Annonce
Lyra McKee blev 29 år og blev dræbt under sit arbejde som journalist i Nordirland. New IRA påtog sig ansvaret. Arkivfoto: Brian Lawless/Reuters/Ritzau Scanpix
Danmark

Uroen ulmer fortsat under den nordirske fred: To tiltalt for terrordrab

Den nye generation af den nordirske terrorgruppe IRA tog ansvaret for drabet på en ung kvindelig journalist for to år siden. Nu er to mand anklaget for mordet.

Storbritannien: To mænd, 33-årige Gearoid Cavanagh og 21-årige Jordan Devine, er sat under anklage for skuddrabet på en 29-årig kvindelige journalist Lyra McKee i den nordirske by Londonderry.

Klokken 23 om aftenen 18. april 2019 blev hun skudt og dræbt under udførelsen af sit arbejde. Drabet vakte opsigt, hvilket blandt andet kom til udtryk ved, at Storbritanniens daværende premierminister, Theresa May, deltog i begravelsesfølget.

Drabet var nemlig udtryk for, at en voldsom konflikt stadig lurede under overfladen på en fredsaftale, som i 1998 afsluttede den nordirske borgerkrig. Den havde i de tre foregående årtier kostet 3500 menneskeliv.

En gruppe, der kalder sig New IRA, tog ansvaret for drabet på Lyra McKee, der var på gaden for at passe sit arbejde. Hun dækkede en række uroligheder i forbindelse med brexit, der havde fået de gamle stridigheder i Nordirland til at blusse op.

- Sindssyg meget vold

Som navnet antyder har den pågældende gruppe sit udspring af den ene af den nordirske borgerkrigs militante parter, guerillabevægelsen IRA - den Irske Republikanske Armé.

Drabet var et synligt tegn på, at ikke alle paramilitære grupper var med i fredsaftalen i 1998. De har været på banen lige siden, og nye er kommet til, forklarede leder af Center for Irske Studier på Aarhus Universitet Sara Dybris McQuaid til Avisen Danmark 10. april sidste år:

- Der har været sindssyg meget vold de seneste 20 år, og man oplever en ekstremt høj paramilitær aktivitet stadigvæk. Der bliver rekrutteret, der bliver hentet våben, befolkningsgrupper bliver straffet og intimideret ud af deres hjem, og folk bliver skudt i knæ og hofter hele tiden, sagde Sara Dybris McQuaid.

Først nu lykkedes at pågribe og tiltale to konkrete gerningsmænd. Deres drab på Lyra McKee fremgår af nogle grynede videooptagelser, der fredag blev vist i retten, Londonderry Magistrates Court. De fremstilles igen 7. oktober.

Ud over drabet blev de tiltalt for besiddelse af våben, ammunition og benzinbomber og for livsfarlige optøjer og brandstiftelse. Den ene af dem er også tiltalt for røveri.

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Tre personer fundet døde under uro i Salomonøernes hovedstad

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?