Annonce
Generalsekretæren i DR, Maria Rørbye Rønn, fremlagde onsdag resultaterne af en ekstern advokatundersøgelse, der blev sat i gang i foråret for at se nærmere på pigekoret. Konklusionen på undersøgelsen lyder, at mindst 64 blev udsat for krænkelser. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Indland

Tidligere pigekorssangere: Vi vil se handling følge ord hos DR

To tidligere korsangere vil se en indsats for at undgå et seksualiseret miljø omkring DR Pigekoret fremover.

Et første skridt i den rigtige retning er taget onsdag aften, hvor resultater af en advokatundersøgelse af krænkelser i DR Pigekoret er blevet fremlagt.

Det mener jordemoder Tove Kühl. Hun var selv i koret fra omkring 1966 til 1971. Hun er også mor til en tidligere korpigesanger.

Tove Kühl klagede i 1996 til DR's ledelse over grænseoverskridende seksuel adfærd i DR Pigekoret, som hendes datter og to andre medlemmer havde berettet om.

Dengang fik det ikke konsekvenser, fortæller hun. Derimod følte hun sig presset af DR til at undlade at gå videre med sin klage.

- For mig er det her jo et første skridt i retning af, at DR tager ansvar for de ting, der er sket, men også for at ændre det.

- Men min tillid er ikke så stor til DR i denne sammenhæng, for jeg har selv oplevet, at min tillid blev svigtet. Det tager tid at bygge den slags op igen. Vi vil se, at handling følger ord. At det ikke bare er en hensigtserklæring, som så aldrig følges op ad handling.

Ifølge Tove Kühl er tidligere korpigesangere indkaldt til et møde 30. november. Her håber hun, at blandt andet spørgsmålet om erstatning vil blive drøftet.

DR satte tidligere på året gang i en ekstern advokatundersøgelse, efter at tidligere kormedlemmer kontaktede mediekoncernen med beretninger om chikane.

I alt er 64 tidligere kormedlemmer ifølge advokatundersøgelsen blevet krænket af seks voksne tilbage i tiden og frem til 2010.

De fleste krænkelser er dog sket i koret under Tage Mortensen, der var chefdirigent i koret i 35 år frem til 2000.

Ifølge Susanne Elmark, der er operasanger og tidlige korpigesanger, var han "utilregnelig og humørsvingende" og én, som "vi ikke vidste, hvor vi havde".

Hun oplevede, hvad hun kalder psykisk terror, ligesom hun blev frosset ude af chefdirigenten.

Derfor var det vigtigt, at DR onsdag tog ansvaret, mener hun.

- Det var forløsende at få den undskyldning. For det er et stort omsorgs- og ledelsessvigt, der har fået lov at nedarve sig.

Susanne Elmark har ikke selv tænkt sig at søge erstatning.

- Det er noget, der har ligget under isen i 35-40 år, og der skal det tilbage til. Men det er trods alt nu blevet belyst.

- Jeg vil meget gerne bistå arbejdet med, hvordan man kan være sikker på at etablere et miljø, hvor nået tilsvarende ikke sker igen.

Der skal efter hendes mening være voksne omkring børnene til at holde øje med trivslen, så det ikke er børnene, der selv skal råbe op, hvis noget ikke er, som det bør være.

Også Tove Kühl understreger vigtigheden af at forbedre kulturen og forebygge, at den slags sker igen.

- Hvis forældre skal sende deres små piger afsted, så er tilliden meget, meget vigtig. Den har lidt et voldsomt knæk.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

USA anmoder om møde i FN og genbekræfter støtte til Ukraine

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark