Annonce
Mathilde Falch er ambassadør for Landsforeningen Sind, som arbejder for at skabe forståelse og tolerance for sindslidende og deres pårørende. - Det er en af grundene til, at jeg har mit eget pladeselskab, Just For The Record, og ikke arbejder med branchefolk. Hver gang får jeg at vide, at jeg ikke skal snakke så meget mere om min egen historie med psykisk sygdom og misbrug, fordi det er uncool og kører i den samme rille. Men for mig er det lige så meget mit arbejde, som musikken er, har hun tidligere fortalt i et interview med Ritzau. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kultur

Toppen af poppen-stjerne fik skrevet hjertesag ind i kontrakt

- Jeg er meget stolt af, at vi bruger vores sendetid på noget, som har noget dybde, lyder det fra musikeren Mathilde Falch.

Da musikeren Mathilde Falch blev spurgt om, hun havde lyst til at medvirke i "Toppen af poppen", var det ikke udelukkende musikken, hun havde på hjerte.

Den 31-årige sangskriver har fået skrevet det ind i sin kontrakt, at hun må sætte fokus på psykisk sårbarhed, som er hendes store hjertesag.

Udfordringer, som hun selv har kæmpet med gennem meget af sit liv.

- Når jeg tænker tilbage på det, jeg er mest glad for ved at være med i programmet, så er det, at alle bidrager med interessante emner, og at det handler om rigtigt meget andet, end hvor stor succes man har, fortæller hun.

Mathilde Falch er ambassadør for Landsforeningen Sind, som arbejder for at skabe forståelse og tolerance for sindslidende og deres pårørende. Hun betragter det lige så meget som sit arbejde som musikken.

- Jeg er meget stolt af, at vi bruger vores sendetid på noget, som har noget dybde. Folk åbnede sig helt vildt, så det blev meget personligt, og vi bakkede hinanden op i det, fortæller hun om programmets optagelser.

Mathilde Falch udgør sammen med Simon Kvamm, Hjalmer, Maria Bramsen, Katinka Bjerregaard, Alex Vargas og Malte Ebert årets hold i TV 2's uhyre populære musikfortolkningsprogram.

Mathilde Falch er datter af musikeren Michael Falch. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er faktisk første gang, at Mathilde Falch synger sange, som hun ikke selv har skrevet.

- Det var en udfordring for mig at skulle finde noget, som jeg kunne mærke personligt, for ellers vidste jeg, at jeg ikke ville kunne gøre det særligt godt. Jeg ville ikke have det godt, hvis ikke de ord, jeg sang, føltes ærlige.

- Det var også udfordrende at stille sig op foran de andre og stå ved sig selv, fortæller hun.

Mathilde Falch bruger musikken til at bearbejde hændelser og udtrykke de svære følelser. Det afsæt brugte hun også, da hun skulle fortolke sine seks kollegers numre.

- Jeg er ikke popmusiker, og mit mål som sangskriver er ikke, at folk bare - så at sige - skal klappe med og være glade. Det kan man nogle gange godt ønske, når man står på en scene og er usikker, fordi har folk en fest, er det en umiddelbar reaktion på, at man bliver accepteret, siger Mathilde Falch.

- Så det var en udfordring for mig at stå ved, at jeg havde taget nogle sangvalg, som kunne virke langsomme og dystre, men jeg håbede at kunne røre nogle andre følelser.

Det har også givet refleksioner retrospektivt.

Mathilde Falch udgør sammen med Simon Kvamm, Hjalmer, Maria Bramsen, Katinka Bjerregaard, Alex Vargas og Malte Ebert årets hold i TV 2's uhyre populære musikfortolkningsprogram. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

- Det har tvunget mig selv til at se mig selv mere udefra og stå ved, hvem jeg er. Det har gjort mig mere modig. Jeg tør at gå ind i de dystre, langsomme sange og være stolt af det, fortæller Mathilde Falch.

- Jeg har snakket med min mand (komiker og manuskriptforfatter Jesper Juhl, red.) og mit band om, at jeg er rigtig glad for mit liv. Jeg er glad for min karriere og mine relationer, og jeg har en meget klar fornemmelse af, hvad der er vigtigst for mig.

Derfor stoler Mathilde Falch på sine valg i programmet.

- Hvis der er nogle, der synes, jeg er nederen, eller synes noget dårligt om det, jeg har lavet, eller hvad jeg hører fra andre, der har været i vælten, så håber jeg, at det ikke kommer til at fylde for meget for mig.

- Og omvendt, hvis nogle synes, det er rigtigt fedt, så holder jeg stadig fast i, hvad der er vigtigst for mig. Det er stadig de små spillesteder og mit hjem. Jeg føler, jeg står ret godt i mit liv, og at "Toppen af poppen" er et kirsebær oveni det.

Mathilde Falch er - som efternavnet måske antyder - datter af musiker Michael Falch.

To gange har han deltaget i "Toppen af poppen". Første gang var tilbage i 2017, og så var der gensyn med den 64-årige rockveteran i jubilæumsprogrammet "10 år på toppen af poppen" sidste år.

Han har rådet hende til at gå i seng i ordentlig tid, for det er nogle lange dage. Men det var svært at efterleve, fortæller Mathilde Falch med et smil.

- Vi kan virkelig godt lide hinanden, kan man mærke, så vi glemte nærmest, at kameraerne var slukket. Vi havde bare lyst til at hænge ud med hinanden, siger Mathilde Falch.

- Det er virkelig dejlige mennesker, som jeg holder meget af, siger hun med et stort smil.

"Toppen af poppen" sendes på TV 2 søndag klokken 20.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

79 grønlandske isbjørne er dræbt i nødværge siden 2007

Udland

Haitiansk bandeleder truer med at dræbe bortførte amerikanere

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Polen/EU: Der var lagt op til skældud og vrede miner, da EU's stats- og regeringschefer torsdag skulle drøfte det opgør, Polen har taget med EU's traktater.

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge