Annonce
I tre uger har Kristian Thulesen Dahl været rundt i landet for at tale med baglandet om årsagerne til den kindhest, DF fik af vælgerne til folketingsvalget. Særligt fire ting gik ifølge partiformanden galt. Dem fortæller han om til avisen Danmark. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
avisendanmark.dk

Thulesen Dahl fortryder: En fejl ikke at gå i regering - det gør vi næste gang

De sidste fire år har efterladt Dansk Folkepartis vælgere skuffede og forvirrede. Skuffede over at partiet ikke tog det ultimative ansvar på sig og gik i regering efter kanonvalget i 2015. Og forvirrede over, om DF overhovedet er et borgerligt parti efter den politiske flirt med Socialdemokratiet. Det fortæller Kristian Thulesen Dahl til avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding i et optaktsinterview til Dansk Folkepartis landsmøde i weekenden. Nu skal vælgerne igen overbevises om, at DF er borgerligt, og for fremtiden vil DF altid gå efter at komme i regering, hvis der er blåt flertal. Uanset partiets størrelse.

DF: Kristian Thulesen Dahl er som altid venlig, når man møder ham. Formanden for et folkeparti kan dårligt være andet. Han begynder med det samme med lidt smalltalk.

- Jeg har spist godt det seneste stykke tid, fortæller han. Vi sidder på en smart københavnerbeværtning. DF-formanden plejer at foretrække at mødes i det jyske, men det er en travl uge, så interviewet foregår i hovedstaden.

I løbet af de seneste tre uger har han rejst land og rige rundt for at mødes med repræsentanter fra samtlige 98 kommuneforeninger i partiet. Det er blevet til tusindvis af kilometer på landevejene, og næsten lige så mange wienerschnitzler, danske bøffer og kogte kartofler. Når Dansk Folkeparti holder møder, sker det nemlig gerne på de danske kroer. Kongeligt privilegerede naturligvis.

Men selv en DF’er kan vel få for meget brun sovs. I hvert fald foreslår partiformanden, at vi bestiller en let frokostanretning til at akkompagnere interviewet. Der er gulerødder, tapenade og falafel. Kristian Thulesen Dahl lever ikke helt op til fordommene, når jeg lige at tænke, før han hiver en lille rød lommebog op af tasken.

- Jeg har jo været på rundtur i baglandet, og hele den her bog er fuld af gode råd fra alle de her møder, jeg har haft, fortæller Kristian Thulesen Dahl begejstret.

I weekenden møder han igen medlemmerne, når Dansk Folkeparti holder landsmøde. Her vil han fortælle dem om konklusionerne fra turnén rundt i landet. Men først deler han dem altså med avisen Danmark.

Det er svært ikke at tænke på Poul Nyrup Rasmussen, som DF-formanden sidder der med sin røde bog i hænderne. Da den tidligere socialdemokratiske statsminister tabte valget til Anders Fogh Rasmussen i 2001, tog han også på en evalueringsturné i baglandet - med sig havde han ligesom Thulesen Dahl en rød bog.

Dengang var det dog partimedlemmerne, der skrev i bogen - ikke formanden selv. Jeg bemærker lettere kækt den historiske parallel over for Kristian Thulesen Dahl, der elegant ignorerer den og i stedet begynder at fortælle, hvad formålet med hans baglandsturné var:

- Overskriften har været: Hvad har hovedårsagerne været til, at vælgerne har forladt os? Hvad burde vi have gjort anderledes? Det har været en øjenåbner i forhold til de ting, baglandet fortæller, vi skulle have grebet anderledes an de sidste fire år.

Et billede på fejlen, som Dansk Folkeparti begik. Kristian Thulesen Dahl står på valgaftenen 5. juni 2019 og holder tale for partiets medlemmer. Dansk Folkeparti er blevet mere end halveret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Skulle være gået i regering

Der er ifølge Kristian Thulesen Dahl fire kritikpunkter, der er gået igen på de mange møder med DF-baglandet. Men særligt ét har fyldt meget på de danske kroer.

- Det er den ting, der er blevet nævnt alle steder.

- Og hvad er det, der er blevet nævnt?

- At vi skulle være gået i regering i 2015, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

Konteksten var da diametral modsat af i dag. For fire år siden stod Dansk Folkeparti som valgets store sejrherre. 21,1 procent af danskerne havde stemt på DF, der var det største i blå blok. De politiske analytikere talte om, at en gul bølge havde skyllet ind over Sydjylland, og Kristian Thulesen Dahl var den mest ombejlede person på Christiansborg. Men på trods af partiets kanonvalg endte DF ikke i regering. I stedet fik Danmark en ren Venstre-regering.

- Konsekvensen var, at vi blev set som et parti, der ikke ville tage det ultimative ansvar, fordi der er en manglende logik i, at et parti, der har fået over 21 procent af stemmerne, ikke indgår i regering, hvis det ellers er en del af flertallet, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Hvis man i 2015 talte om Helle Thorning og løftebrud, så vidste alle, hvad det handlede om. Ved dette valg var vi endt i en situation, hvor alle vidste, hvad man talte om, hvis man sagde Dansk Folkeparti og ikke tage ansvar. Og det går ikke.

- Min erkendelse er, at et parti med et så stærkt folkeligt mandat skal i vælgernes øjne ende som regeringsparti. Og den køber jeg den præmis. Det kan jeg se i dag, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

Skulle have haft is i maven

Det var dog ikke alene DF's beslutning, om partiet skulle have været med i regering i 2015. Det ville have krævet resten af blå bloks accept, og særligt Venstre skulle have været med på idéen. Og det var Venstre ifølge Kristian Thulesen Dahl ikke.

- Vi sad og forhandlede om at komme i regering med Lars Løkke. Det krævede, at vi blev enige om grænsekontrol og vækst i den offentlige sektor. Det var mærkesager for os fra valgkampen, beretter DF-formanden og fortæller for første gang konkret om, hvad der foregik inde i forhandlingslokalet.

- Lars Løkke lægger et udkast til regeringsgrundlag foran mig på et tidspunkt og siger, at jeg er velkommen til at komme med justeringer. Han bruger ordet justeringer. Og der er ikke de ting i, vi vil have med. Vi prøver så til de efterfølgende forhandlingsmøder at få grænsekontrol og mere offentlig vækst ind, men Lars Løkke vil ikke være med til det. Og det er så der, vi vurderer, at vi ikke kommer i regering.

Men det var altså en fejl, erkender Kristian Thulesen Dahl i dag. Han gav for let op, siger han.

- Vi udfordrede det ikke tilstrækkeligt. Vi skulle have haft mere tålmodighed og is i maven i forhold til at få forhandlet os selv med i regering, fortæller Kristian Thulesen Dahl - vel vidende, at han ikke kan være sikker på, at det havde ændret på resultatet.

- Havde vi på helt anderledes vis udfordret Venstre, og måske skulle vi have forhandlet i månedsvis, så var det muligvis endt med, at vi var kommet i regering, og var det ikke, så var det i hvert fald lysende klart, at det var, fordi Venstre ikke ville det.

Igen og igen sagde Kristian Thulesen Dahl ja til at lave fælles events og udmeldinger med Mette Frederiksen. Her et kæmpe møde i 2017 arrangeret af fagforeningen 3F i Cirkusbygningen i København. Set i bagklogskabens lys blev det for bombastisk, fortæller Kristian Thulesen Dahl til avisen Danmark - for ælgerne kom i tvivl om, hvor de havde DF. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Fedtspiller eller ej

I Kristian Thulesen Dahls historieskrivning var Dansk Folkeparti altså klar til at gå i regering i 2015. Årsagen til, at det ikke blev til noget, var hans egen manglende beslutsomhed kombineret med Løkkes modvilje mod at lukke DF ind i regeringsvarmen.

Men taler man med kilder i Venstres top, har de en anden oplevelse af begivenhederne for fire år siden. De mener ikke, at Dansk Folkeparti på noget tidspunkt for alvor viste reel interesse for at komme i regering.

- Fedtspillede du ikke også lidt? Du gik ikke efter valget i 2015 offentligt ud og sagde: DF skal i regering. Og som du selv fortæller, opgav du rimelig hurtigt idéen om regeringsdeltagelse?

- Det er jo lige præcis det, du illustrerer der, som jeg møder derude. Folk, der siger, det måske var, fordi DF aldrig rigtig ville. Og det dur ikke. For så bliver man set som et parti, der ikke tør, og at man hellere vil sidde med enkeltsagerne, fordi man tror, det er lettere at komme af sted med.

- Men du pressede jo ikke rigtig på for at komme i regering. Hvad siger det så om dig som leder?

- Jeg havde jo i sommeren 2015 det der billede af SF, der fire år før havde kæmpet sig ind i regering, men solgt politikken, og SF endte med ydmyget at måtte trække sig ud nogle år efter. Jeg var så forhippet på at undgå en tilsvarende situation for Dansk Folkeparti, vi måtte endelig ikke blive set som nogen, der var til fals for at sælge politiske synspunkter for at komme i regering. Så den tippede for meget den ene vej. Jeg havde så meget blik på, at vi skulle i gang med at lave politik og have indrømmelser, at jeg ikke så, at med så stærk en opbakning, så skal man gå i regering.

I regering i fremtiden

Dansk Folkeparti skuffede altså vælgerne i 2015 og blev straffet for det i 2019. Nu venter oprydningsarbejdet. Tilliden skal genopbygges, og det kommer ifølge Kristian Thulesen Dahl til at kræve et kursskifte.

- Det betyder, at vi i fremtiden bliver nødt til at gøre det klart, at vi vil være et parti, som, hvis der kommer borgerligt flertal igen, vil være klar til at gå i regering, og så vil det ikke være hægtet op på en bestemt opbakning. Så bliver det alene konditionerne og forhandlingerne, der afgør, om vi ender der eller ej, fortæller DF-formanden med henvisning til, at han op til det seneste valg udtalte, at Dansk Folkeparti kun ville gå i regering, hvis partiet fik en opbakning på minimum 17 procent af stemmerne.

- Så hver gang, der kom en måling på 16,5 procent, blev jeg spurgt "så skal I ikke i regering?" Arh ... Og det går jo ikke, for så bliver det jo igen set, som om vi forsøger at finde smutvejen for ikke at ende i regering, og det dur simpelthen ikke.

- Vi ved ikke, hvor vi har dem

Det var dog ifølge DF-formanden ikke kun vælgernes skuffelse over den manglende regeringsdeltagelse, der ramte DF ved det seneste valg. Partiet, der for fire år siden markedsførte sig under sloganet ”Dansk Folkeparti du ved, hvad vi står for”, havde fået bragt vælgerne i tvivl om, hvor DF hørte til på den politiske akse.

Årsagen til forvirringen skal ifølge Kristian Thulesen Dahl findes i den forbrødring, der skete mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i seneste valgperiode. Gang på gang gik de to partiformænd ud med fælles meldinger, og det hele kulminerede, da Kristian Thulesen Dahl på Dansk Folkepartis årsmøde for et år siden udtalte de så berømte ord ”Mette, du har mit nummer”.

Mange tolkede udtalelsen således, at Dansk Folkeparti potentielt ville være klar til at gøre Mette Frederiksen til statsminister for at sikre, at Radikale Venstre ikke fik indflydelse på en Socialdemokratisk regerings udlændingepolitik. Det skabte tvivl om, hvor DF stod, og det fortryder Kristian Thulesen Dahl i dag.

- Det må vi sige, det skabte så stor tvivl om, hvorvidt vi blev set som et borgerligt parti, at det har kostet os. Vi blev et offer for italesættelsen af: Vi ved ikke, hvor vi har dem. Og når folk så ovenikøbet ikke vidste, om vi ville tage regeringsansvar, så stemte de på nogle andre, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

- Det blev for bombastisk

Men hvor Kristian Thulesen Dahl, da det handlede om regeringsdeltagelse, klart sagde, at det var en fejl ikke at gå i regering, så er er hans erkendelse mere både-og, når det kommer til samarbejdet med Socialdemokratiet.

- Der er i baglandet en bred anerkendelse af, at Dansk Folkeparti skal være et parti, der kan samarbejde med Socialdemokratiet. Men det, som de italesætter som en udfordring, er, at det blev for bombastisk, og at det blev for iscenesat. Det blev en historie i sig selv, at vi lavede samarbejdet, fortæller Kristian Thulesen Dahl og nævner som eksempel et event arrangeret af fagforeningen 3F, hvor han og Mette Frederiksen sammen stod på scenen i Cirkusbygningen i København foran 900 3F’ere. Hvad arrangementet handlede om, har de fleste glemt, men billedet af de to sammen husker mange.

- Det gav den flanke, at der kunne skabes tvivl om, hvor vi var politisk. Om vi i virkeligheden var på vej til at skifte side i dansk politik.

- Men var I ikke også det. Du stod for et år siden på jeres landsmøde og sagde: Du kender mit nummer Mette?

- Nej, det var vi ikke, det var vores forsøg på at vriste Socialdemokratiet ud af deres støttepartiers favntag. Vores opfattelse var hele vejen igennem, at det var Socialdemokratiet, der havde rykket sig mod os og ikke den anden vej rundt.

- Fortryder du, at du sagde det?

- Det er i hvert fald en af de ting, der skulle have været forklaret bedre.

- Men siger det ikke sig selv, at når du omfavner Socialdemokratiet, så blåstempler du deres udlændingepolitik, og du skaber tvivl om, hvor DF står?

- Det kommer heller ikke bag på mig, men vi fik jo en masse politik gennemført på grund af det her. Havde vi svært ved at komme igennem til regeringen i perioder, og jeg lavede et eller andet med Mette Frederiksen, så var der pludselig hul igennem til Statsministeriet.

- Jeg har undervurderet det behov, der er i dansk politik for at kunne placere et parti. Så en del af læringen her er, at den måde vi italesætter os selv på, der skal vi være meget mere bevidste om at vi skal bekræfte folk i, hvor vi har vores ståsted, fortæller Kristian Thulesen Dahl.

-Det er i høj grad også selvkritik

Det er ingen hemmelighed, at DF er et topstyret parti. Det er nærmest noget, man er stolt af i baglandet. Formanden bestemmer. Men det betyder også, at formanden sidder meget alene med ansvaret. Både når det går godt, og når det går skidt.

Selv om Kristian Thulesen Dahl taler om fejl, ”vi” begik, er sandheden, at det var ham, der tog beslutningen om ikke at presse mere på for at komme i regering i 2015, og det var ham, der gang på gang sagde ja til at lade sig fotografere og filme med Mette Frederiksen, vel vidende at udlægningen i medierne var, at han var ved at placere Dansk Folkeparti som det nye midterparti i dansk politik. Beslutninger, som han altså selv mener har været stærkt medvirkende til, at DF gik fra 21,1 til 8,7 procent i vælgeropbakning.

- Alle disse fejl falder jo tilbage på dig?

- Det er i høj grad også selvkritik, svarer Kristian Thulesen Dahl.

Den lille røde bog ligger stadig på bordet. Koblingen til Poul Nyrup Rasmussen trænger sig på igen. Nyrups baglandsturné fik ikke overbevist de socialdemokratiske medlemmer om, at han havde det, der skulle til for at genrejse partiet. Han blev kort efter presset til at trække sig.

- Fejlene kostede jer mere end hver anden stemme ved valget - er du stadig den rette formand for Dansk Folkeparti?

- Ja, og det er jeg. Der er i partiet en stærk tro på, at vi kan rejse os fra det her, og der er jo ikke nogen, der kan bestride de politiske resultater, vi har skabt.

- Men igen; det er dine beslutninger, der i høj grad har ført til mere end en halvering af partiet?

- Jeg tager jo også ansvaret på mig. Hvis nu det svar, jeg havde fået tilbage fra baglandet, var, at den politiske kurs, jeg har lagt, var fuldstændig håbløs, og at vi ikke havde fået noget igennem politisk, så havde det været noget andet. Men baglandet siger, kursen var rigtig, og de er glade for resultaterne, og så er der nogle ting omkring det politiske arbejde, hvor vi har ramt skævt.

- Da du indledte samarbejdet med Socialdemokratiet, blev du hyldet som et strategisk geni. Blev du forblændet af din egen succes?

- Hvis det nu var lykkedes os at trække Socialdemokratiet ud af Radikale Venstres favntag, ville det være blevet set som en kæmpestor genistreg. Men nu lykkedes det ikke, Socialdemokratiet er gået sammen med deres traditionelle venner. Og dermed slog den strategi fejl, siger Thulesen Dahl og slutter med en analogi fra sportens verden.

- Det er ligesom hvis du er på speedwaybanen. Tager du en føring til at starte med, og kører du hele vejen rundt og vinder, så er du genial, men hvis du snubler i det næste sving, fordi du havde givet den for meget gas til at starte med, skulle du ikke have gjort det. Og sådan er det jo med alt. Og jeg vil ikke være sådan én, der ikke tør tage chancer en gang imellem, men man skal så også være stor nok til at erkende, hvis de chancer så ikke gik.

Forsiden netop nu
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Danmark

Ændring af dagpengesatsen på vej - nogle ledige får mere i posen, andre får mindre

Danmark For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Podcasts

Lyt: Mads og Lena vil vise Udkantsdanmark gennem "Årgang 2020"

Indland

Regeringen skruer ned for kapaciteten for hurtigtest

Udland

Den amerikanske rocksanger Meat Loaf er død, 74 år

Danmark For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Hedensted: Halvanden måneds kamp mod DSB slutter nu med en lykkelig udgang for 16-årige Phillip Rytter Jensen fra Hedensted.

Podcasts

Lyt: Stædig og sej men uden overblik - Årsager til Kristian Thulesen Dahls nedtur findes i barndommens Nørre Snede

Han kan tale solen sort, han er fantastisk til tal, og så er han sej, lyder de positive bedømmelser af Kristian Thulesen Dahl fra to politiske reportere i podcasten "Ugens vigtigste".

Danmark

Pia Kjærsgaard dropper plads i DF-ledelse hvis det skaber ro

Partistifter og tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard er parat til at give afkald på en plads i ny DF-ledelse under Morten Messerschmidt. Hvis det kan bidrage til ro i DF.

Danmark

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Kultur For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

Politifolk uenige om hvordan minkplan endte på regeringsmøde

Debat

Justitsministeren i debatindlæg: Vi skal holde hånden under fængselsbetjentene

Erhverv

Færre vejrskader med til at give Topdanmark rekordoverskud

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Klumme For abonnenter

Meningsmager Pernille Skipper: Det rå uddannelsesmarked betyder blodbad uden for de store byer