Annonce
To virksomheder gik i 2014 sammen om at byde på to opgaver om vejmarkering i 2014. Højesteret har tidligere fastslået, at firmaerne i den ene aftale handlede i strid med forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler. Nu tager Københavns Byret hul på en straffesag om to aftaler. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

To firmaer er tiltalt for kartelaftale på vejstribe-opgaver

Der er krav om fængsel i en sag om kartel på markedet for vejmarkering, der i 2014 omsatte for 200 millioner.

Der var tale om kartelaftaler af grov beskaffenhed, da to af de største danske entreprenører inden for vejmarkering i 2014 to gange afgav samlet bud.

Det mener Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - også kendt som Bagmandspolitiet.

Det har tiltalt de to firmaer samt tre chefer for brud på konkurrenceloven, og torsdag begynder sagen i Københavns Byret.

Allerede i november 2019 var Højesteret inde og vurdere den ene af aftalerne mellem Eurostar Danmark A/S og LKF Vejmarkering A/S, der i dag hedder GVCO ApS.

Der var tale om en konsortieaftale fra marts 2014 om et udbud fra Vejdirektoratet, som handlede om opgaver med vejmarkering i tre af direktoratets fem distrikter. Konsortiet blev vinder af udbuddet med den samlet set laveste pris på de tre distrikter.

Sagen endte med, at den øverste domstol skulle vurdere, om det var rigtigt, da Konkurrencenævnet afgjorde, at firmaerne handlede i strid med et forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler ved aftalen i marts 2014.

Højesteret konkluderede, at de to firmaer i forhold til udbuddet måtte anses for konkurrenter. Ifølge retten måtte aftalen i sig selv anses for at have haft en konkurrencebegrænsning til formål.

Når sagen nu begynder i Københavns Byret, er der derimod tale om en straffesag, hvor Bagmandspolitiet ifølge anklageskriftet vil stille krav om en bødestraf til firmaerne.

Her er der foruden aftalen fra marts 2014 rejst tiltale for, at selskaberne i februar 2014 skal have indgået en kartelaftale i forbindelse med et andet udbud om vejmarkering fra Vejdirektoratet.

Tre chefer er også på anklagebænken i sagen, og de risikerer at blive idømt fængsel. Der er tale om direktøren for Eurostar Danmark samt to chefer fra daværende LKF Vejmarkering. De nægter sig alle skyldige.

At male striber på statslige veje som motorveje, hovedlandeveje og broer er ikke nogen lille forretning. Markedet for vejmarkering omsatte i 2014 årligt for cirka 200 millioner kroner ifølge en dom, som Sø- og Handelsretten har afsagt i sagen.

Advokaten for Eurostar oplyser, at virksomheden ikke ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt, mens advokaten for GVCO ApS oplyser, at GVCO vil frifindes.

Straffesagen ventes afsluttet på den anden side af nytår.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

USA anmoder om møde i FN og genbekræfter støtte til Ukraine

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark