Annonce
Mike Förster er bekymret over integrationen og politikerleden i Tyskland og ønsker sig fornyelse ved valget på søndag. Foto: Carsten B. Grubach
Danmark

Tysk fornyelse: Cykelglad skoleleder stemmer for en frisk vind

Mike Förster savner, at de tyske politikere taler direkte til folket.

Tyskland: Et glas vin eller en gin og tonic er Mike Försters foretrukne drinks, når han et par gange om måneden besøger værtshuset Treffpunkt Berlin sammen med sin mand.

I dag nøjes han med en kop kaffe og et glas vand, for han har et møde mere inden fyraften. Mike er 55 år, leder af en erhvervsskole i Wittenau i den nordvestlige del af Berlin, og han tager hver dag cyklen fra Friedrichshain i øst - de 17 kilometer regner han ikke for noget i den pandekageflade tyske hovedstad.

Mike er fra Rostock, og derfor bruger han en del af sin fritid på at tage op til Østersøen sammen med sin mand, som han blev gift med for et par år siden, kort efter at homoseksuelle ægteskaber blev tilladt i Tyskland.

En konstant sag

Mike har allerede stemt per brev til valgene til både det tyske og til Berlins parlament på søndag - han havde valget mellem pest og kolera, siger han med et stort grin.

- Ja, det bliver virkelig en fornyelse denne gang, for det har jo ellers været en konstant sag. Man vidste, fru Merkel ville vinde, det ville tyskerne gerne have, for så gik det stille og roligt, og der blev ikke ændret noget. Men nu er tyskerne blevet vækket. Hvad sker der nu? Skal vi til at vælge? Jeg er spændt på resultatet på søndag, for der kommer en ændring, og selv om CDU skulle vinde, kan partiet ikke regere videre, som det har gjort før, for det bliver svækket, siger Mike.

Uddannelse er på grund af hans arbejde et vigtigt valgtema for ham.

- Der bliver gjort for lidt for erhvervsskolerne, som desværre har et dårligt ry hos mange forældre, som hellere vil have deres børn til at studere noget andet. De ved ikke engang, at man også kan tage en studentereksamen på en erhvervsskole, og desværre har mange politikere den samme opfattelse. Men vi har brug for mange fagfolk, og desværre har vi mistet mange elever under coronaen, siger Mike.

Normalt er Mike til vin og gin og tonic. Men i dag nøjes han med vand, for han skal på arbejde igen. Foto: Carsten B. Grubach

Han er bekymret for integrationen.

- Vi har to skoler med 3000 elever ved siden af hinanden og har desværre problemer med vold blandt flygtninge fra Syrien og Afghanistan. Det viser, at vi ikke har gjort det rigtige og talt med dem om, hvilken kultur de er en del af. Hvis jeg skulle udvandre til et muslimsk land - det skal jeg så ikke med min mand - ville jeg da se, om jeg ville passe ind i kulturen og finde ud af, om der er andre love i landet. De unge flygtninge har desværre lært derhjemme, at det er i orden at slå, og det kæmper vi nu med i skolen.

- Valgkampen er gået forbi vælgerhavet, især de unge, der er frustrerede og derfor i protest vælger et af de små, mærkelige partier. Jeg savner, at politikerne taler direkte til folket, siger Mike.

- Det er mit indtryk, at de kæmper mere for at beholde deres poster, så de kan arbejde videre. Jeg har set to af de tre "Triells" i tv med de tre kanslerkandidater, og jeg vidste ikke lige, hvem jeg skulle vælge - Olaf Scholz var mest troværdig, fordi han har ledelseserfaring fra Hamborg, hvor man var ked af at slippe af med ham, Armin Laschet fra CDU er en glad mand fra Rhin-området, så har jeg ikke mere at sige, og fru Baerbock fra De Grønne har ingen ledelseserfaring, men er sympatisk. De Grønne ville have klaret sig bedre med Robert Habeck, for han har ministererfaring fra Slesvig-Holsten.

En rød stemme

Mike vil gerne have en forandring i tysk politik.

- Det har været et dilemma - derfor siger jeg, at mit valg er mellem pest eller kolera. Jeg har stemt på SPD, men også tænkt på De Grønne, fordi der er nogle aspekter hos dem - klimaneutralitet og klimaforandring, så vi ikke ødelægger arven til børnene. Men jeg har altså stemt på de røde - er man grøn, skal man nok kunne klare sig, der er et borgerligt klientel, der bor godt og går i øko-markeder. Så jeg har valgt SPD, som har bedre sociale tanker, til både Forbundsdagen og til Berlins regering, selv om jeg ikke er glad for samarbejdet med Die Linke, som ikke er regeringsduelige.

Valgkampen er gået forbi vælgerhavet, især de unge, der er frustrerede og derfor i protest vælger et af de små, mærkelige partier.

Mike Förster, skoleleder

Mike Förster spænder hjelmen og er klar til at cykle til næste møde, men får lige dannet sin ønskeregering, inden han smutter ud ad døren:

- En trafiklysregering med SPD, FDP og De Grønne. CDU har regeret i for lang tid, og det er godt for landet, at der kommer en frisk vind.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge