Annonce
Det private rumfirma Space X forsøger at udvikle en raket, der kan lande efter at have været i rummet. Indtil videre er testflyvninger endt med, at prototyperne er havareret før landingen. Her ses en raket på affyringsrampen på Space X' base i det sydlige Texas i marts. Foto: Ritzau Scanpix
Danmark

Tesla-milliardærs rumfirma skal sende astronauter til Månen

Space X er udvalgt til at bygge et rumfartøj, der skal bringe astronauter til Månen for første gang siden 1972.

USA/Månen: USA's rumfartsadministration, Nasa, har valgt det private firma Space X til opgaven med at bygge et rumfartøj, som skal flyve de næste amerikanske astronauter til Månen. Det skal ske så tidligt som i 2024.Nasa har valgt Starship til at landsætte de første astronauter på Månens overflade siden Apollo-programmet. Vi er ydmyge over at kunne hjælpe Nasa med at indlede en ny æra i menneskehedens udforskning af verdensrummet.

Space X - på Twitter
Sidste gang, et menneske blev landsat på Månen, var i 1972.

- Hvis de (Space X, red.) når deres milepæle, så vil vi gøre et forsøg i 2024, siger Steve Jurczyk, der er fungerende chef for Nasa, i forbindelse med tildelingen af kontrakten.

Space X, der ejes af Tesla-milliardæren Elon Musk, var i konkurrence med Amazon-stifter Jeff Bezos' rumfirma, Blue Origin, og forsvarsleverandøren Dynetics om kontrakten, der har en værdi af 2,9 milliarder dollar. Det svarer til 18 milliarder kroner.

"Nasa styrer", skriver Elon Musk i et tweet efter fredagens meddelelse fra Nasa.

Har været i rummet før

Space X blev i 2020 det første private firma til at sende mandskab til Den Internationale Rumstation (ISS) og bringe dem sikkert tilbage igen.

Turen til ISS skete i rumkapslen Dragon, der blev sendt ud i rummet med en genanvendelig raket af typen Falcon.

I sit bud på kontrakten fra Nasa har Space X foreslået at anvende sit rumfartøj Starship, der er under udvikling med henblik på at sende astronauter samt en last på op til 100 ton på fremtidige missioner til Månen og til Mars.

"Nasa har valgt Starship til at landsætte de første astronauter på Månens overflade siden Apollo-programmet. Vi er ydmyge over at kunne hjælpe Nasa med at indlede en ny æra i menneskehedens udforskning af verdensrummet", skriver Space X på Twitter.

Prototyper er eksploderet

Prototyper af Starship-rumfartøjet bliver i disse måneder afprøvet på en base, som selskabet har etableret i det sydlige Texas i USA. De foreløbige versioner, som er blevet testet, er alle eksploderet.

I marts lykkedes det dog Space X at lande en prototype på basen i Texas efter en testflyvning, men efter nogle minutter blev raketten omspændt af flammer og eksploderede.

De foregående testflyvninger var alle endt med, at prototyperne styrtede ned og eksploderede. Men selskabet har understreget, at forsøgene trods alt har været vellykkede, fordi der er indhentet nyttig og vigtig viden.

Elon Musk oprettede rumfirmaet Space X i 2002 med en langsigtet målsætning om at kolonisere Mars.

Rumfartsfirmaet Space X

Space X er et privat rumfartsfirma grundlagt af milliardæren Elon Musk i 2002. Firmaet sigter efter, at mennesker kan komme til Mars og til andre destinationer i vores solsystem.

Rumraketterne fra Space X skal være fuldt genanvendelige. Den færdige Space X-raket består af to trin. Super Heavy-raketten er en meget stor, kraftfuld løfteraket. Det andet trin er Starship, som er selve rumfartøjet.

Ifølge Elon Musk kan Space X muligvis sende mennesker mod Mars allerede året efter den planlagte mission til Månen, altså i 2024.

Forsiden netop nu
Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Næsten 40.000 ansatte i Region Hovedstaden skal fra mandag kunne fremvise et gyldigt coronapas, hvis de vil møde på arbejde.

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer