Annonce
Kristian Thulesen Dahl (DF) anerkender, at dialogen mellem lokalforeninger og partiledelsen ikke har været god nok. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Indland

Thulesen Dahl i nyt kompromis: - Vi lukker folk ind for at forsøge at finde fælles fodslag

Først sluttede han fred med den kritiske Anders Vistisen, og nu har Kristian Thulesen Dahl så landet et nyt kompromis. Denne gang er det med det jyske bagland, der krævede at få Dansk Folkepartis hovedbestyrelse udvidet. Det har de ikke fået, men er alligevel glade.

Politik: Den traditionelle jernhårde partidisciplin er efterhånden svær at få øje på i Dansk Folkeparti.

De fleste havde regnet med, at partiets tidligere gruppeformand i Europa-Parlamentet stod til en tur over knæet, efter at han for nogle uger siden kritiserede Kristian Thulesen Dahls ledelse her i avisen Danmark. Men højst overraskende valgte DF-formanden i stedet at forfremme Anders Vistisen.

Og nu har DF-formanden så endnu engang begivet sig ud i diplomatiets svære kunst.

En stor gruppe lokalformænd i Østjylland og Syddanmark har nemlig siden valget presset på for at få partiets hovedbestyrelse udvidet. Det har Kristian Thulesen Dahl afvist, men nu kan avisen Danmark fortælle, at der er landet et kompromis i sagen.

- Der har måske skulle være lidt pres på her for, at det kunne lande, men jeg tror, det har været et sund pres, fordi partiet kan bruge det her som en saltvandsindsprøjtning, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

Konkret har partiformanden indgået en aftale med de jyske græsrødder om, at der etableres et såkaldt tillidsmandsforum, hvor hver af DF’s ti storkredse vil være repræsenteret. Forummet skal mødes minimum fire gange om året umiddelbart før hovedbestyrelsesmøderne.

- Vi lukker jo folk ind for at forsøge at finde fælles fodslag om, hvordan vi vinder næste kamp. Og det kræver jo, at vi er i stand til at løse det sammen, og ikke gør det svært for hinanden ved, at vi udadtil viser, at vi ikke kan finde ud af det sammen, siger Kristian Thulesen Dahl.

Baglandet ville hellere lave kaffe end snakke med vælgere

En af de lokalformænd, der har ført an i presset på Kristian Thulesen Dahl, er Nicolai Estrup fra foreningen i Randers. Han mener, at afstanden mellem DF’s medlemmer og partiets ledelse er blevet for stor.

-Vi vil gerne tættere på Christiansborg og have et tættere samarbejde med vores ledelse og mere indflydelse på Dansk Folkepartis politik.

Hvad har udfordringen været?

-Det har givet nogle udfordringer i forhold til kommunikation og kommandoveje. Hvem går vi til, hvis vi har nogle spørgsmål, eller hvis vi har en god ide, vi gerne vil af med, fortæller Nicolai Estrup.

Og det er et billede, som Kristian Thulesen Dahl genkender. Han anerkender, at dialogen mellem lokalforeninger og partiledelsen ikke har været god nok.

-Jeg opdagede, da jeg tog rundt i valgkampen, at vores frivillige egentlig helst bare ville lave kaffen, fordi de ikke følte sig ordentlig klædt på til at tage diskussionen med vælgerne. Og det er jo et udtryk for, at dialogen i partiet op til det seneste valg var god nok, fortæller han.

Nyt forum kan ikke bestemme noget

Avisen Danmark har talt med en række af de jyske lokalformænd, og alle erklærer sig tilfredse med det kompromis, der er blevet landet. Også selvom de ikke fik det, de egentlig efterspurgte, nemlig en udvidelse af partiets 12 mand store hovedbestyrelse.

Nicolai Estrup er udvalgt som talsmand for de østjyske lokalforeninger, og han er ikke nervøs for, at tillidsmandsforummet blot er en måde at undgå at give baglandet reel indflydelse.

- Det er jeg slet slet ikke bekymret over. For så kunne vi jo bare have insisteret på, at vi ville have ændret vedtægterne, fortæller han.

Også Kristian Thulesen Dahl afviser, at han med etableringen af det nye forum forsøger at undgå at tabe kontrollen over sin egen hovedbestyrelse.

- Man skal ikke lave det her, hvis man ikke vil det. Forestil dig at vi først holdt møde med tillidsmandsforummet, og så bagefter skulle hovedbestyrelsen så gå ind i lokalet ved siden af og beslutte noget helt andet. Så kunne jeg lige så godt lade være, fortæller DF-formanden.

Men hvis I alligevel skal tale om det samme, hvorfor så ikke bare udvide hovedbestyrelsen?

- Det kan også være, at vi gør det om halvandet år. Men det er ikke bare lige sådan at ændre vedtægterne. En vedtægtsdiskussion på et årsmøde, der lige nu ser ud til at blive et et-dags årsmøde på grund af corona, det ville tage for meget fokus fra det politiske, svarer Kristian Thulesen Dahl.

- Udtryk for en naturlig frustration

Dermed ser det umiddelbart ud til, at Dansk Folkeparti endnu engang har fået bilagt en intern diskussion i mindelighed. En smule overraskende, når man tænker på, hvordan partiet i sine første leveår blev styret med hård hånd af Pia Kjærsgaard.

Selv ser Kristian Thulesen Dahl det som en naturlig konsekvens af partiets valgresultat sidste år, og det at Dansk Folkeparti er blevet et ældre parti.

- Jeg tænker, at det her udtryk for en helt naturlig frustration efter nogle dårlige valg, og at der er brug for at få talt ud om tingene. Det gør vi både i sagen her og i sagen om Anders Vistisen. Det viser, at vi er i stand til at løse tingene. Og det er også nødvendigt for at vi kan komme videre og få fokus på det politiske.

Fortæller det også en historie om, at DF ikke længere er så topstyret?

- Man kan sige, at det er helt naturligt, at når et parti har 25 år på bagen, så skal man også finde nogle steder, hvor tingene skal justeres. Man skal også kunne mærke, at tingene udvikler sig.

Kan man sige, at det også er udtryk for, at du er svækket som leder? Eller sagt på den anden måde, havde du indgået det her kompromis, hvis du ikke lige havde indkasseret et kæmpe valgnederlag?

- Det er jo sådan lidt svært at sige, hvad der var sket, hvis vi ikke havde fået sådan en lussing ved valget. Når tingene ikke går godt, så er det klart, at der er mange meninger om, hvad vi gør galt, og når det går godt, så er der færre, der byder ind, svarer Kristian Thulesen Dahl.

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Udland

Vicesherifs datter var blandt dræbte børn i skoleskyderi

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Udland

Ukraines udenrigsminister: Nato foretager sig intet

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole