Annonce
De nye, danske rejsevejledninger vil torsdag formentlig fraråde rejser til Tyskland på grund af stigende smitte med coronavirus. Reglerne for indrejse kan også blive skærpet. Foto: Martin Ziemer
Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Anden bølge af coronasmitte er i fuld gang i Tyskland, hvor der onsdag morgen var næsten 50 nye smittede pr. 100.000 indbyggere i løbet af syv dage. Danmark indfører begrænsninger allerede, når den værdi ligger over 30.

Tyskland: Smittespredningen i Tyskland er steget voldsomt. Onsdag var der 48,6 nye smittede pr. 100.000 indbyggere i forbundsrepublikken. Det oplyser Robert Koch Instituttet i Berlin.

Hermed er Tyskland langt hinsides den kritiske grænse, hvor Danmark indfører restriktioner. Det sker allerede, når et land runder 30 nye smittede pr. 100.000 indbyggere i løbet af syv dage. Er smittespredningen så høj, fraråder den danske rejsevejledning alle besøg i det pågældende land.

Endnu er der ikke taget stilling til, om der også kan blive indført skærpede regler, så kun personer med et såkaldt anerkendelsesværdigt formål kan rejse ind i Danmark. Statens Serumsinstitut skriver på sin hjemmeside, at det i givet fald fortsat er tilladt at rejse ind, hvis man er pendler, skal besøge nær familie, sin partner eller har forretningsmæssige formål med indrejsen. Beslutningen bliver først truffet torsdag.

Danske må indrejse

Danske statsborgere eller personer med fast bopæl i landet kan altid krydse grænsen mod nord.

Torsdag udsender det danske udenrigsministerium nye rejsevejledninger. Her er der overvejende sandsynlighed for, at Tyskland kommer på listen over rejsemål, hvor besøg frarådes. Det er tilfældet, selv om smitten i Tyskland først og fremmest findes på enkelte hotspots. Blandt dem er også Hamborg, hvor smittespredningen allerede nu ligger over 46 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere på syv døgn.


Vi har mange planer, men endnu ved vi ikke, hvad der bliver besluttet fra politisk hold.

Helle Lundberg, Syd- og Sønderjyllands Politi.


Helt galt ser det ud i Bayern, hvor der i et enkelt amt, nemlig Berchtesgaden er op mod 300 nye smittede pr. 100.000 indbyggere i løbet af en uge. Her er der indført delvist udgangsforbud.

De danske myndigheder udsteder dog ikke regionale forordninger for Tyskland. Derfor bliver der lukket ned for hele landet, hvis smittespredning krydser den kritiske grænse på 30.

Grænselandet er undtaget

En enkelt undtagelse gælder dog for Slesvig-Holsten. Her blev det allerede under epidemiens første bølge besluttet, at delstatens indbyggere frit kan rejse ind Danmark. Den ordning blev indført den 15. juni i år og gælder så længe, Tysklands nordligste delstat ikke isoleret set er højere end 30 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere på syv døgn. Den aftale er fortsat gældende, bekræftede udenrigsministeriets direktør, Erik Brøgger, på et pressemøde onsdag,

Om denne undtagelse også vil gælde den modsatte vej - altså om danskere fortsat vil kunne indrejse i Slesvig-Holsten uden at skulle i karantæne efter hjemkomsten - bliver afgjort torsdag klokken 16, når de nye danske rejsevejledninger meldes ud. De vil i givet fald gælde fra på lørdag. Og de er selvsagt meget vigtige for de mange, der krydser grænsen. Blandt andet indkøbsturisterne.

- Vi har mange planer, men endnu ved vi ikke, hvad der bliver besluttet fra politisk hold, siger Helle Lundberg fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Afgøres torsdag

Det er også først efter beslutningerne torsdag, at det danske politi lægger sig fast på, om der skal ske ændringer i forhold til indrejsekontrollen.

Det danske udenrigsministerium har heller ikke noget at meddele inden den måske skæbnesvangre torsdag.

- Det er først torsdag, at det konkret besluttes, hvad der skal ske, siger en repræsentant fra ministeriet.

Også i Slesvig-Holsten stiger smittespredningen. Således blev der tirsdag konstateret 163 nye tilfælde af coronvirus, hvilket var det højeste antal siden epidemiens begyndelse. Onsdag morgen var meldingen fra delstatens regering, at der i denne omgang havde været 111 nye smittede på 24 timer.

Smitte vandrer mod nord

Smittespredningen i delstaten ligger på omkring 20 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere i løbet af syv døgn og dermed pænt under den kritiske grænse. I delstaten bliver coronavirus specielt spredt i de sydlige og centrale egne. Langs grænsen ligger smittespredningen aktuelt mellem 9,6 pr. 100.000 på syv døgn i Nordfrisland og 23,3 i Flensborg Kommune.

I Slesvig-Flensborg Amt er værdien aktuelt på 13,4.

Forsiden netop nu
Podcasts

Lyt: Wammen fik sin finanslov, og Messerschmidt fik sin modkandidat

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Danmark

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Podcasts

Lyt: Simba Hansens jagt på sin redningsmand og sit navns betydning

Indland

Tillidsmand på B.T.: Tillid til Dyrby har fået alvorligt knæk

Udland

Canada slutter sig til diplomatisk boykot af OL i Kina

Kultur For abonnenter

Karen Beldring optrådte i Operaen med verdensnavnet Efterklang: - Jeg befinder mig godt i rollen som korsanger

Den 21. november i år gik Karen Beldring på scenen i Operaen i København. Et af landets vel nok største indiebands, Efterklang, havde spillet en del af deres koncert, før hun skulle med på scenen, og i et kort øjeblik lod lysmanden salen oplyse, så hun kunne se den fulde sal og de mange ansigter, der kiggede op mod scenen.

Danmark

Her er de mest googlede ord og navne i år

Det er især coronapandemien og coronatest, som danskerne har interesseret sig for i år - og så selvfølgelig fodbold.

Udland

Johnsons rådgiver går af efter julefrokostvideo

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har onsdag måttet ud med en undskyldning i en sag, der nu har kostet hans presserådgiver jobbet.

Danmark

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

Danmark

Minister varsler nye værktøjer til inddrivelse af skattegæld

Danmark

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Danmark

Skoleelever hjemsendes fra og med 15. december

Erhverv

Rekordmange ledige stillinger - virksomheder afviser ordrer

Indland

Eventbranche vil have kompensation hvis julefrokoster aflyses

Indland

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Debat

Kronik: Stort klimaansvar påhviler vores nyvalgte byrødder