Annonce
I flere lande kæmper menneskerettighedsaktivister stadig i håbet om at få afskaffet den såkaldte ”jomfrutest” eller ”to-finger-test". Foto: Amr Abdallah Dalsh
Danmark

"To-finger-testen" krænker kvinders menneskerettigheder: Nu afskaffer flere lande metoden

I nogle lande bliver kvinders ære afgjort af en såkaldt ”jomfrutest”. Men flere lande afskaffer efterhånden den krænkende test, hvilket giver håb for, at andre lande følger efter.

Kvinders rettigheder: Kan man teste, om en kvinde er jomfru? Svaret er nej. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, slår fast, at der simpelthen ikke er nogen medicinsk måde at teste, om en kvinde er jomfru.

Alligevel bliver den såkaldte ”jomfrutest” eller ”to-finger-test", hvor to fingre indsættes i kvindens vagina for at teste kvindens kønskrans eller skedens stramhed, uvidenskabeligt anvendt i mindst 20 lande i verden. Testen bruges til at vurdere kvindens ære inden ægteskab, i voldtægtsager - eller endda i nogle tilfælde ved ansættelser i militæret.


Den såkaldte ”jomfrutest” eller ”to-finger-test", hvor to fingre indsættes i kvindens vagina for at teste kvindens kønskrans eller skedens stramhed, bliver uvidenskabeligt anvendt i mindst 20 lande i verden.

Fra artiklen


Udover at testen ikke har noget videnskabeligt belæg understeger FN, at testen krænker kvindernes menneskerettigheder og kan defineres som overfald. Derfor opfordrede FN’s menneskerettighedskontor i 2018 alle lande til at forbyde ”jomfrutesten”.

Håb om afskaffelse

På trods af at mange lande stadig bruger testen, kæmper menneskerettighedsgrupper i hele verden for at få den ulovliggjort.

Eksempelvis kæmper aktivister i Marokko for, at ”jomfrutesten” ikke længere skal laves før ægteskab. Og en sag i Irak afgjorde, at ”jomfrutest” på kvindelige voldtægtsofre krænkede deres menneskerettigheder. Samtidig har megabyen Lahore i Pakistan forbudt testen i voldtægtssager, hvilke giver pakistanske aktivister håb om et landsdækkende forbud.

Og faktisk har der været sejre i lande som Afghanistan, Egypten, Indien, Bangladesh, Sydafrika og Tyrkiet, som inden for de sidste årtier har indført regler og love imod ”jomfrutesten”.

Selv om flere tusinder kvinder stadig gennemgår den invasive ”jomfrutest”, er der de seneste år taget nogle vigtige skridt imod at afskaffe den.