Annonce
Danmark

Sygehuse melder om alvorlig og sjælden sygdom hos coronasmittede børn

På blandt andet Aarhus Universitetshospital har man haft patienter med den sjældne corona-følgesygdom MIS-C, fortæller overlæge Mette Holm. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Cirka 20 børn er blevet ramt af MIS-C - en alvorlig følgesygdom efter covid-19. Langt de fleste har fået sygdommen i pandemiens anden bølge, fortæller overlæge. Eksperter mener ikke, at der er grund til at bekymre sig, men man bør være opmærksom på risikoen for sygdommen, lyder det.

Corona: Omkring 20 danske børn har været ramt af en sjælden og potentiel livsfarlig følgesygdom efter covid-19, som af uklare årsager kun rammer børn og unge. Der er tale om sygdommen MIS-C, også kaldet hyperinflammation, hvor immunforsvaret overreagerer og angriber organerne, uger efter børnene har overstået covid-19-smitten.

Det fortæller Mette Holm, der er overlæge på børne- og ungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital og en del af det nationale forskningssamarbejde i Covid-19 blandt børn og unge, som blandt andet overvåger udviklingen af MIS-C.


Vi skal have respekt for det, men man skal ikke være bekymret for at sende sit barn i skole.

Mette Holm, overlæge, Aarhus Universitetshospital


Sygdommen opstår typisk en til seks uger, efter børnene har været smittet med coronavirus. Forskerne mangler stadig meget viden om MIS-C, men de mest alarmerende vurderinger lyder på, at 1 ud af 5.000 smittede børn bliver ramt. Andre peger på at det kun er 1 ud af 20.000 smittede børn, der får den farlige følgesygdom, hvor gennemsnitsalderen for de smittede er mellem 9 og 11 år, fortæller Mette Holm.

Det skal du være opmærksom på

MIS-C står for: "Multisystem Inflammatory Syndrome in Children". Den rammer børn og unge under 21 år.

Mette Holm, overlæge på børne- og ungeafdelingen på Aarhus Universitetshospital, fortæller, at børn med MIS-C udvikler så voldsomme symptomer, at man slet ikke er i tvivl om, at man skal søge lægehjælp. Der er dog særligt tre symptomer, som man skal være opmærksom på.

  1. Vedvarende feber i mere end tre dage. 
  2. Mavesmerter eller diarre.
  3. Hududslæt, røde øjne eller forandringer på læberne

Der er allerede fundet en effektiv behandling for sygdomme i form af immundæmpende medicin, og ingen er endnu døde af den i Danmark. Alligevel skal den tages alvorligt, mener hun.

- Man bliver syg i en sådan grad, at man bliver indlagt, og det er til stor gene for barnet, siger Mette Holm, der fortæller, at dødeligheden ifølge internationale opgørelser ligger på én-to procent.

Hun fortæller, at de indlagte børn typisk har hududslæt eller så alvorlige mavesmerter, at det kan forveksles med blindtarmsbetændelse. Tilstanden kan behandles, men behandles det ikke i tide, kan det på sigt blandt andet medføre kroniske hjerteproblemer, fortæller overlægen.

- Men i langt de fleste tilfælde bliver patienterne helt raske efterfølgende, siger hun.

Annonce

Konstateret på flere sygehuse

De omkring 20 tilfælde af MIS-C har ramt flere landsdele. Avisen Danmark har talt med læger fra universitetshospitalerne i Aalborg, Odense og Aarhus, der alle fortæller, at der har været et eller flere børn eller unge indlagt med MIS-C.

De danske læger fik første gang nys om den alvorlige følgesygdom, da der blev konstateret en række tilfælde af sygdommen i Italien, USA og England i foråret.

I maj udsendte det faglige selskab for børnelæger så en advarsel til 18 danske børneafdelinger om den nye sygdom, og samme måned blev det første tilfælde konstateret på Odense Universitetshospital. De øvrige indlæggelser er sket fra sent på efteråret og tidligt på vinteren, fortæller Mette Holm.

Årsagen til opblusningen er en markant øget smitte blandt børn og unge under coronaens anden bølge i Danmark, vurderer hun, og hun forventer flere tilfælde af sygdommen, så længe coronasmitte er udbredt blandt børn og unge i samfundet.

Mens Danmark indtil videre har været ramt af omkring 20 indlæggelser med MIS-C, står det langt værre til hos blandt andet vores svenske naboer, hvor omkring 100 børn har været indlagt med sygdommen.

Annonce

Maner til ro

Ingen af de børnelæger, som Avisen Danmark har talt med, mener, at der er grund til bekymring for de danske børnefamilier, og de forventer heller ikke, at sygdommen kommer til at volde os så store problemer som i Sverige, der har været hårdere ramt af coronapandemien.

- Vi skal have respekt for det, men man skal ikke være bekymret for at sende sit barn i skole, siger Mette Holm, der ikke mener, at det stigende antal indlæggelser med MIS-C rykker op opfattelsen af, at børn samlet set rammes meget mildt af covid-19. Det er stadig en mild sygdom hos børn, siger overlægen.

Heller ikke Trine Mogensen, professor i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, mener, at forældre skal bekymre sig.

- Med de forholdsregler vi har i Danmark, tror jeg aldrig, at vi får en voldsom stigning i Danmark. Så jeg ser det ikke som et stort samfundsproblem, siger hun og fortsætter:

- Det er utroligt sjældent, børn får sygdommen, og der er en rigtig fin prognose for behandlingen. Det skal heller ikke være et argument for ikke at genåbne skoler, daginstitutioner og så videre. Det er det ikke berettiget til, i forhold til hvor sjældent det er, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Nikotinposer betyder færre rygere

Annonce