Annonce
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) præsenterede onsdag regeringens planer for et nyt udrejsecenter på Holmegaard ved Bagenkop. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021.
Danmark

Ingen grund til at lyve: Langeland har trukket nitten erkender minister

Udlændinge- og Indenrigsminister Mattias Tesfaye (S) fortæller i dette interview, at et udrejsecenter endte på Langeland, fordi det passede med de kriterier, der var for planerne. Han afviser, at et udrejsecenter kommer til at gå udover Langelands økonomi, turisme og bosætning.

Langeland/Christiansborg: Onsdag formiddag på et pressemøde kom Udlændinge- og Integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), med nyheden om, at Langeland skal huse et udrejsecenter, hvor kriminelle udlændinge, der er blevet idømt til udvisning eller er på tålt ophold skal opholde sig. Men hvorfor blev det Langeland, og hvorfor har regeringen ikke valgt en kommune, der økonomisk er bedre polstret?

-Jeg har ikke haft et særskilt ønske om, at et udrejsecenter skulle ligge på Langeland, men vi har et ønske om, at der skulle etableres et nyt udrejsecenter for at aflaste Midtjylland. Det er så endt med, at vi har købt en ejendom på Langeland, som vi som udlændingemyndighed kendte i forvejen, og som vi havde mulighed for at købe. Og den koster lidt under det halve af, hvad det havde kostet på øen Lindholm, hvor det egentlig først var planlagt.

Hvad koster det?

- Vi har købt ejendommen for 13,5 millioner kroner, og vi regner med, at når det er fuldt indfaset, vil det koste - inklusiv alt - omkring en halv million om året at have en person indkvarteret. Det er fortsat mange penge, men det er ikke den million om året som i Vordingborg Kommune.

Er der ikke andre bygninger i landet, man kunne have taget i stedet?

- Det er ikke nogen naturlov, at det skal ligge på Langeland. Der er mange forskellige landsdele. Men det, vi er gået efter, er et område, der ikke er tæt på nogen større by, og hvor der er nogle bygninger, vi kan træde ind i, uden det er for dyrt. Og så er Danmark ikke et ret stort land.

Det skal ligge langt væk fra en større by. Øen Lindholm er langt væk fra en større by. Hvorfor Langeland?

- Det med langt væk afhænger, hvor man er. Hvis man bor i Bagenkop, synes man nok, at Rådhuspladsen er langt væk. Man kan ikke finde et sted i Danmark, der er langt væk. Lige gyldigt hvor du sætter nålen, er der nogen, der bor tæt på. Min hovedopgave har også været at sikre, at langelænderne ikke oplever, at der nu kommer et udrejsecenter, og så vender københavnerne ryggen til. Vi er fuldt ud bevidste om, at der er behov for at skabe tryghed på Langeland. Derfor vil man også se, at der kommer til at være seks betjente på centeret.

Men kan det virkelig passe, at der ikke er en anden bygning i landet, der har samme kvalitet, som den på Langeland?

- Vi har selvfølgelig kigget rundt på hele landkortet. Jeg kommer ikke til at sige, hvad der ellers har været i spil, men vi er endt op med, at Holmegaard var det bedste mulige bud på et udrejsecenter.

Hvilke parametre har I vurderet det ud fra?

- Det er en samlet vurdering af placering, hvor vi ikke er for tæt på en større by, men også, at det er nogle bygninger, vi kan rykke ind i uden at bygge nyt og som kan erhverves af staten. Og det skal hænge økonomisk sammen. Jeg er med på, at langelænderne ikke synes, det er verdens bedste beslutning. Det er også derfor, jeg fortæller, at der kommer seks faste betjente og en saltvandsindsprøjtning til Fyns Politis tilstedeværelse på Langeland.

- Bording, der er byen nær Kærshovedgård, er ikke brudt sammen. Dagligdagen går, der bliver solgt huse, og folk lever et normalt liv. Det gør det, fordi vi har et godt samarbejde mellem borgere og kommune, men også fordi der er tilstedeværelse af politi.

Men burde man ikke have valgt en placering nær et politiberedskab? Det er der jo ikke meget af på Langeland.

- Det er også derfor, der vil være seks betjente hele tiden tilstede på udrejsecenteret. Det er ikke nogen, man skal ringe til. Og så vil der være mere politi på Langeland og i Rudkøbing. Så det betyder, at der også vil være kortere responstid til politiet.

Hører jeg dig sige, at der kommer mere politi med fast base på Langeland?

- Det er folk, der er ansat i Fyns Politikreds, men det er blandt andet med henblik på forebyggende arbejde og efterforskning på Langeland. Og også bare almindelig tilstedeværelse. Det er med henblik på, at der kommer kortere responstid. Det er 67 betjente i alt, hvoraf 17 hentes fra Kærshovedgård, og 50 nye årsværk, som skal hjælpe med at håndtere det her problem.

De betjente skal også være behjælpelige, hvis der kommer problemer på Holmegaard?

- Det er også nogen, der vil kunne træde til. Og det er nogle erfaringer, vi har fra Midtjylland, at det er nødvendigt med fast tilstedeværelse på centeret, men også at der er ressourcer, der kan hjælpe til, hvis der er behov for det.

Der er borgere på Langeland, der har sagt, at de er bange for at møde øksemanden - ham, der forsøgte at slå Kurt Westergaard ihjel - og andre kriminelle i brugsen. Hvordan sikrer I, at folk kan føle sig trygge på hele Langeland?

- Måden, det skal løses på, er som det gøres i dag i Midtjylland. Med mere politi, en åben dialog, at man altid kan komme til myndighederne og også en vished om, at er der personer, som udgør en særlig trussel, som politiet har et særligt øje på. Jeg er med på, at det skaber utryghed, og jeg har også sagt i dag, at jeg ikke ønsker det placeret i min egen baghave. Det er en træls beslutning, men jeg vil også sige, at lokalsamfundet i Bording i dag er et levende og et sundt og et godt lokalsamfund. Man kan godt sælge huse, folk flytter til, og der er foreningsliv.

Borgmesteren mener jo modsat dig, at det vil få negative konsekvenser. Han mener, det kommer til at gå udover turisme og bosætning på Langeland, som er en vigtigt indtægtskilde for kommunen. Hvorfor placeres sådan et center i en fattig kommune som Langeland?

- Jeg synes, vi har forsøgt at kompensere ved også at have massiv tilstedeværelse af politi, som betales af fælleskassen. Det er ikke sådan økonomien omkring Bording er smeltet sammen. Der er et levende erhvervsliv og med sund økonomi. Det er ikke for negligere, jeg siger bare, at der ikke er grund til at slukke lyset i Bagenkop eller andre byer.

Men kunne I så ikke have valgt en kommune, der har et par bredere skuldre til at bære det her tunge læs?

- Jeg kan sagtens følge argumentet, men jeg tror nu selv, at både Langeland og andre øer, der er attraktive områder i forhold til turisme, ikke vil komme til at mærke forskel, og de kommer ikke til at dreje nøglen om i forhold til turisme. Men det er det, vi skal indgå i dialog med kommunen om, for hvis der er bekymringer, er det noget, vi lytter til. Men det er en beslutning, der har skullet træffes, men det er noget, vi vil have dialog om.

Så man kan sige, at Langeland har trukket nitten i forhold til at have de rigtige kriterier på det, I har søgt efter.

- Ja, det er jo ikke en gevinst, Langeland Kommune har trukket. Der er ingen grund til at vi lyver for hinanden.

Men det, langelænderne står med, er jo spørgsmålet: Hvorfor os?

- Det er ikke et spørgsmål om, at vi har siddet og sagt, at det skal være Langeland. Det er mere et spørgsmål om, hvor er der en ejendom, der passer til kriterierne, og det har været Holmegaard. Den kunne lige så godt have ligget i Vestjylland eller Sønderjylland. Det er ikke, fordi man har udset sig Langeland.

Uddeler i Dagligbrugsen i Bagenkop spørger: Er vi bare en skraldespand?

- Nej. Langeland er ikke en skraldespand. Jeg synes heller ikke I kan sige, at kommunen har været en skraldespand de sidste år. Det er træls, når den slags beslutninger bliver truffet, men det er med samlet blik på, hvad der er bedst for Danmark, og så må resten af landet til lommerne og hjælpe til - i dette tilfælde med markant mere politi.

Radio4 Morgen forsøger at finde en person på Langeland, der synes, at regeringens plan er en god idé. De får fat i både lokalpolitikere og borgere fra området. Du kan høre resultatet herunder:

Danmark

Løvkvist: Mens hårtotterne flyver i DF, lister formanden i sikkerhed og håber, det går over

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Danmark For abonnenter

Motorvejsplaner efterlader borgere i usikkerhed i årevis: Sådan kan de skånes i fremtiden

Podcasts

Net-butikker presser din urhjerne: Sådan undgår du uønskede impulskøb