Annonce
Afghanere på vej gennem en trådkorridor til Pakistan ved grænseovergangen Chaman. Tusinder er efter Talibans magtovertagelse søgt mod Afghanistans grænser til Pakistan, Iran, Usbekistan og Tadsjikistan for at slippe ud af landet. Foto: -/Ritzau Scanpix
Udland

Tusinder af desperate afghanere søger mod grænserne

Taliban søger at holde banker og regeringsmaskineri i gang, efter de sidste soldater fra USA er væk.

Store grupper af afghanere, der er flygtet, venter ved landets grænser på at komme ud, og i Kabul er der onsdag lange køer foran bankerne.

Der er opstået et tomrum i administrationen, efter Taliban har genvundet magten. Det gør omverden usikker på, hvordan det skal besvare en truende humanitær krise.

Taliban er opsat på at holde banker og hospitaler åbne. De vil sikre, at regeringens maskineri stadig kører, efter amerikanerne mandag aften trak sig ud af Afghanistan efter 20 års krig.

Det afsluttede også en stor operation for at få afghanere, der har arbejdet for USA og vestlige allierede, fløjet ud af landet sammen med deres nærmeste familie.

Kabuls lufthavn fungerer ikke længere. Det har fået grædefærdige og desperate afghanere til at søge mod grænserne til Iran, Pakistan og de centralasiatiske lande i nord. I håb om at kunne få fri passage ud af landet.

- Et stort antal mennesker venter på den afghanske side af grænsen på, at vi åbner portene, siger en pakistansk embedsmand, der har bevidnet det ved Khyberpasset ved grænsen til Pakistan.

Øjenvidner fortæller, at tusinder venter ved grænseposten Islam Qala til Iran.

Over 123.000 personer er evakueret fra Afghanistan via USA's luftbro. Den gik i gang midt i august, da Taliban indtog den afghanske hovedstad, Kabul. Op mod 1000 danskere og afghanere med deres nærmeste familie er evakueret af det danske luftvåben.

Men titusinder af afghanere, der kan være i fare under det nye regime, er tilbage i Afghanistan. Blandt dem er 44 afghanere på den såkaldte danskerliste.

Taliban har tidligere sagt, at det ikke vil hævne sig på afghanere, der har arbejdet for USA og dets allierede over de seneste 20 år. Men der er meldt om flere eksempler på, at Taliban benytter sig af den samme vold, som var gængs under det tidligere Taliban-styre. Det blev væltet af USA i 2001 efter det store terrorangreb på USA.

En kvinde fortæller, hvordan hun tirsdag så en gruppe kvinder blive pryglet med kæppe af Taliban-folk foran en bank.

- Det er første gang, at jeg har set sådan noget, og det gjorde mig rigtig bange, siger den 22-årige kvinde, der insisterer på at være anonym.

BBC har onsdag spurgt en talsmand for Taliban i Qatar, om kvinder vil få sæde i en kommende Taliban-regering. Det "må de nok ikke", svarer han.

Taliban ventes at danne en ny regering inden for få dage.

/ritzau/Reuters

Forsiden netop nu
Udland

WHO: Ny variant giver grund til bekymring

Danmark

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Danmark

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Podcasts

Lyt: Eksperimentbarn: Jeg græd stille under dynen

Indland

Sangeren Jimilian vinder Vild med dans

Udland

Joe Biden vil ophæve patentrettigheder på coronavacciner

Kultur For abonnenter

Volbeat-forsanger Michael Poulsen har samlet mod i årtier: - I dag tør jeg stå ved, at de døde flytter med

Musik: Da Michael Poulsen og hans familie flyttede ind i deres nye hus i Næstved-forstaden Appenæs i slutningen af 2019, skete der det, der er sket hver eneste gang, Volbeat-forsangeren er rykket ind i en ny lejlighed eller et nyt hus, siden han var barn. Noget andet end flyttekasser blev fragtet med.

Danmark

Ny coronavariant spreder sig fra Sydafrika: Det ved vi indtil videre

Corona: Alarmklokkerne ringer verden over, efter en ny coronavariant, der ser ud til at stamme fra Sydafrika, er begyndt at sprede sig.

Sundhed

Kristine: Hver gang jeg har en klient igennem et forløb, bliver jeg både rørt og forundret

Føles dit liv tungt, trist, hårdt og uretfærdigt? Har du følelsen af, at dit liv er tungt, hårdt, trist eller uretfærdigt? Og kan du ikke komme videre uanset hvor hårdt du prøver? Har du følelsen af, at du ikke fik lige så gode kort på hånden i livet, som alle de andre? At du ikke selv er herre over dit liv, fordi der bliver ved med at ske dårlige ting? Uden at du aner hvorfor eller hvordan du kan få det til at stoppe?

Danmark

Aftale på 10 milliarder kroner på plads: Skal sikre flere billige boliger i store byer

Indland

Sundhedsstyrelsen anbefaler covid-19-vaccine til 5-11-årige: -  Det har vi brug for

Danmark

Wammen placerer ansvar for minksag hos Mogens Jensens ministerium

Danmark

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Indland

Professor: Vacciner kan nemt modelleres efter ny variant

Erhverv

Frygt for ny coronavariant giver kursfald til danske aktier

Kultur For abonnenter

'Du skal hjælpe mig med at ende det hele' - Fransk film sætter aktiv dødshjælp på spidsen

Debat For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Vil Venstre også kurere pest med topskattelettelser?