Annonce
I Korsør blev der fundet PFOS-koncentrationer på helt op til 230 mikrogram pr. kilo kød, så fundene på arealet i Seden Strandby er mange gange lavere. Herren på billedet er ikke Ulf Løbner-Olesen og kvæget her er ikke fra det forurenede område. Arkivfoto: John Randeris
Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Igennem tre år har det lokale kogræsserlav spist kød fra kvæg, der har græsset på et areal, som har været forgiftet med det sundhedsskadelige stof PFOS. Fødevarestyrelsen vurderer, at kødet ikke bør spises. Det vides endnu ikke, hvor forureningen stammer fra, og det bekymrer eksperterne.

Forurening: Fund af PFOS i kødet har skabt utryghed i kogræsserlavet i Seden Strandby ved Odense, fortæller bestyrelsesmedlem Ulf Løbner-Olesen til Ingeniøren.

- Vi har det dårligt med det. Vi har heldigvis ikke spist noget af dette års kød og har nu smidt det ud, men vi har haft køer gående på det konstaterede PFOS-forurenede areal siden 2018, hvor vi har spist kødet. Nu vil vi gerne have svar på, om vi er inficeret med det her, og i så fald hvor meget eller hvor lidt det er, siger Ulf Løbner-Olesen.

Prøver analyseret af Fødevarestyrelsen viser, at der i kødet er fundet PFOS i mængder på mellem 1,7 og 2,4 mikrogram pr. kilo. Og selv om det er markant lavere end i de meget omtalte fund af PFOS i Korsør, oplyser styrelsen, at kødet er for giftigt til at spise og derfor skal kasseres.

Det er selvsagt problematisk, da man ikke ved, hvorvidt kilden stadigvæk er i gang med at sprede det her til andre områder.

Bjarne W. Strobel, lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet

Den største udfordring er dog, at ingen aner, hvor forureningen kommer fra. Og det bekymrer lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet Bjarne W. Strobel.

- Det er selvsagt problematisk, da man ikke ved, hvorvidt kilden stadigvæk er i gang med at sprede det her til andre områder, fortæller han.

Mindre koncentration

Selvom koncentrationerne er lavere end Korsør, hvor der blev fundet koncentrationer på helt op til 230 mikrogram per kilo kød, så ser professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean stadig med stor alvor på sagen, da der ligesom i Korsør er tale om en kogræsserforening, hvor medlemmerne primært har fået husstandens forbrug af dets kød fra disse kvæg.

-Det er helt klart forurenet, det er i hvert fald en forøgelse på ti gange over det normale niveau. Samtidig er PFOS er et alvorligt giftstof med en lang halveringstid på mange årevis, siger Philippe Grandjean

Ejeren af arealet er Vandcenter Syd, der er ejet af Odense Kommune og Nordfyns Kommune. Her kan driftschef Andreas Bassett godt forstå borgernes utryghed.

- Vi er drønærgerlige over det og meget kede af, at man i kogræsserlavet nu står i en situation, hvor man er usikker på, om man har spist kød med PFOS, siger Andreas Bassett.

Indtil videre har Vandcenter Syd ikke kunnet finde ud af, hvor forureningen kommer fra. Vandcentret er dog kommet med tre mulige forklaringer: Det kan være fra en tidligere æbleplantage, et depot for spildevandsslam eller det sand og grus fra slamsugere og renseanlæg, som tidligere blev spredt ud på området.

Hvad er PFAS/PFOS?

  • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
  • Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.
  • Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.
  • Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.
  • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.

Philippe Grandjean mener ikke, at forureningen primært kan stamme fra æbleplantagen, da mængderne simpelthen for været for små fra de pesticider, der er blevet spredt. Til gengæld er der masser af eksempler på, at afløb og spildevandsslam kan være kraftigt forurenet fra nærliggende virksomheder. Bjarne W. Strobel bakker op om den vurdering, og så finder han det problematisk, at man endnu ikke kender kilden til forureningen.

- Det giver en meget stor usikkerhed, fordi du ved ikke, om du har stoppet kilden. I det her område er de måske stoppet med at sprede slam, men hvis det stadig løber ind i rensningsanlægget, så bliver slammet nu spredt et andet sted på en anden mark. Og så har vi bare transporten et andet sted, vi ikke kender til. Det er lidt utrygt, fortæller Bjarne W. Strobel.

Hos Philippe Grandjean får det også panderynkerne frem, at man endnu ikke ved, hvor forureningen stammer fra.

- Nu gælder det virkelig om at finde ud af, hvor det kommer fra. Fordi forureningen vil blive ved med at brede sig og med garanti vil der stadig ligge noget tilbage på grunden.

Bagklogskabens lys

Fluorstoffer i spildevandsslam er ikke et helt nyt fænomen. For eksempel udgav Nationalt Center for Miljø og Energi i 2007 en rapport om PFAS i blandt andet slam og rensningsanlæg. Driftschefen i Vandcenter Syd mener heller ikke i dag, at det var en god idé at videregive området til kogræsserlavet.

Burde I have stillet det her areal til rådighed for et kogræsserlav med den historik, som området har?

- Nej, ikke hvis man ser det i bagklogskabens ulideligt klare lys. Men vi forsøgte udelukkende at være behjælpelige med at finde et areal til kogræsserlavet og havde ikke nogen som helst mistanke om, at der var nogen problemer ved at lade kvæget græsse på arealet. Hvis vi havde haft det, ville vi selvfølgelig ikke have brugt det, siger Andreas Bassett.

I Korsør-sagen var det Region Sjælland, der igangsatte en undersøgelse af borgerne, der havde spist forurenet kød, men Region Syddanmark oplyser, at det endnu ikke er besluttet, om det skal ske i denne sag. I første omgang handler det om at få kortlagt kilden og omfanget af forureningen.

Vandcenter Syd og Odense Kommune skal torsdag mødes for at afgøre, hvilke yderligere undersøgelser der skal laves i Seden, hvor der altså nu er fundet PFOS på to forskellige arealer og PFOS i kødet fra kvæg i det ene af områderne.

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel genforenes for første gang siden den internationale succes "En kongelig affære" fra 2012.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling