Annonce
Emilie Vedtofte har siden august 2018 haft leukæmi. Nu er hendes mor, Mette, gået ind i kampen for at bevare blandt andet børnekræftafdelingen i Odense, som Emilie har besøgt mere end 200 gange. Privatfoto
Danmark

Lyt eller læs: Underskrifterne vælter ind - Massiv folkelig opbakning til at bevare børnekræft-afdelinger i hele landet

Mere end 21.000 borgere har allerede skrevet under. Mette Vedtofte har en kræftsyg datter, og hun er klar til at fortsætte kampen for at bevare børnekræftafdelinger i det vestlige Danmark.

Vil du hellere høre end læse denne historie? Så tryk på afspilleren herunder, hvor du kan høre journalist Allan Spangsberg Hansen læse sin historie op.

Børnekræft: - Jeg kunne slet lade være. Jeg blev nødt til at gøre noget.

Ordene falder prompte fra Mette Vedtofte, når hun tænker tilbage på den dag i november, da hun hørte, at Sundhedsstyrelsen havde planer om at rykke store dele af børnekræftbehandlingen fra Odense, Aarhus og Aalborg til København.

Selv har hun datteren Emilie på fire år. Emilie har siden august 2018 haft leukæmi.

- Vi forældre er de eneste, der ved, hvordan det er at være igennem sådan et forløb. Så hvis jeg var tavs, ville jeg jo bare lade denne her superdårlige beslutning gå ud over alle de familier, som kommer efter os, forklarer Mette Vedtofte.

Derfor startede hun sammen med en håndfuld andre mødre med kræftramte børn en større kampagne. Facebookside, hjemmeside og et borgerforslag, som fredag rundede mere end 21.000 underskrifter. Når de op på 50.000 underskrifter, ryger forslaget i Folketinget.

Hvad er et borgerforslag?

  • Alle personer med stemmeret til folketingsvalg kan stille et borgerforslag.
  • Det kræver, at mindst tre personer vil være medstillere af forslaget og at det overholder reglerne for ordningen.
  • Hvis 50.000 personer med stemmeret til folketingsvalg støtter et borgerforslag, kan det blive fremsat i Folketinget.
  • Hvis Mette Vedtoftes borgerforslag skal nå i Folketingssalen, skal der senest 9. juni være 50.000 borgere, som har skrevet under.
  • Du kan skrive under på Borgerforslag.dk

- Det er jo dejligt. Jeg håber på, at denne her sag, som jo heldigvis rammer et fåtal af danskere, alligevel når ud i den brede offentlighed. Jeg mener, at alle, der kan risikere at stå i samme situation som os, bør kende til planerne. For det er voldsomt, meget voldsomt hvis behandlingen rykker til Købehavn, lyder det med en vis portion vrede i stemmen, alt imens man kan høre Emilie i fuld vigør i baggrunden.

Men sådan har det langtfra været hele tiden.

Over 200 besøg og 19 indlæggelser

Inden interviewet med Avisen Danmark har Odense Universitetshospital været behjælpelig med statistik. Helt præcist er det blevet til 210 ambulante besøg og 19 indlæggelser for Emilie i de to et halvt år, hun har været syg. Alt imens familien på fem skulle hænge sammen. Foruden far Claus har Emilie to storebrødre på 10 år; Oliver og Marcus.

Et væld af op- og nedture med massevis af akutte afgange fra hjemmet til hospitalet. Hvis Emilies temperatur over en time bliver målt til minimum 38 grader, er det af sted. Immunforsvaret er simpelthen ikke i stand til at modstå selv de mindste angreb. Men familien bor i Odense, så køreturen til nærmeste børnekræftafdeling tager kun et kvarter.


- Det giver mig lyst til at kæmpe videre. For nu begynder sandheden at vise sig. Nu ruller bolden og vores kamp - den fortsætter.

Mette Vedtofte, mor til kræftramte Emilie på fire


- Der har været fantastisk, at familien kunne komme uforpligtende ind, og det ikke var en timelang transport. Det har givet fleksibilitet, at vi kunne gøre det. Se Disney Sjov sammen som familie på hospitalet, fortæller Mette Vedtofte.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt det havde kunnet lade sig gøre i København med to drenge, som også har deres skolegang og sengetider. Så tror jeg, at vi havde valgt ikke at ses i de dage, hvor vi var indlagt med Emilie.

Kampen fortsætter

Modstanden mod at samle store dele af kræftbehandlingen i København har været voldsom. Kræftramte familier fra hele Jylland og Fyn har råbt op, politikere har krævet planerne pillet af bordet, og overlæger fra Odense og Aarhus har savnet faglige begrundelser for en centralisering.

Efter at Avisen Danmark og DR torsdag fortalte, hvordan Rigshospitalet og Sundhedsstyrelsen indledte dialogen om en centralisering, længe før de vestdanske sygehuse blev involveret og orienteret, har Mette Vedtofte fået fornyet energi.

- Det giver mig lyst til at kæmpe videre. For nu begynder sandheden at vise sig. Nu ruller bolden og vores kamp - den fortsætter.

Bare siden Avisen Danmarks journalist fredag morgen begyndte at skrive denne artikel, har yderligere 450 borgere skrevet under på borgerforslaget mod en centralisering af behandlingen i København.