Annonce
Indland

Team Danmark og DIF sætter fokus på spiseforstyrrelser

Arkivfoto: Jenny Sturm/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Ny rapport viser, at mere end hver sjette danske eliteatlet er i risiko for at udvikle spiseforstyrrelser.
Annonce

Team Danmark får i stigende grad henvendelser fra atleter og trænere om at få hjælp til at håndtere spiseforstyrrelser. For at kunne sætte ind, hvor behovet for hjælp er størst, har Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) nu fået sat tal på omfanget i en ny rapport.

Rapporten, som er udarbejdet af forskere ved Syddansk Universitet og Linnéuniversitetet i Sverige, viser, at 4,6 procent af de adspurgte har en diagnosticeret spiseforstyrrelse. Det svarer til niveauet i den almene, danske befolkning. Samtidig viser rapporten, at 17,5 procent af eliteatleterne udviser symptomer på spiseforstyrrelse - fra milde symptomer som optagethed af sund mad og utilfredshed med kroppen til svære symptomer som opkastninger og forstyrret kropsopfattelse.

Team Danmark-direktør Lone Hansen mener, at tallet er for højt, og at der skal sættes yderligere ind for at hjælpe de udsatte atleter.

- Alle i idrættens verden skal tage det meget alvorligt, når så mange atleter er i risikozonen. Derfor er forebyggelse og tidlig opsporing med henblik på behandling hamrende vigtigt, siger Lone Hansen i en pressemeddelelse.

- Sammen med trænere, forbund og atleter skal vi blive dygtigere til at fokusere på trivsel og tale om spiseforstyrrelser og håndtere de udfordringer, der relaterer sig til spiseforstyrrelser. Ingen skal håndtere sådan et problem alene.

Annonce

Udsat sektor

Hos DIF ser direktør Morten Mølholm Hansen ligeledes alvorligt på emnet.

- Vi ser med stor alvor på de tal, som forskerne viser os, og er meget opmærksomme på, at idrætten er en udsat sektor, hvor kropsidealer og vægt spiller en afgørende rolle.

- Vi vil fremover fokusere endnu mere på at nedbringe antallet af eliteatleter, der udviser symptomer på spiseforstyrrelser, siger Morten Mølholm.

DIF har derfor indført trivselsansvarlige i sine 62 specialforbund og vil nedsætte en gruppe med eksperter, som skal komme med forslag til indsatser på området.

- Og så vil vi lave en oplysningskampagne. Alt sammen indføres med et mål om at skabe bedre trivsel idrætten, siger DIF-direktøren.

417 atleter har deltaget og svaret på spørgsmål om spiseforstyrrelser. 51 procent af besvarelserne er fra kvinder og 49 procent er fra mænd, og respondenterne repræsenterer 15 sportsgrene. Aldersgruppen er 15 til 47 år. Rapporten er bestilt af Team Danmark og DIF.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce
Danmark

Ja tak til øer - nej tak til lig

Annonce