Annonce
To ghanesiske søfolk er omdrejningspunktet i en sag, hvor en skibsreder er tiltalt for at lade dem arbejde under slaverilignende forhold i mere end tre år. Arkivfoto: Lars Kamstrup
Danmark

Tiltalt for menneskehandel: De kunne bare være rejst hjem hvis de ville

En 55-årig mand fra Thyborøn er tiltalt for menneskehandel. Han nægter sig skyldig. Fredag begyndte første retsdag.

Retssag: Var der tale om grov udnyttelse af to ghanesiske medarbejdere gennem mere end tre år? Og har en skibsreder fra Thyborøn opnået en fortjeneste på knapt fire millioner kroner i løbet af de tre år at have de to ghanesiske medarbejdere ansat?

Det var nogle af de spørgsmål, Retten i Holstebro fredag skulle tage stilling til.

Den tiltalte reder, en 55-årig mand fra Thyborøn, var iført en mørkeblå skjorte og sorte bukser, da han satte sig i vidneskranken for at afgive forklaring. Sammen med sit rederi er han tiltalt for at have ladet de to ghanesere arbejde for sig under tvang eller "under slavelignende forhold", som specialanklager Ulrik Panduro har formuleret tiltalen.

Kunne de komme tilbage?

Det var dog ikke den opfattelse, den tiltalte, der både er tiltalt personligt og som ejer og direktør for sit rederi.

- Jeg spurgte dem flere gange i forløbet, om de ville rejse hjem for at holde ferie og komme tilbage senere. Men de havde et ønske om at blive her, fordi de glædede sig til at komme til Afrika for at fiske og også at tjene gode penge. Måske var de usikre på, om jeg ville finde andre folk til at afløse dem, hvis de rejste hjem, forklarede den tiltalte, da han blev udspurgt af specialanklager Ulrik Panduro.

Ifølge tiltalen har den 55-årige reder haft de to ghanesiske statsborgere ansat i sin virksomhed i mere end tre år, hvor de har arbejdet på hans skib, der lå til kaj i havnen i Thyborøn.

Sagen kom for dagens lys, da grænsepolitiet i slutningen af maj i år var på kontrolbesøg på det skib, de to ghanesere opholdt sig på. Her opdagede politiet, at ghanesernes papirer ikke var i orden, og det fik politiet til at reagere.

Interesseret i Afrika

Rederen havde i 2014 fået kontakt til hollandske fiskere, der ønskede at købe et af hans skibe, som de ønskede skulle bruges til fiskeri ud for den afrikanske vestkyst.

Handlen blev ikke til noget, men rederen blev opmærksom på mulighederne for at fiske ud for Senegal. I 2016 rejste han selv til det afrikanske land og kom i kontakt med den ene af de forurettede, der skulle undersøge mulighederne for at fiske ud for kysten.


De har aldrig været bange for mig, og hvis de var utilfredse med noget, så skulle de nok slå i bordet. Og jeg kan heller ikke se, hvorfor de skulle være bange for mig

Tiltalt reder i sag om mulig menneskehandel


I midten af november 2016 kom de to tiltalte til Thyborøn, hvor de skulle hjælpe med at klargøre et skib, der skulle sejles til Vestafrika. Få måneder senere sank skibet dog, men alligevel valgte afrikanerne at blive i Danmark, hvor de ifølge den 55-åriges forklaring gik til hånde på et andet skib, som rederen efterfølgende købte og senere havde planer om skulle sendes til Afrika for at fiske.

Ifølge anklageskriftet havde den tiltalte betalt 700 euro i løn til de to forurettede, men det tal kunne rederen ikke genkende. Der havde altid været aftalt en løn på 1200 euro i den tid, de havde været i Danmark, og de blev udbetalt som en bankoverførsel, hvor de selv gav besked om, hvor pengene skulle sendes hen.

- De havde det godt her, og de fik en god løn, så de ville gerne blive her, forklarede den tiltalte og tilføjede, at han enten leverede fornødenheder til de forurettede på det skib, de opholdt sig på eller havde dem med i supermarkedet, hvor han betalte for deres indkøb.

Normalt at opbevare pas

Rederen afviste også, at de to ghanesere skulle være bange for ham.

- De har aldrig været bange for mig, og hvis de var utilfredse med noget, så skulle de nok slå i bordet. Og jeg kan heller ikke se, hvorfor de skulle være bange for mig, forklarede den tiltalte.

Til gengæld erkendte han, at han havde beholdt deres pas, der under deres ophold i Danmark udløb. Han kaldte det fuldstændigt normalt, at pas og søfartspapirer var placeret ét samlet sted, så hele besætningen ikke skulle lede efter deres pas, når de kom i havn.

- Jeg havde ikke bemærket, at deres pas var udløbet. Men passene skulle være et sted, da jeg havde hentet dem fra det skib, der var sunket i havnen i Thyborøn. Vi kunne ikke have dem liggende, når der var mange, der rendte rundt på skibet ved en ombygning, forklarede den tiltalte.

Det var tilfældigt, at han fandt ud af, at de to ghaneseres pas var udløbet.

- En af ghaneserne havde fået noget i øjet, men nogle dage senere kunne jeg se, at øjet ikke så godt ud. Derfor kørte jeg ham til lægen og jeg havde hans pas og søfartsbog med, mens vi både var ved læge og øjenlæge, inden vi blev henvist til Aarhus Universitetshospital på grund af en betændelse. På vejen mod Aarhus opdagede han, at passet var udløbet, men det ville den forurettede selv tage sig af, forklarede den 55-årige.

Ingen arbejdstilladelse

Han erkendte også, at han ikke havde søgt opholds- og arbejdstilladelse til de to ghanesiske fiskere.

- Men det havde jeg ikke skænket en tanke. Skibet er indregistreret i Belize, og ghaneserne boede og opholdt sig på skibet. Derfor regnede jeg ikke med, at det var nødvendigt med at søge tilladelser for dem, forklarede den tiltalte.

Specialanklager Ulrik Panduro lagde ud med at konstatere, at det er sjældent, at der er rejst tiltale for både menneskehandel og åger, og derfor lagde han ud med at gennemgå, hvordan paragrafferne skulle tolkes. Og allerede i løbet af den første retsdag viste det sig, at sagen er kompliceret.

Her blev sagen så meget forsinket, at dommer Lilian Lund Thinggaard besluttede, at udskyde afhøringen af den første af de to tiltalte til mandag. Han skulle ellers have været afhørt fredag.

Der er afsat yderligere to retsdage af til sagen. Næste retsdag bliver på mandag, mens der forventes at falde dom 25. september.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Bøger: Året er 2011, og Det Arabiske Forår, der har rystet en række lande i Mellemøsten, banker nu på døren til Bashar al-Assads Syrien. Lidt af en heksekedel danske Sigrid Merlin hermed kommer til at befinde sig i.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Debat

Dansk arbejdskraft til danske arbejdspladser

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: En lyrisk ørkenvandring med 'Sommerferiedigte'

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling