Annonce
Danmark

Thomas Fundings analyse: Radikales indflydelse lider under deres halalhippie-image

Thomas Funding, politisk redaktør, Avisen Danmark. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce

Drønet runger stadig i Radikale Venstre halvanden måned efter, at Jakob Ellemann-Jensen med et brag smækkede døren i til et regeringssamarbejde.

Politiske klogeåger har siden botaniseret i, hvad det betyder for Venstre, men det er mindst lige så interessant at se på, hvor det efterlader det gamle husmandsparti.

Efter at støvet har lagt sig, virker de fleste politiske observatører til at være enige om, at Ellemann var nødt til at afsværge sig Radikale Venstre. Venstreformanden står svagt, og det var blevet et problem for ham, at han blev associeret med Morten Østergaard og dermed indirekte De Radikales udlændingepolitik.

Flere fra Radikale Venstre var i de efterfølgende dage ude og kritisere Venstre for at binde sig til den yderste højrefløj. Man måtte forstå, at det var dumt, at Ellemann på forhånd afskrev sig De Radikale.

Men dermed kom man også med en ufrivillig indrømmelse. Venstre kan ikke miste parlamentarisk fleksibilitet, uden konsekvensen er den nøjagtig samme for Radikale Venstre. De to ting hænger sammen.

Hos De Radikale elsker man ellers at portrættere sig selv som dansk politiks midterparti. De ser sig selv som tungen på vægtskålen. Det er dem, der afgør, hvem der bliver statsminister.

Det er i lyset af denne selvforståelse, at man skal forstå, hvorfor Radikale Venstre mener, at deres mandater er mere værd end regeringens andre støttepartier. Det er derfor, de forventer mere indflydelse end SF og Enhedslisten.

Men med Venstres afsværgelse af Radikale Venstre som regeringspartner, står partiets selvopfattelsen udfordret tilbage. For at sige det mildt.

Da Radikale Venstre forhandlede regeringsgrundlag med Helle Thorning-Schmidt i 2011, var forhandlingerne lige ved at bryde sammen.

Det kom så vidt, at den radikale forhandlingsdelegation forlod Hotel Crown Plaza (aka ”Det Sorte Tårn”) og hang en plakat på døren til deres hotelværelse, hvor der stod ”Foreigners, please don't leave us alone with the Danes”. Oversat betyder noget i retningen af ”udlændinge, vær søde ikke at efterlade os alene med danskerne”.

Her ni år efter kan Morten Østergaard passende gå hen til Jakob Ellemann-Jensens hjørnekontor på Christiansborg og hænge en plakat op med ordene ”Venstre, vær søde ikke at efterlade os alene med rød blok”.

Jakob Ellemann-Jensens skoldning af Radikale Venstre bøjer således i neon, at partiet ikke længere har den magtposition i dansk politik, de havde i gamle dage. De er ikke længere et midterparti, og det skyldes primært udlændingepolitikken.

Når man siger det til radikale politikere, bliver de ofte en smule irriterede. ”Det er ikke os, der har rykket os, det er de andre!”. Og det er da også fuldstændig korrekt. Men når alle andre tager et skridt til højre, og man selv står stille, så ender man – om man vil det eller ej – på venstrefløjen. På den måde er politik en relativ størrelse.

Og det er Radikale Venstres problem i en nøddeskal. Deres udlændingepolitiske linje har gjort, at Venstre ikke tør eller vil nærme sig dem i andet end enkeltsager, og det har givet Socialdemokratiet mulighed for at udleve deres vådeste drøm: At smide det gamle magtparti ud af regeringskontorerne og dermed reducere deres indflydelse.

Radikale Venstre har primært reageret ved at blive vrede på Socialdemokratiet. De er blevet nægtet deres førstefødselsret. Det er de andres skyld. Men det er, som om der med Venstres voldsomme brud har indfundet sig en gryende selvrefleksion i partiet. Står vi rigtigt? Hvad er vores eget ansvar?

Morten Østergaard forsøgte således i denne avis for et par uger siden at ændre folks opfattelse af Radikale Venstre. Vi er ikke de halalhippier, nogle gør os til, lød budskabet.

Og det er sådan set rigtig nok. De er faktisk ikke så slappe, som socialdemokrater, venstrefolk og DF’ere ynder at gøre dem til. Sandheden er, at Radikale Venstre har accepteret det grundlæggende fundament, dansk udlændingepolitik bygger på.

Men Morten Østergaard har et medansvar for, at dette er en af landets bedst bevarede hemmeligheder. Det falske billede af Radikale Venstre er ikke kun skabt af folk, der vil partiet det ondt.

Når man således i valgkampen vælger at plaske rundt i våddragt i Stege Bugt, fordi man er imod at gøre øen Lindholm om til et udrejsecenter for kriminelle udlændinge, så bliver man nødt til som partileder at forholde sig til, at man sender et signal, der er større end det konkrete. Det er happenings som disse, der er med til i offentligheden at tegne et billede af et halalhippieparti.

Det kan man bebrejde vælgerne, medierne og de politiske modstandere, men i sidste ende er det ens eget problem og ingen andres.

Og det har man nok i virkeligheden fanget i Radikale Venstre. Førnævnte interview med Morten Østergaard er et eksempel på, at partiet forsøger at korrigere billedet. Og fra De Radikales gruppeværelse på Christiansborg forlyder det derudover, at partiet prøver at skrue ned for markeringerne på udlændingepolitik – eller i hvert fald begrænse det til færre delområder.

Spørgsmålet er dog, om det er nok til at bryde ud af rollen som Folketingets giftige parti, eller om der er brug for et mere markant brud?

Det er i så fald en svær øvelse. Radikale Venstre har fået mange stemmer på at køre kampagne på at være god mod udlændinge, og de vælgere kan hurtigt forsvinde, hvis partiet pludselig skifter retorik.


Når man således i valgkampen vælger at plaske rundt i våddragt i Stege Bugt, fordi man er imod at gøre øen Lindholm om til et udrejsecenter for kriminelle udlændinge, så bliver man nødt til som partileder at forholde sig til, at man sender et signal, der er større end det konkrete. Det er happenings som disse, der er med til i offentligheden at tegne et billede af et halalhippieparti.


Dertil kommer, at Morten Østergaard i høj grad personificerer De Radikales profil på udlændingeområdet. Så om han kan flytte partiet troværdigt er et åbent spørgsmål.

Refleksionen virker dog til at være i gang i Radikale Venstre. Det bliver spændende at se, hvor den ender.

Annonce
Indland

De første danskere kan potentielt blive vaccineret til januar

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Annonce