Annonce
Lego slap enormt positivt igennem coronaåret 2020, og topchefen, Niels B. Christiansen, forventer at kunne fortsætte med vækst i år. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Topchef efter stærkt år: Lego skal vokse endnu mere

Lego er en af coronakrisens vindere og banker de globale legetøjsgiganter af banen med et nyt rekordregnskab. Topchef Niels B. Christiansen forventer at øge salget, selvom børnene nu vender tilbage til skolerne.

Legetøj: Det var ikke uventet, at Lego har klaret sig godt i 2020, men de nøgne tal fremkalder alligevel respekt i legetøjsmarkedet: Lego voksede sidste år med 13 procent og omsatte for 44 milliarder kroner.

Det er langt over en fordobling af Billund-virksomhedens størrelse på 10 år, og Lego er i dag meget større end de sædvanlige rivaler, de amerikanske legetøjskæmper Hasbro og Mattel. Modsat Lego råder de over en stribe varemærker, alt fra Barbie-dukker til Transformers, men alligevel har de klaret sig dårligt igennem coronaåret.

Niels B. Christiansen, Legos topchef, afviser, at Legos fremgang alene kan tilskrives en corona-effekt, hvor hjemsendte forældre har været mere gavmilde med gaverne til børnene.

- Det faktum, at vi har gjort det bedre end markedet (konkurrenterne, red.), må nok tilskrives de strategiske investeringer, vi har lavet, siger Niels B. Christiansen til Avisen Danmark.

Satser på digitalisering

Han peger på, at Lego i de senere år har investeret massivt i en digitalisering af forretningen, og det viste sig nyttigt, da både Legos fysiske butikker og enkelte fabrikker i perioder var nedlukket sidste år.


Jeg tror, at vi kan bygge ovenpå det resultat, vi skabte i 2020. Lego-brandet er jo helt utroligt stærkt lige nu.

Niels B. Christiansen, koncernchef, Lego


Men samtidig har Legos produktprogram været en succes. En helt ny serie, baseret på det klassiske computerspil Super Mario, strøg til tops som den bedste produktlancering nogensinde. Serien består af fysiske klodser, men kan tilføjes en digital dimension, hvis man har lyst.

Samtidig er kunderne i stigende grad villige til at købe de dyreste sæt i Lego Technics-serien, f.eks. en model af en Lamborghini supersportsvogn til en pris på 2900 kroner.

- Der er en virkelig stærk efterspørgsel efter Lego lige nu, konstaterer Frédérique Tutt, international legetøjsanalytiker fra analysehuset NPD.

Hvad med legetøjssalget?

Hun peger på, at Lego efter alt at dømme også er kommet stærkt ind i 2021, men at udfordringerne kan vise sig, når coronapandemien kommer mere under kontrol.

- Når vi vender tilbage til det normale med rejser, restaurantbesøg og resten af oplevelsesindustrien, hvad vil der så ske med legetøjssalget? Der vil igen komme fødselsdagsfester og familiesammenkomster, men vi vil helt uundgåeligt se, at familierne ændrer deres forbrug igen, siger Frédérique Tutt.

Lego og konkurrenterne

Lego er den største producent af legetøj i verden og tjener langt flere penge end de nærmeste konkurrenter. Her er nøgletallene for de tre største legetøjsproducenter i 2020.

 1. Lego, Danmark.
  Omsætning: 43,7 milliarder kroner (+13 procent)
  Resultat: Overskud på 9,9 milliarder kroner.
  Kendt for: Lego-klodser.
 2. Hasbro, USA.
  Omsætning: 34,2 milliarder kroner (-8 procent)
  Resultat: Overskud på 1,4 milliarder kroner.
  Kendt for: Nerf-våben, Transformers-legetøj, G.I. Joe og My Little Pony.
 3. Mattel, USA.
  Omsætning: 28,7 milliarder kroner (+2 procent)
  Resultat: Overskud på 800 millioner kroner.
  Kendt for: Fisher-Price, Barbie, Hot Wheels m.fl. 
Kilde: Ritzau

Niels B. Christiansen mener, at Lego vil fortsætte sin vækst, om end i et lavere tempo.

- Jeg tror på, at vi kan vokse oven på et superstærkt år. Det bliver en god, encifret vækst, men jeg tror på, at vi kan vokse hurtigere end markedet og fortsat tage markedsandele, siger han.

Så du tror ikke, at forbrugerne flytter rundt på forbruget og sparer lidt på legetøjet til fordel for rejser og cafébesøg?

- Jeg tror, at vi kan bygge ovenpå det resultat, vi skabte i 2020. Lego-brandet er jo helt utroligt stærkt lige nu, og vi har en produktpalette, som er virkelig relevant og bred. Der er mange, der er kommet ind i Lego-brandet og har fået supergode oplevelser sidste år, og dem tror jeg, at vi kan holde fast i, siger Niels B. Christiansen.

Mario, den lille blikkenslager i blå overalls, er blevet et hit i Lego-format. Pr-foto

Flere ansatte i Billund

Lego-koncernen har for første gang rundet 20.000 ansatte, hvoraf 4.375 arbejder i Billund, og topchefen forventer flere ansættelser i de kommende år. Dels fordi Legos salg vokser, og dels fordi virksomheden har brug for flere digitale specialister, der skal sikre, at Lego har adgang til de rette teknologier i fremtiden.

Forventer du flere ansatte i Billund?

- Ja, det gør jeg, lige som vi har øget antallet af medarbejdere i Billund i 2020. Den gode udvikling kan fortsætte, siger Niels B. Christiansen.

Kan du sætte tal på det?

- Det er ikke nemt. Når vi søger digitale talenter, så er det et spørgsmål om, hvor de er tilgængelige. Der tænker vi meget globalt. Globalt bliver det hundredvis, vi skal have ansat, og jeg vil sige det sådan, jeg vil gerne have mange af dem i Billund, siger Niels B. Christiansen.

Legos overskud nåede også rekordhøjder sidste år med et resultat på 9,9 milliarder kroner efter skat. Heraf udbetales otte milliarder kroner i udbytte til ejerfamilien, Kirk Kristiansen, og til Lego-Fonden, der ejer 25 procent af Lego.

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland

USA til Rusland: Vi er dybt bekymrede over planer i Ukraine

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål