Annonce
Erhverv

Tryg snittede små firmaers livline midt i coronakrisen

Selvom et enigt folketing i sidste uge vedtog en hjælpepakke på et trecifret milliardbeløb, valgte Tryg i mandags at opsige en stribe kreditforsikringer for små virksomheder med henvisning til coronakrisen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I mandags opsagde Danmarks største forsikringsselskab stribevis af kreditforsikringer for små virksomheder. Benzindirektør er rystet over Trygs manglende samfundsansvar, og nu fortryder Tryg opsigelserne.
Annonce

Det er mandag eftermiddag. I timerne inden statsminister Mette Frederiksens (S) pressemøde, hvor hun forlængede nedlukningen af Danmark med yderligere to uger, strømmede der e-mails ud fra Danmarks største forsikringsselskab, Tryg.

I stribevis opsagde Tryg såkaldte kreditforsikringer, der beskytter virksomheder mod tab fra deres egne kunder. For benzinselskabet Go’on betød det, at det ikke længere ville få hjælp, hvis erhvervskunder - typisk mindre vognmænd og taxafirmaer på landet - ikke kunne betale deres brændstofregninger.

Opsigelserne, som Go’on Gruppens direktør Mick Kjær har vist til avisen Danmark, har en klar begrundelse: ”Forhøjede risikoforhold i relation til virusudbruddet,” skriver Tryg i de enslydende forklaringer.

Mick Kjær blev chokeret over at modtage de mange e-mails, der ikke tager udgangspunkt i den enkelte kunde, men blot forholder sig til coronakrisen, der øger risikoen for tab - især for et firma, der skal tjene penge på at levere kreditforsikringer.

- Jeg er rystet over en virksomhed som Tryg. Lige så snart at de kan mærke, at der kommer en usikkerhed, så hytter de bare deres eget skind. Det er jo ikke fordi, at der er kommet en masse konkurser endnu, siger Mick Kjær.

Trygs største aktionær er den medlemsejede Tryghedsgruppen, der har ”Fælles om et trygt Danmark” som slogan. Tryg, der sidste år tjente et overskud på 2,8 milliarder kroner, har en strategi om at tage ”samfundsansvar hver dag”.

- Tryg vælter den første dominobrik. For en række af vores kunder ville det have den konsekvens, at deres forretning ikke kan løbe rundt. Det er små vognmænd og taxavognmænd, som fra den ene dag til den anden får trukket tæppet væk under sig.

Mick Kjær, direktør, Go'on Gruppen

Annonce

Trak stikket

Go’on driver 155 ubetjente tankanlæg spredt rundt i landet, især i landområderne. Kunderne er typisk private, der hælder brændstof på bilen, men siden starten i 2009 har kæden også fået en lang række erhvervskunder.

Go’on har valgt Tryg til at kreditforsikre disse kunder, så Go’on ikke selv skal bruge kræfter på at vurdere de enkelte kunders betalingsevne. Hvis en kunde ikke betaler sin regning, erstatter Tryg tabet. Men i mandags valgte forsikringsselskabet altså at trække stikket.

- Alle vores forretninger er under pres lige nu, men når der står en statsminister og siger, at man skal udvise samfundsansvar, så bliver man harm, når en virksomhed som Tryg opfører sig sådan, siger Mick Kjær.

Han klagede straks til Tryg over opsigelserne, men ifølge Mick Kjær fik han besked om, at forsikringsselskabet havde stoppet kreditforsikringen til flere brancher på grund af den usikkerhed, som coronavirussen har skabt i Danmark.

- Tryg vælter den første dominobrik. For en række af vores kunder ville det have den konsekvens, at deres forretning ikke kan løbe rundt. Det er små vognmænd og taxavognmænd, som fra den ene dag til den anden får trukket tæppet væk under sig, siger Mick Kjær og tilføjer:

- Det er så langt fra det, som politikerne og vi andre, som prøver at holde sammen på landet, står for, siger han og forklarer, at Go’on-kæden selv mærker et drastisk salg i brændstofsalget i disse uger.

Annonce

Krisemøde

Sidste år havde Go’on et rekordår i 2019 med et salg på 1,2 milliarder kroner, men på grund af den hårde konkurrence i oliebranchen opnåede selskabet blot et overskud på 15 millioner kroner. Alligevel tog Mick Kjær mandag aften fat i sin ejer, den familiedrevne købmandskoncern Hanssen i Daugård, og indkaldte til krisebestyrelsesmøde.

- Jeg sagde, at vi kan altså ikke gå ud til kunderne med den besked. De er pressede i forvejen. Så må vi selv tage den risiko, når Tryg ikke vil, selvom det aldrig har været vores forretningsmodel, siger Mick Kjær.

Tirsdag tog sagen imidlertid en drejning, da avisen Danmark ind i sagen. I første omgang vendte Tryg ikke tilbage på avisens henvendelser, men kontaktede i stedet Mick Kjær hos Go’on. Han fik at vide, at opsigelserne nu blev trukket tilbage.

Hvad er en kreditforsikring?

Med en kreditforsikring kan en virksomhed overgive ansvaret for tab på sine kunder til et forsikringsselskab. Forsikringsselskabet bedømmer den enkelte kunde og tildeler et kreditloft.

Hvis kunden ikke kan betale en regning til forsikringstageren, dækker forsikringsselskabet hele eller dele af tabet.

Forsikringen koster en lille andel af den omsætning, som forsikringstageren fakturerer til sine kunder.

Annonce

Kendte ikke konsekvenser af virus

Onsdag ønskede Mads Løgstrup, direktør for Tryg Garanti, kun at besvare spørgsmål pr. e-mail. Heri fortæller han, at opsigelserne blev udsendt på et tidspunkt, hvor man ikke kendte de samfundsmæssige konsekvenser af virussen i samme omfang, som man gør nu.

- Det var blandt andet inden, vi kendte omfanget af de økonomiske konsekvenser for erhvervslivet og af regeringens hjælpepakker. Havde vi vidst, hvad vi ved nu, havde vi naturligvis ikke truffet den beslutning, skriver Mads Løgstrup.

Det skete fem dage efter, at et enigt folketing vedtog en hjælpepakke på knap 300 milliarder kroner. Hvordan kan krisens omfang ikke have været kendt for Tryg?

- Det, der er helt afgørende er, at vi traf vores beslutning før mandagens aftale mellem regeringen og Finans Danmark. Det er først der, at problemstillingen bliver løst ved, at bankerne stiller nye lånepakker til rådighed for de danske virksomheder. Desværre havde vi netop sendt opsigelserne afsted, hvilket vi selvfølgelig ærgrer os over, skriver Mads Løgstrup.

Aftalen, som han henviser til, blev ganske rigtigt offentliggjort mandag klokken 17.25, men rummede ikke særlige nyheder, idet finanssektoren igennem Finans Danmark tidligere havde lovet at støtte erhvervskunder, der kommer i problemer på grund af coronaudbruddet.

Tryg oplyser, at selskabet er i fuld gang med at tage kontakt til de berørte kunder for at tilbyde at genetablere de opsagte dækninger. Koncernen ønsker ikke at oplyse antallet af kunder, der har fået opsagt deres kreditforsikringer.

Værd at vide om Tryg

  1. Tryg er Danmarks største forsikringsselskab og har fire millioner forsikringskunder i Norden.
  2. Tryghedsgruppen ejer 60 procent af Tryg og bruger en del af overskuddet på Trygfonden, der har til formål at skabe mere tryghed i Danmark.
  3. Tryg omsatte i 2019 for 22 milliarder kroner og fik et overskud på 2,8 milliarder kroner.
  4. Tryg Garanti, der bl.a. tilbyder kreditforsikringer, voksede med 12 procent i 2019 og bidrog med et overskud på 225 millioner kroner.

Kilde: Trygs regnskab

- Jeg er rystet over en virksomhed som Tryg. Lige så snart at de kan mærke, at der kommer en usikkerhed, så hytter de bare deres eget skind, siger Mick Kjær, direktør i Go'on. Arkivfoto: Mette Mørk
Benzinkæden Go'on er familieejet og var mandag indstillet på selv at løbe risikoen ved at give mindre erhvervskunder kredit. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce
Annonce