Annonce
De pensionerede læge er klar til at træde til i coronakrisen, fortæller formand for Foreningen af Pensionerede læger, Mogens Stubkjær Hüttel. Her er han fotograferet i 2013, da han var overlæge på Odense Universitetshospital. Arkivfoto: Kim Rune
Danmark

Sygehuse efterlyser hjælp: Flere tusinde pensionister er klar

Flere tusinde pensionerede sygeplejersker og læger står klar til at træde til, når der bliver brug for dem i coronaberedskabet, vurderer foreninger.

Coronavirus: Det bliver efter alt at dømme ikke et problem at tiltrække pensionerede sygeplejersker og læger, hvis der bliver brug for dem på de danske sygehuse. Flere tusinde fra sundhedsvæsenets reserve står således potentielt klar til at springe til, hvis sygehusene får brug for det.

Sådan lyder vurderingen fra Dansk Sygeplejeråd og Foreningen af Pensionerede læger.

Dansk Sygeplejeråd oplyser, at det realistisk set vil være de sygeplejersker, som er gået på pension inden for to år, som vil kunne træde til. Dem er der ifølge fagforeningen cirka 2600 af. Derudover er der 4500 studerende fra 5.-7. semester på sygeplejeuddannelsen, som potentielt vil være klar til at hjælpe.

Dansk Sygeplejeråd oplyser til avisen Danmark, at foreningen jævnligt får henvendelser fra pensionerede sygeplejersker, som allerede nu gerne vil hjælpe på sygehusene. Men regionerne har endnu ikke bedt om hjælp.

Opbakning fra læger

Også pensionerede læger vil hjælpe i kampen med at begrænse coronasmitten.

Foreningens formand, Mogens Stubkjær Hüttel, fortæller, at der ikke er et samlet overblik over, hvor mange der forventes at kunne indgå i det danske sundhedsberedskab. Men han vurderer selv, at omkring halvdelen af foreningens 5500 medlemmer vil kunne træde til. Ligesom Dansk Sygeplejeråd modtager han flere henvendelser fra medlemmer, som gerne vil hjælpe.

- Jeg tør godt stå inde for, at det er et ikke-ubetydeligt antal, der vil være indstillet på at vise samfundssind og melde sig under fanerne, hvis det bliver nødvendigt, siger han.

Ifølge formanden vil de ældste pensionerede læger, som ikke har været på arbejdsmarkedet i mange år, ikke være kvalificeret til at hjælpe, ligesom førtidspensionister eller pensionister med helbredsproblemer nok heller ikke vil være en del af reservestyrken.

- Men det handler i sidste ende meget om, hvad myndighederne forestiller sig, at vi pensionerede læger kan bidrage med, siger Mogens Stubkjær Hüttel, der ligesom Dansk Sygeplejeråd ikke er blevet kontaktet af regionerne omkring muligheden for hjælp.

Meget lidt går tabt

Han mener, at de pensionerede læger kan være en stor hjælp under coronakrisen.

- Jeg er 74, men jeg kan ikke forestille mig en bedre fast vagt på en respiratorpatient end mig, der har arbejdet med det i 30 år, siger Mogens Stubkjær Hüttel, der for seks år siden gik på pension.

- Selvfølgelig går der noget tabt afhængigt af, hvor lang tid siden du er gået på pension. Men de lægelige kompetencer forsvinder ikke, siger han.

Ifølge Politiken vil omkring 2500 lægestuderende også potentielt være klar til at indgå i coronaberedskabet. Derudover er der på ældreområdet ifølge mediet i alt knap 10.000 pensionister i ældresektoren, hvoraf 7700 er mellem 65 og 75 år. Derudover er der omkring 3000 efterlønnere på området.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Kristendemokrater søger succes via Rohdes erfaring og tricks

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland

Dagbladet Børsens økonomiske skytsengel

Udland

Politiet sætter lørdag navne på ofrene i Kongsberg-angrebet

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Et mystisk maleri

Bøger: Holger Dahl, der er en stor Kina-kender med allerede et par bøger om landet i bagagen, har med ”Ming Selskabet” begået endnu et værk om det gådefulde rige.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Indland

Chancen for at overleve hjertestop er ens i land og by: - Danskerne er fantastisk gode til at træde til 

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle