Annonce
Det tyske luftfartsselskab Lufthansa Group forventer at måtte flyve 18.000 halv- og heltomme ture over vinteren med de nuværende EU-reguleringer. (Arkivfoto). Foto: Boris Roessler/Ritzau Scanpix
Erhverv

Tomme fly tvinges på vingerne for at bevare adgang til flyruter

Danmark vil sammen med flere EU-lande forsøge at komme problemet med spøgelsesfly i luften til livs.

Danmark vil sammen med en række andre EU-lande forsøge at få sat en bremse for at tusindvis af tomme fly går på vingerne alene for at bevare deres start- og landingstilladelser i lufthavnene.

Det tyske luftfartsselskab Lufthansa forventer således at måtte flyve 18.000 halv eller heltomme ture over vinteren. Det skrev nyhedsmagasinet Ingeniøren fredag.

Det er selvsagt hverken godt for klimaet eller luftfartsselskabernes økonomi, og den problematik er nu i høring i EU-Kommissionen. Her vil Danmark sammen med en række andre medlemsstater vil forsøge at komme problemet til livs.

Det skriver Transportministeriet i en mail.

For de mange passagerløse flyveture er bestemt ikke i flyselskabernes interesse.

Grunden til at man alligevel vælger at flyve, skyldes den såkaldte 80/20-regel.

Hvis selskaberne ønsker at bevare retten til deres start- og landingsslots i lufthavnene, skal de benytte 80 procent af dem i løbet af fem uger. Ellers mister selskaberne retten året efter.

Det skyldes, at mange lufthavne har begrænset kapacitet, hvorfor alle start- og landingstilladelser skal udnyttes. Derved vil man undgå hamstring af tilladelserne.

I 2020 ophævede EU-Kommissionen reglen i forbindelse med coronapandemien, men med en plan for indfasning igen.

Aktuelt skal flyselskaberne benytte halvdelen af deres tilladelser. Det tal skal efter planen hæves til 64 procent mod slutningen af marts.

Danmark har sammen med andre medlemsstater argumenteret for en lavere sats. Det vil Danmark fortsat kæmpe for under høringen, lyder det fra Transportministeriet.

Hos det skandinaviske luftfartsselskab SAS håber man, at EU-Kommissionen vil vende tilbage til 2020-modellen.

Pressechef Alexandra Lindgren meddeler, at SAS endnu ikke har oplevet tomme flyvninger. Men selskabet tager kraftigt afstand til reglen. som kan ramme SAS på sigt.

- Vi og mange andre flyselskaber har bedt EU og alle nationale myndigheder i de respektive lande om at se på det her, for det kommer til at blive et problem for os alle og skaber om ikke andet usikkerhed, siger hun.

Ifølge en rapport fra tænketanken Concito udledte flytrafikken per 2019 over 800 millioner tons CO2 om året. Det svarer til omkring 2,2 procent af den globale udledning eller hele Tysklands samlede energiforbrug.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark