Annonce
Departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard afgav torsdag forklaring for Minkkommissionen. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Topembedsmand tror ikke ministre kendte til manglende minklov

Ifølge tidligere departementschef var en aflivning af alle mink ikke det samme som at lukke minkerhvervet.

De topministre, der 3. november sidste år på et møde i regeringens koordinationsudvalg besluttede at aflive alle danske mink, kunne ikke vide, at der manglede lovgrundlag.

I hvert fald ifølge den daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard.

- Det tror jeg ikke, har stået ministrene klart, siger han torsdag i Minkkommissionen.

Senere adspurgt gentager han, at han ikke mener, at det indgik i materialet op til mødet i regeringens koordinationsudvalg, at der ikke var hjemmel til at aflive alle mink.

Han gentager også flere gange, at det på mødet modsat heller ikke blev drøftet, om der rent faktisk var hjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Koordinationsudvalget er et udvalg for topministre i regeringen, herunder statsminister Mette Frederiksen (S). Det var her, man 3. november besluttede at aflive alle mink.

Forud for mødet havde Statens Serum Institut udsendt en ny risikovurdering af coronasmitten i mink.

Fundet af cluster-5-mutationen havde desuden vakt bekymring i Sundhedsministeriet. Den frygtedes at udgøre en fare for folkesundheden, ligesom det ansås for muligt, at mutationen kunne spænde ben for de vacciner, der blev arbejdet på.

På mødet 3. november insisterede Sundhedsministeriet ifølge Henrik Studsgaard på, at det var nødvendigt at aflive alle mink for at undgå den risiko.

Her laver Henrik Studsgaard en sondring. Hvad angår fremtiden for minkbranchen, var det ifølge departementschefen klart - også for deltagere på mødet, som han ikke navngiver - at der ikke var hjemmel.

- For så vidt angår forholdet fra 2021 og frem, tænker jeg, at det har stået flere i rummet klart, at når vi kigger ud på en dvalemodel og et erhverv, som kan lukkes helt eller delvist ned, så er der hjemmelsmæssige udfordringer, siger han.

Men en aflivning her og nu var ifølge Studsgaard et helt andet koncept og ikke behandlet i det materiale, der var lavet til mødet.

Af kommissionen blev Henrik Studsgaard spurgt, hvorvidt han overvejede at nævne den manglende hjemmel til de to andre modeller.

Han svarede, at der var mange "udfordringer" logistisk med at udføre regeringens politiske beslutning om at slå alle mink ned.

Blandt andet spurgte Helle Krunke, der er medlem af Minkkommissionen, om ikke et manglende lovgrundlag var vigtigere end andre praktiske udfordringer.

- Jeg forstår godt, og jeg er også enig i, at der er forskel på udfordringer. Jeg må bare ærligt sige, at i den ret overordnede og ret vigtige diskussion, der involverede mange ting, var det bare ikke top of mind for mig, siger han.

- At forestille sig, at man med sådan en kæmpe opgave på stående fod kunne bibringe de relevante nuancer. Det var i hvert fald ikke top of mind for mig.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Film: På en nøgen, stenet bakketop ligger lille Ada begravet. For forældrene, Maria (Noomi Rapace) med de triste øjne og stovte, stolte Ingvar (Hilmir Snær Gudnason), der græder stille for sig selv ude på marken, triller tilværelsen udsigtsløst og tungt af sted.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark