Annonce
Sygeplejersker strejkede igennem sommeren, inden regeringen greb ind i august. Konflikten om arbejdsvilkår er dog fortsat i de følgende måneder. Arkivfoto: Morten Stricker
Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Utilfredshed med sygeplejerskernes løn- og arbejdsforhold sår tvivl i den nye generation af sygeplejerskestuderende. De ser bekymrede til, når kolleger i branchen forsøger at råbe politikerne op.

Sundhedsvæsenet: Sygeplejerskekonflikten og uroen i branchen smitter af på de unge, der studerer til sygeplejersker og blot kan følge med fra sidelinjen. De frustrerede sygeplejersker, der strejker og varsler om kollektiv opsigelser i håbet om at få politikerne op af stolene, sætter sig som tvivl og modløshed i klasseværelserne.

På VIA University College i Aarhus fortæller flere studerende, at de har overvejet enten at bruge studiet som springbræt til noget andet eller helt droppe ud af uddannelsen, så de undgår at komme ud på det pressede arbejdsmarked.

- Situationen er ubehagelig og svær at forholde sig til. Det gør mig nervøs som sygeplejerskestuderende at skulle ud på et arbejdsmarked, som ikke giver mening i forhold til det, vi lærer i undervisningen, siger 23-årige Julie Petersen, som læser på 5. semester og er medlem af Sygeplejestuderendes Landssammenslutning under Dansk Sygeplejeråd (DSR).

Jeg er helt afklaret med mig selv om, at hvis ikke det bliver forbedret, så skal jeg ikke være sygeplejerske i fremtiden.

Sebastian Larsen, sygeplejerskestuderende

Hun er bekymret for, at hun ikke kommer til at kunne yde den rette omsorg for patienten.

- Vi lærer meget om omsorg, pleje, nærvær og kommunikation, og de seneste gange jeg har været i praktik, ser jeg en lille del af det, men jeg ser også, at det ikke bliver udført på samme måde, som vi bliver undervist i, fordi der ikke er nok tid til det, siger hun.

Samme bekymring gør sig gældende hos 21-årige Caroline Hjerrild Blom, der netop er begyndt på uddannelsen.

- Jeg frygter, at jeg ikke har tid til at sætte mig ned og berolige patienter, at det bliver overfladisk, og at jeg kommer til at løbe rundt, fordi jeg har så mange ting på én gang. Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl, fordi jeg glemmer ting, som er vigtige, fordi jeg har travlt. Det gør mig da lidt bange, siger hun.

Selvom hun læser på første semester, har tanken om at droppe ud allerede strejfet hende - og denne tanke er heller ikke fremmed for 23-årige Sarah Zakhary, som er et par semestre længere på uddannelsen.

- Jeg tænker lidt for ofte på det, siger hun.

Sygeplejerskernes forsøg på at råbe politikerne op påvirker hende, og særligt praktikperioderne i sundhedsvæsenets virkelige verden har været en øjenåbner.

- Man bliver meget påvirket i praktikken, og der er sindssygt dårlig stemning, fordi sygeplejerskerne ikke bliver lyttet til. Mange af dem har været der i 30-40 år. De kan ikke mere, fortsætter hun.

Presser citronen

Hun har blandede følelser om tiltag som denne uges "Kollektiv Opsigelse", hvor sundhedspersonale landet over blev opfordret til at sige jobbet op inden 1. december i protest over dårlige løn- og arbejdsforhold.

- Det ser ud, som om vi har tabt kampen, og det er ikke særlig motiverende, så jeg kan godt forstå, at man vil gå så vidt, men det er forfærdeligt, at det skal så langt ud. Det er ærgerligt, at man ikke føler, at man bliver taget seriøst, siger hun.

27-årige Sebastian Larsen læser på sidste semester og sidder i kredsbestyrelsen i DSR i Region Midtjylland. Han kan godt forstå, at sygeplejerskerne er så frustrerede, at de tyer til opsigelser, men han mener også, at man skal overholde de aftaler, der er indgået. Protesten ser på nuværende tidspunkt heller ikke ud til at have medført de 1.000 opsigelser, initiativtagerne i Facebookgruppen "Kollektiv Opsigelse" håbede på.

Sebastian Larsen frygter - ligesom de andre studerende - at han ikke får tid til at udføre det arbejde, de er undervist i. Til februar er han uddannet sygeplejerske og skal direkte ud på det arbejdsmarked, han har set kolleger kritisere.

- Det er med blandede følelser. Nu har jeg læst i 3,5 år, og jeg glæder mig til at skulle ud og bruge al den faglighed, jeg har lært på mit studie. Men noget af dét, der bekymrer mig allermest, er, om jeg overhovedet får lov til det.

Han er ikke enig i, at man blot skal acceptere vilkårene, som sygeplejerskerne arbejder under, selvom han hele tiden har været bekendt med dem.

- Jeg er helt afklaret med mig selv om, at hvis ikke det bliver forbedret, så skal jeg ikke være sygeplejerske i fremtiden. Grundlæggende har man gjort, hvad man kunne, for at presse citronen så meget som muligt. Hvis jeg skulle blive, skulle der være flere kollegaer. Når man øger aktiviteten i sundhedsvæsenet, skal man også sørge for, at der er folk til at løfte byrden.

Slut med at slide

Sebastian Larsen mener godt, at man kan tale om en holdningsændring hos den nye generation af sygeplejersker. De vil ikke længere slide sig selv ned. Derfor er det hans opfattelse, at mange søger væk fra jobs som klassisk sygeplejerske.

- Flere af mine medstuderende går væk fra at ville være den type sygeplejerske, som de fleste møder, når de kommer på sygehuset på grund af de rammer, der er. De vil hellere have et job, hvor man bruger fagligheden, men hvor rammer og vilkår er bedre.

Han er til hver en tid selv klar til at sige stop, hvis det går ud over hans helbred, eller hvis han ikke længere kan få tingene til at hænge sammen på hjemmefronten.

Hvad der skal til for at give de studerende ro i maven, er de studerende på VIA University College alle enige om: Mere tid og flere hænder.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling