USA have fundet en mere permanent løsning, hvis ikke landet skal misligholde sine gældsforpligtelser.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Indland

For fjerde dag i træk er der flere end 1000 nye coronatilfælde

Udland

Professor: Persona non grata-situationer er meget sjældne

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst