Annonce
Nu er der tyngde nok bag Socialdemokratiets strammerkurs på udlændingepolitikken til, at Claus Kvist Hansen mener, at han kan føle sig hjemme i partiet efter at have været folkevalgt for Dansk Folkeparti i årevis. Arkivfoto: Morten Pape
Danmark

Tidligere folketingsmedlem for DF: Nu er jeg socialdemokrat

De DF'ere, der ikke kan få det hårdt og sort nok, flygter til Nye Borgerlige, og de velfærdsbløde lusker hjem til Socialdemokratiet. Da Claus Kvist Hansen i sidste periode sad i Folketinget for DF var han kendt som en af de hårde, men nu har han meldt sig ind i Socialdemokratiet. - Partiet har fået en realistisk udlændingepolitik, og så er jeg klar, siger han til Avisen Danmarks Kasper Løvkvist.

Partihopper: Claus Kvist Hansen blev båret ind på Christiansborg af den bølge af folkelig opbakning, Dansk Folkeparti oplevede i 2015. Og blev skyllet med ud, da vælgerne i 2019 mistede tilliden til partiet.

Han nåede aldrig at blive den store profil for partiet - ud over på hjemegnen i Horsens, hvor han var spidskandidat og gruppeformand i Horsens Byråd - men var kendt som en af dem, der i den grad havde en benhård udlændingepolitik og islamkritik i hjertet. Flest vil huske ham som politikeren, der satte en landsdagsorden ved at insistere på, at alt kød i kommunale institutioner i Horsens skulle været garanteret ikke-halalslagtet.

Som nyvalgt folketingsmedlem blev han beskrevet som "blogger fra den ekstreme højrefløj", fordi han i ny og næ skrev indlæg på hjemmesiderne Uriasposten og Snaphanen.

Nu er Claus Kvist Hansen socialdemokrat. Og da han søndag annoncerede partiskiftet på Twitter, blev han klappet ind i partiet af bl.a. indenrigsminister Kaare Dybvad, EU-ordfører Jens Joel, sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff og DSU-formand Frederik Vad Nielsen.

Hår i suppen

Claus Kvist Hansen er ikke længere valgt nogen steder. Byrådet i Horsens forlod han i sommer, da han meldte sig ud af DF og lod en suppleant komme til.

- Siden 2015 har jeg bemærket, at Socialdemokratiet har fået en realistisk udlændingepolitik. Stille og roligt har man bevæget sig derhen, hvor en stor del af befolkningen er. Og nu kan jeg se, at partiet fortsætter i samme spor, efter det er kommet til magten. Og så er jeg med, siger Claus Kvist Hansen.

Han giver ikke noget for, at hans gamle parti ikke mener, at S har ændret sig nok. At det følger strategi og ikke hjertet.


For fem år siden kunne man finde store stumper af reb i den socialdemokratiske suppe - nu skal man lede efter hår.

Claus Kvist Hansen, eks-DF'er


- Det er kun forventeligt, at man forsøger at lægge afstand til et parti, som er ved at indhente en. For fem år siden kunne man finde store stumper af reb i den socialdemokratiske suppe - nu skal man lede efter hår.

- Regeringen lukker kvoteflygtninge ind - er det hår i suppen for en værdikriger som dig?

- Det er det nok. Jeg forlod DF, fordi de røde elementer i politikken ikke længere har en fremtid i blå blok, mens Socialdemokratiet faktisk leverer på velfærdspolitikken. I det lys kan jeg godt leve med, at der stadig er en mikroskopisk forskel i udlændingepolitikken.

Den fine flirt

Der er opstået konsensus om, at en væsentlig årsag til DF's massive nederlag var, at partiet og formanden Kristian Thulesen Dahl helt ublu flirtede med Mette Frederiksen og socialdemokraterne.

Claus Kvist Hansen er uenig. Han var vild med flirten og ville have mere af den.

- Hvis det virkelig var så dårlig en ide, var der nok nogle, der havde indset det, mens det stod på. Hvis tingene var faldet anderledes ud, ville det have gået over i historien som den største politiske genistreg. Så står man bagefter og råber, at det var en fantastisk fejl. Jeg giver ikke meget for det, siger han.

Hvad var så årsagen til det elendige valg?

- Jeg vil ikke dissekere mit gamle parti. Jeg havde en supergod tid i DF, så jeg vil ikke sidde og kloge mig nu. Jeg vil kunne møde DF'ere fra både top og bund på en ordentlig måde, kunne give dem hånden og sige tak for en god tid.

Hårdt og sort

Claus Kvist Hansen fortæller om en kløft i Dansk Folkepartis medlemsskare. Om to blokke: Arven fra det ultraborgerlige Fremskridtspartiet over for gamle socialdemokrater. Han hørte til de sidste - nu er han både ny og gammel socialdemokrat.

- Fremskridtsfolkene er nu på vej over i Nye Borgerlige, og de gamle socialdemokrater har det svært i DF i øjeblikket.

Det er en noget dyster analyse af vilkårene for dit gamle parti, hvis du og andre gamle socialdemokrater gerne vil hjem samtidig med, at Nye Borgerlige tager sig af de rigtigt borgerlige DF'ere?

- Det er måske det, der afspejler sig i meningsmålingerne. De, der kom til ved valget i 2015, søger hjem, og dem, der ikke kan få det hårdt og sort nok, finder, hvad de vil have hos Nye Borgerlige.

Man kan også sige, at du forlader skuden, fordi den er ved at synke, og du har fået øje på en anden med mere fart i. Er det helt forkert?

- Det synes jeg selvfølgelig. Jeg går til S, fordi partiet arbejder for en stærk velfærdsstat og en stram udlændingepolitik. Hvis jeg var meget karriereorienteret, havde jeg beholdt mit mandat i Horsens Byråd, men det gjorde jeg jo ikke. Nu er jeg menigt medlem i S, en nobody, og den eneste grund til, du taler med mig, er, fordi jeg har været en af de hårde drenge i et andet parti.

Så vi kommer ikke til at se dig stille op for S i fremtiden?

- Der skal lige vendes en del skråer først. Det er for tidligt at gisne om.

Det lyder ikke som en afvisning?

- Politikere afviser aldrig noget. Jeg ved det ikke.

Lige før refererede du til dig selv som en nobody - nu blev du lige politiker igen.

- Jeg er menigt medlem af S. Hvis det nogensinde skal blive til mere, skal både jeg selv og i høj grad også andre have gjort sig nogle tanker. Det står ikke lige for.

Tre punkter Claus Kvist Hansen kan leve med i S

Frem til 2006 var Claus Kvist Hansen medlem af Socialdemokratiet, men meldte sig ind i DF, fordi han ville have stram udlændingepolitik og ud af EU.

  1. Har EU-politikken i S også ændret sig så meget, at du nu er enig i den?
    - Det er der, jeg har haft størst hovedbrud. Jeg ville ønske, at vi for 30-40 år siden havde kæmpet for et andet og bedre forhold til EU - nu har det ikke længere gang på jord at forsøge at komme ud. Det vil knække Danmark. Det får jeg ikke mavesår af. Sådan har udviklingen været. Alternativet er værre.
  2. Får du mavesår af, at S ikke vil melde Danmark ud af internationale konventioner?
    - Det vil der aldrig blive flertal for i Danmark. Vi kan diskutere det til evig tid - det kommer ikke til at ske. Spændende akademisk diskussion, men helt uden betydning.
  3. Og at udrejsecentret på Lindholm blev skrottet af regeringen har du det fint med?
    - Lindholm har aldrig været andet end streger på et papir. Nu er papiret væk. I den reelle verden gør det ingen forskel.
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge