Annonce
Teatrene har været nedlukket siden den 19. december, på grund af den stigende coronasmitte i samfundet. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Indland

Teatre om mulig genåbning: Vi har brug for vished

Siden 19. december har teatrene været nedlukket. Der er behov for klarhed om genåbning, mener teatre.

At regeringen endnu ikke har meldt ud, om teatrene kan genåbne på søndag 16. januar vidner om, at der ikke er forståelse for, hvad det vil sige at drive teater.

Det mener Lotte Undén, som er kommunikationschef på Folketeatret.

- Vi står og er parate til at spille på søndag. Men fordi vi intet ved, kan vi komme i en situation, hvor vi igen skal aflyse forestillinger for en masse gæster med en til to dages varsel.

- Så vi har brug for snart at vide, hvad vi kan og må, siger hun.

På grund af høj smitte med coronavirus har teatrene og store dele af det danske kulturliv været lukket ned siden 19. december.

Derfor har man på Folketeatret allerede været nødt til at rykke premieren på forestillingen "Oh Happy Day", og derfor er det vigtigt, at der så hurtigt som muligt bliver meldt ud, om teatrene kan genåbnes, mener Lotte Undén.

- Teatret er ikke som en biograf, så man kan ikke bare komme med en udmelding om, at der genåbnes og så forvente, at teaterforestillingerne bare kan rette ind lynhurtigt, siger hun.

Også på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg vil man gerne vide, om det er muligt at åbne 16. januar, da der er premiere på forestillingen "Stolthed og Fordom" 18. januar.

- Vi er enormt fleksible, men jeg synes, at man skal give os den respekt at melde ud, hvad vi har at forholde os til, så vi kan indrette os efter det, siger teaterdirektør og producent på Betty Nansen Eva Præstiin.

Økonomisk er det også en udfordring for teatrene, at de ikke ved, hvornår de kan åbne. Hver gang en forestilling rykkes, vælger mange at få pengene retur, og derfor skal teatrene inden en genåbning også åbne for billetsalget igen, fortæller Eva Præstiin.

- Det er ret svært at kickstarte et billetsalg, når teatret er tvangslukket. Der bliver ikke solgt billetter, så længe vi er lukket ned, det oplevede vi også ved nedlukningen sidste år, siger hun.

Tirsdag eftermiddag - efter Ritzaus interview med Lotte Undén og Eva Præstiin - siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2, at han forventer, at lempe på restriktionerne for kulturlivet. Derfor har han indkaldt Folketingets partier til møde onsdag.

Dog nævner sundhedsministeren ikke, hvilke restriktioner der er tale om.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Barnestjernen er blevet voksen

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark