Annonce
Simon Le Bon imponerede musikredaktøren til Duran Durans koncert på Northside i 2016. Arkivfoto: Axel Schütt
Kultur

Uforglemmelige øjeblikke fra årets bedste musikinterviews: Simon Le Bon var lige så god som ventet

Avisen Danmarks musikredaktør, Simon Staun, har set tilbage på de interviews i 2021, der satte de dybeste spor eller betød noget særligt, fordi det var med musikere, han har lyttet til siden barndommen.

Musik: Da jeg var dreng, blev jeg kaldt Simon Le Bon i den lokale fodboldklub. Jeg vidste ikke helt, hvem denne Le Bon var. Men det var i hvert fald bedre end at blive kaldt Simon Spies.

I starten af 90’erne fandt jeg ud af, hvem han var, da jeg begyndte at lytte til Duran Duran. Min fascination for bandet tog til i styrke med ”The Wedding Album” fra 1993 og i særdeleshed sangen ”Ordinary World”, som jeg nåede at knuselske, inden grungen slugte mig med hud og hår.

Vi har en planet, der er ved at drukne i affald, hvor flere milliarder børn skal sidde overdænget af fluer og spise med lort på fingrene. Herhjemme er vi helt oppe at ringe over at få feriepenge udbetalt, så vi kan sætte forbruget op og være stensikre på, at planeten går under. Er der ikke en voksen til stede?

Lars H.U.G.

Hvis nogen havde fortalt mig, at jeg en dag skulle interviewe Simon Le Bon, ville jeg have himlet med øjnene. Men i oktober i år lykkedes det efter mange års tilløb at få et interview med den nu 63-årige forsanger fra Duran Duran. Flere af livets tilfældigheder betød, at det blev en samtale, som efterlod os begge klogere.

Inden interviewet havde jeg netop været på Rhodos, hvilket var finurligt, da en af stifterne af Duran Duran hedder Nick Rhodes. "Rhodes" er "Rhodos" på engelsk. Det var endnu mere usædvanligt, at jeg havde medbragt et Illustreret Videnskab med et tema om tid, da Duran Durans aktuelle udspil hedder ”Future Past” og kredser om tid som koncept.

Simon Staun er Avisen Danmarks musikredaktør.

- Jeg elsker idéen om, at vi konstant skaber fremtidige fortider, sagde Simon Le Bon til mig.

Det slog mig, at ”Future Past” kunne være en moderne, ultraforkortet udgave af Søren Kierkegaards berømte citat, der på engelsk lyder: "Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards". Det indfald blev centralt for interviewet.

- Wauuuuw. Det er et vidunderligt citat og tanke. Jeg elsker det! Stav lige hans navn for mig, så jeg kan læse op på ham senere. Det kommer jeg helt sikkert til at bruge, udbrød Simon Le Bon, mens han fandt en blok frem for at notere navnet på den danske filosof.

Undervejs i interviewet viste det sig, at vi ikke blot har fornavnet til fælles. Vi har begge været i kibbutz, vi er passionerede fodboldfans, vi tror på begrebet multiverser og elsker science fiction. Det var 32 af de bedste minutter i 2021.

Sange ændrer konstant betydning

En anden af mine musikalske helte er Dave Gahan fra Depeche Mode. Da jeg fik muligheden for at tale med ham og hans samarbejdspartner fra Soulsavers, der udsendte det glimrende album ”Imposter” i november, slog jeg straks til.

Jeg vidste, at jeg ikke kunne forberede en masse spørgsmål om Depeche Mode eller Dave Gahans vilde livshistorie. Men ofte ender man ofte med at få berørt en musikers primære band, fordi det fylder så meget i deres samlede virke og liv.

Dave Gahan var med til at danne Depeche Mode i 1980 og har desuden indspillet tre albummer med britiske Soulsavers. Foto: Spencer Ostrander

Det interessante ved ”Imposter” er, at det blev indspillet i november 2019. I en verden på dørtærsklen til corona. Det betyder, at fortolkningen af for eksempel Bob Dylans ”Not Dark Yet” eller Charlie Chaplins ”Smile” kan betragtes med helt andre øjne blot to år senere.

- Er det ikke bare sådan, det er med sange? At de konstant ændrer betydning og kan fortolkes på vidt forskellige måder. En sang som ”Smile” har også enormt forskellige betydninger, alt efter hvilket humør man er i. Den rummer så mange forskellige fortællinger og følelser på trods af de meget få ord og den ukomplicerede melodi. ”Smile” taler et sprog, der påvirker alle, der hører den, svarede Dave Gahan.

Han medgiver, at det er svært ikke at tolke ”Smile” ind i eller ud fra en corona-kontekst.

- Hele verden er blevet tvunget til adskillelse, separation og isolation, hvilket er begreber, jeg personligt kender indgående. Når man bliver tvunget til at isolere sig, føles det helt anderledes, end når man selv vælger det. I den kontekst kan musik være med til at ændre ens opfattelse af verden, sagde Dave Gahan, der dermed også fik talt om svære perioder i sit liv.

En snak om spøgelser

Jeg har interviewet Michael Poulsen seks-syv gange, siden Volbeat slog igennem i 2005 med debutalbummet ”The Strength/The Sound/The Songs”. Jeg er selv en bonderøv fra Himmerland, og måske derfor har jeg altid fornemmet en god kemi med forsangeren, der er vokset op omkring Ringsted på Sjælland.

At der er mere mellem himmel og jord, oplevede jeg efter et interview med ham i 2008. Kort tid efter skulle jeg på en reportagerejse til USA. Da jeg sidder i flyet, synes jeg, at jeg kan genkende den ranglede, høje mand til højre for mig. Men det er først, da jeg ser, at manden til venstre for mig har tatoveret "Jørn" og "Else" på sine knoer, at det dæmrer, at jeg er havnet mellem to Volbeat-medlemmer. Det er kun én mand i verden med den tatovering; Michael Poulsen.

Til vores seneste interview i november fortæller han mig en historie, der kræver mod og tryghed at dele. Nemlig den, at han hele livet har haft oplevelser med døde sjæle.

- Hver gang, jeg er flyttet ind i et nyt hus eller lejlighed, har de første tre måneder været kaotiske, fordi der er sket så mange mystiske ting. Da vi flyttede til vores nuværende hus, vågnede min forlovede og jeg en nat, hvor vores badeværelse for eksempelvis var endevendt. Vi bor i et hus på 600 kvadratmeter, og jeg har aldrig oplevet så megen ballade tidligere, sagde Michael Poulsen.

Michael Poulsen har gennem sine teenageår og hele sit voksenliv haft usædvanlige oplevelser, som han i mange år har holdt for sig selv af frygt for at blive set skævt til. Foto: Ross Halfin

Siden han var 12-13 år, har han haft nogle spirituelle og uforklarlige oplevelser, han har været påpasselig med at dele med andre. Fordi det kan være svært at dele den slags, uden andre tror, man er skør.

- Mange er bange for det overnaturlige, og da jeg luftede mine oplevelser som dreng, kunne jeg tydeligt mærke, at mine venner enten blev bange eller kiggede på mig, som om jeg var en freak. En misfit. Derfor stoppede jeg med at spørge, om de kunne se og høre det samme som mig.

Falchs fortælling om tantramassage

Michael Falch er med afstand den musiker, jeg har talt med flest gange i 2021. Han har udgivet biografen ”Over stregen”, albummet ”Elsker” med Adi Zukanovic, været medstifter af Nu Festival i Kerteminde og spillet et hav af koncerter med Dét Band. Vi har vel lavet omkring 10-12 interviews, hvor det absolut sjoveste foregik i hans sommerhus på Langeland.

Han havde sørget for luksus-chokoladekiks og stempelkande-kaffe, hvilket altid er et godt udgangspunkt. Samtalen handlede især om Michael Falchs asiatiske kæreste, som inspirerede ham til albummet ”Elsker”. Men det var et kapitel i bogen ”Over stregen”, der berørte tantrasex, som blev mest mindeværdigt. Det er bare akavet at spørge en mand lidt yngre end ens far om, hvordan det er at dyrke tantrasex.

Michael Falch er hudløst ærlig i sin biografi "Over stregen", der udkom i foråret. Foto: Simon Staun

- Tantramassage er sådan noget, man griner højt af i omklædningsrummet efter en fodboldkamp. Men jeg var nødt til at prøve det af. Alt for mange lider under et nedsættende syn på kroppen og erotikken, som har påvirket hele den kristne kirkes opfattelse af forholdet mellem krop og sjæl. Hele mit voksenliv har det forekommet mig så underligt, at der enten skal skraldgrines eller hånes og nedgøres, når det handler om driftsliv. Det er, som om vi stadig er vildt umodne og berøringsangste på det felt, fortalte Michael Falch og gav mig venligt navnet på den kvinde, han havde besøgt i Viborg.

En snak om barnetro

Når man mødes med musikere, der har udgivet et nyt album, kan man let komme til at fokusere på fakta og teknikaliteter, der i bund og grund er uinteressante. Sådan gik det langtfra under mødet med Mads Langer, der altid har noget på hjerte. Vi talte om hans liv med angst, hvilket tog en uventet drejning ind på et spor om tro.

- Jeg skriver meget om det, jeg tror på, men ikke forstår. Det bliver ret abstrakt, men har uden tvivl elementer af religiøsitet over sig. Jeg var ret troende som barn, selv om jeg ikke kommer fra en religiøs familie. Men i min barndom bad jeg aftenbøn og havde en grundlæggende tro på livets mirakler, sagde Mads Langer.

Mads Langer bad aftenbøn som barn og ærgrer sig over, at det er blevet så svært at tale om tro som voksen.  Foto: Simon Staun

Han fornemmer, at man næsten skal undskylde, hvis man deklarerer sig som religiøs eller siger, at man tror på noget, der kan være svært at sætte ord på.

- Vi er ekstremt bange for at tale om Gud, Jesus og tro, fordi vores forfædre har besudlet kristendommen med død, ødelæggelse og magtmisbrug. Man får ofte påstemplet en masse stigmaer, hvilket er ærgerligt, fordi det er så grundlæggende menneskeligt at forholde sig til det, der er uden for vores forståelsesramme. At forsøge at begribe det, der ikke kan forklares med fysiske love, sagde Mads Langer, der sendte mig hjem med mange spekulationer om min egen tro.

Intimideret af Lydmor

Jenny Rossander, der står bag navnet Lydmor, har været en af de kvindelige musikere, som har sat et eftertrykkeligt præg på 2021. Hun har udgivet det fremragende album ”Capacity”, stået bag radioprogrammet ”Mon Amie Complex” på DR og ikke mindst været i virtuel nævekamp med Ekstra Bladets nu forhenværende chefredaktør Poul Madsen i forsøget på at sætte en stopper for diskriminerende og nedsættende anmeldelser.

Jeg har sjældent interviewet nogen, der er så belæst og vidende som Lydmor. Hun slynger om sig med referencer til forfattere, jeg aldrig har læst, afhandlinger, undersøgelser og rapporter. Det føles intimiderende på den fede måde at sidde over for hende.

- Jeg har en tendens til at være intens både i mit kærlighedsliv, i mit virke som kunstner og i mine relationer. Jeg har altid været tiltrukket af ekstremer og søgt de mest sindssyge hotelfester på toppen af et højhus. Der kan være langt ned derfra, og derfor bliver jeg indimellem voldsomt såret, bange, ensom og vildfaren.

De seneste år har ekstremerne dog ændret karakter. Selv om hun stadig tiltrækkes af vilde fester og altopslugende venskaber, finder hun oftere afgrunden i kunsten.

- Jeg er måske modnet en smule, da jeg søger i retning af nogle dybere og mere filosofiske afgrunde. Jeg har læst meget øko-filosofi af blandt andet Donna Haraway og Timothy Morton, der revolutioner hele den filosofiske tankegang med udgangspunkt i arternes indbyrdes relationer samt svampe og bakteriers betydning for vores liv. For alt liv. Alt, hvad jeg troede om eksistens, har jeg måttet revidere, konstaterer Jenny Rossander.

Jenny Rossander alias Lydmor er en af de mest belæste, danske musikere, musikredaktøren har mødt. Foto: Simon Staun

Hun betragter sit favntag med Marcel Prousts ”På sporet af den tabte tid” som sin litteraturmæssige svendeprøve. Det tog hende 10 måneder at kæmpe sig gennem de syv binds 3200 sider.

- Det er den mest spektakulære litterære oplevelse i mit liv. Jeg var litterært monogam og læste kun Proust i 10 måneder. Hvis man skal nå igennem, kræver det virkelig dedikation, men så bliver man også lukket ind i et ubeskriveligt univers, konstaterede Jenny Rossander og fik mig til at love, at jeg ville læse HELE ”På sporet af den tabte tid” inden vores næste møde.

Fire timers galskab

Ingen over - ingen ved siden af Lars H.U.G. Jeg mødte ham på Store Vega i maj, hvor jeg var adviseret om, at to timer var alt for kort tid, hvis Lars først rullede sig ud. Vi endte med at tale sammen i mere end tre timer og skyde billeder i halvanden time.

Lars H.U.G. er et unikum. Nogle vil synes, han er alt for meget. Jeg labbede hans fortællinger i mig, som var det eliksir. Nogle af hans udtalelser ville aldrig gå an at bringe i en MeToo-ramt verden, men hold nu fast, hvor var det lårklaskende morsomt at høre ham fortælle om omvendte overgreb eller dengang, da et nej sagtens kunne forvandles til et lille ja, hvis man var ihærdig - eller liderlig - nok.

En samtale med ham er som at være en del af en jazzkoncert, hvor der konstant improviseres og skiftes spor. Men det betyder blot, at guldkornene kommer som små lynnedslag.

Lars H.U.G. var et vildt bekendtskab. Han imiterede blandt andet en flere minutter lang orgasme-seance, hvor han forsøgte at lyde som en kvinde, der går fra let modstand mod sex til et brølende klimaks. Foto: Simon Staun

- Jeg har sgu aldrig hørt nogen kvinder råbe op, fordi der er flere mænd end kvinder i militæret eller i kloakbranchen. Jeg har aldrig hørt nogen kvinder brokke sig over, at de får gratis adgang i swingerklubberne, mens mænd skal betale. Det er der ingen mænd, der tør brokke sig over, fordi de er skiderædde for reaktionen. Jeg er pisseligeglad. Der går efterhånden totalt Frank Jensen i den, hvis man er glad og småliderlig. Hvis det stod til svenskerne, ville man forbyde den stive pik. Vi sidder og diskuterer overgreb mellem kønnene og hvem, der er værst, mens vi begår et overgreb mod planeten, som overgår alt andet. Har vi virkelig ikke vigtigere ting at forholde os til?

Han ventede ikke på svaret. Det var et retorisk spørgsmål. Som han med glæde forholdt sig til.

- Vi har en planet, der er ved at drukne i affald, hvor flere milliarder børn skal sidde overdænget af fluer og spise med lort på fingrene. Herhjemme er vi helt oppe at ringe over at få feriepenge udbetalt, så vi kan sætte forbruget op og være stensikre på, at planeten går under. Er der ikke en voksen til stede?

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Hvert tredje barn har oplevet krænkelserinternettet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv