Annonce
Syddansk Universitet i Kolding har tæt på 1500 studerende. Campusset i byen kunne dog sagtens (med lidt ekstra plads) blive hjemsted for endnu flere studerende - og gerne på tekniske uddannelser, mener Morten Bjørn Hansen, administrerende direktør i Business Kolding. Arkivfoto: Sarah Bech
Danmark

Universiteter vil nedlægge frem for at udflytte studiepladser: - De lider under den fejlopfattelse, at stort er godt og småt er skidt

Tirsdag havde universiteterne frist for at indsende deres planer for, hvordan de kan leve op til en politisk aftale, der dikterer, at op mod hver tiende studieplads i de fire største byer enten skal udflyttes eller nedlægges. Men den sidste mulighed fylder meget i de foreløbige planer. Og de planer, der går på udflytning, kan også lægge op til diskussioner. Intet er sikkert endnu.

Udflytning: Torsdag mødes en række folketingspolitikere for at drøfte universiteternes planer for at leve op til en politisk besluttet aftale om, at op mod hver tiende studieplads i de fire største byer skal fjernes - enten ved udflytning eller nedlægning.

Den aftale blev indgået i juni 2021 af alle folketingets partier undtagen Radikale Venstre og Liberal Alliance.

Tirsdag havde uddannelsesinstitutionerne frist for at indsende deres egne planer for, hvordan de ville realisere politikernes aftale. Uddannelses- og Forskningsministeriet har bebudet at meddele nærmere om planerne i løbet af torsdag eftermiddag. For selvom universiteterne har fremlagt deres planer, er der nemlig endnu ikke noget, der er som hugget i sten.

Politikernes baggrund for aftalen var at skabe bedre muligheder for videregående uddannelse i flere dele af landet, men alligevel ser det ud til, at universiteterne selv påtænker at nedlægge flere pladser, end de vil udflytte til mindre byer.

Mange nedlagte pladser

Helt konkret vil man eksempelvis på Københavns Universitet lukke 1590 studiepladser, mens 200 pladser på medicinstudiet skal flyttes til Køge. På Aarhus Universitet vil man lukke 745 studiepladser, hvilket blandt andet betyder flere helt lukkede uddannelser - og også her er det et mindre antal pladser, man vil flytte til mindre byer.

På Copenhagen Business School, CBS, vil man helt undvige udflytningen og nøjes med at nedlægge studiepladser, og en række uddannelser vil man lukke helt ned.

Jeg er chokeret over, at universiteterne agerer som de gør, altså stritter imod den udvikling, som et politisk flertal ønsker og har bedt dem bidrage til. Det er som om, de kun er der for deres egne nuværende læreres og studerendes skyld. De lider under den fejlopfattelse, at stort er godt og småt er skidt.

Kim Ruberg, formand i Balance Danmark

Balance Danmark er en partipolitisk uafhængig organisation, som med egne ord arbejder for en balanceret udvikling i alle egne af landet. Derfor følger organisationens formand Kim Ruberg spændt med i, hvordan det endelige udspil bliver. Ud fra de meldinger og tilkendegivelser, der hidtil er kommet fra især universiteternes side er han ikke optimistisk:

- Jeg er chokeret over, at universiteterne agerer som de gør, altså stritter imod den udvikling, et politisk flertal ønsker og har bedt dem bidrage til. Det er som om, de kun er der for deres egne nuværende læreres og studerendes skyld. De lider under den fejlopfattelse, at stort er godt og småt er skidt, siger Kim Ruberg.

Han argumenterer med, at Danmark arbejds- og erhvervsmæssigt er skruet sammen på en måde, så det er nødvendigt med en større geografisk spredning af uddannelserne, også de højere uddannelser.

- 80 procent af den overskudsgivende nettoeksport skabes ude i landet og i de mindre byer. Så nytter det ikke kun at uddanne i de store byer, for så uddanner man til de store byer. Det er svært at flytte unge mennesker, når først de har slået rod i deres studieby og etableret sig både arbejdsmæssigt privat dér. Samtidig står vi og mangler deres færdigheder rundt om i landet, siger Kim Ruberg.

Til glæde for både politikere og Balance Danmark går Syddansk Universitet, SDU, dog anderledes til opgaven end de fleste øvrige universiteter. Her vil man ikke lukke uddannelser, men flytte uddannelser væk fra hovedcampusset i Odense. Sådan lød planen, da rektor Jens Ringsmose fremlagde den for en måned siden.

Planer kan diskuteres

Men selv når et universitet som SDU gør, som det bliver bedt om, kan det også give anledning til diskussion.

Det kommer blandt andet til udtryk i forbindelse med SDU's plan for etablering af nye studiepladser i de mindre byer. Man pønser nemlig på at oprette et helt nyt campus i Vejle, hvor man vil tilbyde it- og ingeniøruddannelser. Men selvom planen ser god ud i forhold til at brede uddannelsesmulighederne ud i hele landet, er der dog også modstandere.

Sådan vil uddannelsesinstitutionerne lukke ned og flytte ud

  • Aarhus Universitet vil både nedlægge og udflytte studiepladser. I alt vil man lukke 745 studiepladser. Samlet vil AU skære optaget med 6 procent. En bacheloruddannelse samt syv kandidatuddannelser vil lukke. Man vil flytte kandidatuddannelsen i it, kommunikation og organisation til Herning og flytte uddannelsen i agrobiologi til Foulum ved Viborg. På Tech-fakultetet skal i alt 265 studiepladser flyttes.
  • Københavns Universitet vil lukke 1590 studiepladser frem mod 2030. Desuden flyttes 200 pladser på medicinstudiet til Køge.
  • Syddansk Universitet vil ikke lukke uddannelser, men flytte studiepladser væk fra hovedcampusset i Odense. Man vil bl.a. oprette ny bachelor- og kandidatuddannelse i jura i Esbjerg, og man vil formentlig oprette et nyt campus i Vejle, som skal tilbyde it- og ingeniøruddannelser. I alt 330 studiepladser vil forsvinde i Odense frem mod 2025.
  • Roskilde Universitet vil ikke lukke uddannelser. Ifølge den politiske aftale skal universitetet reducere sit optag på hovedcampusset med 144 studerende. På længere sigt vil RUC etablere en eller to uddannelsesfilialer med studiepladser uden for campus i Trekroner ved Roskilde.
  • Copenhagen Business School vil ikke udflytte pladser, men lægger i stedet op til at nedlægge 334 studiepladser og lukke fire uddannelser. Senere skal yderligere fem procent findes.
  • Danmarks Tekniske Universitet vil udflytte cirka 5 procent af studiepladserne, uden at det indebærer studiepladsnedlæggelse. Desuden vil man oprette et digitalt universitet, som skal sørge for, at flere ingeniører kan blive uddannet i Danmark. DTU vil desuden flytte 200 studiepladser til Risø og oprette to nye uddannelser i Kalundborg, mens en uddannelse flyttes til Hirtshals.
  • IT-Universitetet i København vil beskære studiepladser efter uddannelsernes størrelse. ITU vil desuden åbne et campus i Vejle, som skal give 1550 nye studiepladser.
  • Aalborg Universitet har endnu ikke meldt sit udspil offentligt ud. Senest lød det fra AAU, at man forventede at lukke uddannelser. AAU er dog også gået sammen med DTU om et forslag, der går på ud, at de to universiteters ingeniøruddannelser skal flyttes ud, hvor fagrelevante virksomheder befinder dig, når de studerende skal lave deres afgangsprojekter.

Blandt modstanderne er Business Kolding, hvor administrerende direktør Morten Bjørn Hansen hellere havde set, at SDU i stedet ville etablere uddannelserne i Kolding, hvor universitetet allerede har et campus, fremfor på et nyt campus i Vejle.

Hele landsdelen ville have gavn af flere tekniske uddannelser for at sikre grundlaget for erhvervslivets vækst, mener han. Og det er han ikke ene om at mene. Samme holdning har erhvervslivsorganisationerne i Vejen, Haderslev og Kolding, der tilsammen repræsenterer 1750 virksomheder i landsdelen.

Kolding har lige nu flere end 5000 studerende, og knap 1500 af dem hører til SDU.

- Det er klart, at hvis beslutningen ender med at blive, at SDU opretter ingeniøruddannelse i Vejle, så vil det også være til gavn for virksomhederne i Kolding. Men det handler om, hvad den bedste løsning er. Der ligger i forvejen et campus i Kolding. Det klart vigtigste argument for at placere de nye uddannelser her er, at man ville kunne styrke både ingeniøruddannelserne og de andre uddannelser. Det er selvfølgelig det vigtigste - at kunne skabe et kraftcenter og et uddannelsescentrum, siger Morten Bjørn Hansen.

Torsdag snakkede de i Radio4 Morgen med rektor på Aalborg Universitet, Per Michael Johansen - og flere af de studerende, der vil blive ramt af flytningen af uddannelser. Lyt med her. 

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Verdens største fragtfly kommer til Billund Lufthavn

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases