Annonce
Ukendte hackere har lagt en besked på det ukrainske udenrigsministeriums hjemmeside, hvor det hedder, at de har ryddet alle data. Vær bange og frygt det værste, hedder det. Rusland har fået stået bag lignende angreb før, siger talsmand. (Arkivfoto). Foto: Silas Stein/Ritzau Scanpix
Udland

Ukrainske ministerier er udsat for et massivt cyberangreb

Cyberangreb mod Ukraines regering kommer efter flere dages forhandlinger mellem Rusland og Vesten.

Ukraine er udsat for et massivt cyberangreb, der fredag har lukket en række ministeriers hjemmesider.

Det oplyser udenrigsministeriet i Kijev.

Cyberangrebet kommer efter flere dages forhandlinger mellem Rusland og Vesten om situationen i og omkring Ukraine, der er endt uden resultat.

Ukraines uddannelsesministerium skriver på Facebook, at dets hjemmeside er nede som følge af et "globalt angreb", der har fundet sted i løbet af natten.

Ingen har umiddelbart taget skylden for angrebet.

Udenrigsministeriets hjemmeside havde en erklæring, der kortvarigt dukkede op på ukrainsk, russisk og polsk. Den antydede, at angrebet var en reaktion på Ukraines provestlige holdninger.

- Ukrainere, alle jeres personlige data er blevet slettet og er umulige at genskabe. Alle informationer om jer er gjort offentlige, så vær bange og frygt det værste.

- Dette er for jeres fortid, nutid og fremtid. For Volyn, OUN, Galitsia, Polesye og for det historiske land, lyder beskeden.

Det er henvisninger til ultranationalistiske organisationer og regioner i Ukraine.

Men Ukraines regering afviser, at der er lækket oplysninger, og at dets hjemmesider er ændret. Det skriver Reuters.

En talsmand for udenrigsministeriet i Kijev siger, at det er for tidligt at sige, hvem der står bag angrebet. Men tilføjer, at Rusland har stået bag lignende angreb tidligere.

Cyberangreb kommer på et tidspunkt, hvor det skønnes, at Rusland har opmarcheret 100.000 soldater nord og øst for Ukraines grænse. Det har skabt frygt for, at Rusland planlægger en invasion.

Mandag havde den amerikanske regering et møde med Rusland i den schweiziske by Geneve. Onsdag var det med Nato, inden Rusland og Vesten igen talte sammen torsdag på et møde i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).

Torsdag sagde den russiske viceudenrigsminister Sergej Rjabkov, at hans regering ikke ser nogen grund til at holde flere møder. For Vesten er tydeligvis ikke interesseret i at imødekomme russiske krav. Herunder at Ukraine aldrig må blive medlem af Nato.

- Danmark og EU-landene vil fortsætte med at støtte og insistere på Ukraines suverænitet og territoriale integritet. En taktik med pression og aggressive handlinger mod Ukraine må høre op øjeblikkeligt, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter som en reaktion på cyberangrebet.

/ritzau/AFP

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark