Annonce
En tappenstreg er den fornemmeste ceremoni, det tyske militær kan holde som hæder. En sådan fik den afgående forbundskansler, Angela Merkel, torsdag aften i Berlin. Foto: Pool/Reuters
Udland

Tysk militær hædrer Merkel med østtysk musik fra hendes ungdom

16 "begivenhedsrige og ofte udfordrende" år lakker mod enden for Merkel, der torsdag blev hædret i Berlin.

En synlig bevæget Angela Merkel blev torsdag aften hædret i Berlin, inden hun i næste uge forlader politik efter 16 år som Tysklands forbundskansler.

Til musik af blandt andre den østtyske punkdronning Nina Hagen - fremført af et militært orkester i fuld mundering - fik Merkel sin traditionelle afsked.

Ved ceremonien sagde hun, at de seneste 16 år på forbundskanslerposten har været "begivenhedsrige og ofte udfordrende".

- De har udfordret mig politisk og menneskeligt, lød det fra hende.

Lange rækker af soldater med tændte fakler i hænderne opførte den nøje koreograferede afskedsceremoni - en såkaldt tappenstreg - for Tysklands afgående politiske leder.

En tappenstreg er en militærceremoni med musikledsagelse. I Tyskland er det den fornemmeste militærceremoni, der er i kataloget.

Traditionen blev indført, da Helmut Kohl gik af som kansler i 1998.

Angela Merkel vinker farvel til gæsterne ved afskedsceremonien i Berlin torsdag aften. Ved den afgående forbundskanslers side er det hendes mand, Joachim Sauer, og forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Michael Kappeler/Ritzau Scanpix

Til hans tappenstreg bad han militærorkestret spille blandt andet Beethovens "Ode an die Freude" fra 1785. Det er den, der også er kendt som EU-hymnen.

Kohls efterfølger og Merkels forgænger, Gerhard Schröder, valgte blandt andet "My Way", som Frank Sinatra gjorde kendt verden over.

Merkel havde også valgt tre stykker musik.

Det ene stykke var salmen "Grosser Gott, wir loben dich".

Det andet var et nummer af den nu afdøde tyske skuespiller og sanger Hildegard Knef, nemlig "Für mich soll's rote Rosen regnen".

Og endelig var der den østtyske punkdronning Nina Hagens nummer "Du hast den Farbfilm vergessen" fra 1974 som nummer tre.

I sangen beklager Nina Hagen sig over, at hendes kæreste har glemt at tage farvefilm med til kameraet på deres ferie.

Angela Merkel fik - efter eget valg - både et popnummer fra en østtysk provokatør, en salme og en populær tysk evergreen om en regn af røde roser, da et tysk militært marchorkester tog afsked med hende torsdag aften i Berlin. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters

- Ingen vil tro på, hvor smukt det var her, synger hun.

Sangen bliver også tolket som en skjult kritik af styret i det tidligere DDR.

Da Merkel på et pressemøde tidligere torsdag blev spurgt til dette valg af musik, svarede hun, at det mindede hende om hendes unge dage i Østtyskland (DDR).

- Den sang var højdepunktet af min ungdom. Den kom også fra Østtyskland, og tilfældigvis bliver den stadig spillet i en region, der tidligere var min valgkreds. Så alt går op i en højere enhed i dag, sagde hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

Merkel, der engang fortalte, at hun som ung bag jerntæppet drømte om "at se Rocky Mountains, køre rundt i en bil og lytte til Bruce Springsteen", har ikke fortalt meget om, hvad hun vil bruge tiden til, når hun ikke længere er forbundskansler.

Men hun har sagt, at hun forestiller sig, at hun vil læse og måske "tage en lille lur".

Onsdag er det ventet, at Forbundsdagen formelt vil godkende Merkels afløser, socialdemokraten Olaf Scholz, som ny tysk forbundskansler.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Verdens største fragtfly kommer til Billund Lufthavn

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases