Annonce
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere operativ chef i PET og arbejdede her tæt sammen med Lars Findsen. (Arkivfoto). Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Danmark

Tidligere PET-chef: Sag mod spionchef ligner en græsk tragedie

Det er svært at finde et motiv til, at Lars Findsen skulle overtræde straffeloven, mener tidligere kollega.

Sagen mod den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er dybt ulykkelig og kan være udtryk for, at "systemet igen skyder gråspurve med kanoner".

Det skriver den tidligere operative chef i Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen, i et indlæg i Politiken mandag.

Han kender Lars Findsen, idet de i en periode arbejdede side om side i PET.

Når Bonnichsen skriver "igen", henviser han til, at systemet også rejste en stor straffesag mod den tidligere chef for PET, Jakob Scharf. Anklagen om brud på tavshedspligten skyldtes bogen "Syv år for PET".

Københavns Byret fandt Scharf skyldig i på en række punkter at have røbet hemmeligheder om forskellige terrorsager og om PET's efterforskningsmetoder.

Til gengæld blev han af Østre Landsret i februar 2020 frifundet for alle anklagepunkter på nær et mindre forhold. Dommen lød på 10 dagbøder à 1000 kroner.

Den bestemmelse i straffeloven, som anklagemyndigheden brugte, er dog langt mildere end den paragraf, der aktuelt er rettet mod Lars Findsen.

109 i straffeloven drejer sig om at røbe eller videregive oplysninger "om statens hemmelige underhandlinger, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede magter beror." Overtrædelse kan give fængsel op til 12 år.

Hans Jørgen Bonnichsen skriver i indlægget i Politiken, at han har svært ved at finde motivet til Lars Findsens mulige strafbare handlinger. Til gengæld har han ikke så svært ved at finde motivet til, at systemet har reageret, som tilfældet er.

Den tidligere operative chef nævner, at det er let at få den mistanke, at sagen er en del af en magtkamp om at sidde på og kontrollere det hemmelige.

"Jeg er dybt berørt over, at det er kommet så vidt, at det ligner en græsk tragedie, hvor man følger en helt af høj byrd - f.eks. en FE-chef eller en statsminister - fra hæder til ruin. Faldet sker ikke pga. onde motiver, men pga. magtbegær, et øjebliks blindhed, en svipser, en forførelse, og det resulterer i et skæbneomslag, så heltene mister alt, hvad der er dem kært og sikkert - tilmed sig selv."

Bonnichsen og Findsen arbejdede sammen i årene fra 2002 til 2007.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Udland

Vicesherifs datter var blandt dræbte børn i skoleskyderi

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel genforenes for første gang siden den internationale succes "En kongelig affære" fra 2012.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Indland

Kato og Kesi pillet af plakaten til Tivolis Fredagsrock

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole