Annonce
Sydbank har onsdag offentliggjort sit regnskab for første kvartal af 2021. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Danmark

Sydbank starter nyt corona-år med lovende millionoverskud: Direktør ærgrer sig over ministers kritik af "grådige banker"

Sydbanks regnskab efter første kvartal af 2021 ser noget mere positivt ud end resultatet for samme periode sidste år, da coronavirussen netop havde ramt. Selvom krisen endnu ikke er fortid, forventer den sønderjyske bank stigende indtjening i løbet af året.

Regnskab: Selvom coronavirussen endnu ikke har sluppet sit tag i Danmark, skyder Sydbank årets første tre måneder i gang med et lovende resultat.

Onsdag præsenterede banken med hovedsæde i Aabenraa regnskab for første kvartal af 2021, og det ser noget mere lyst ud end resultatet for samme periode sidste år, hvor coronaen netop havde gjort sit indtog.

Nøgletal

Sydbanks regnskab for første kvartal af 2021. Tallene er i millioner kroner. I parentes tal for samme periode sidste år.

Indtjening: 1.178 (967)

Basisomkostninger: 833 (718)

Nedskrivninger: 81 (-84)

Resultat før skat: 373 (70)

Periodens resultat: 291 (55)

Kilde: Sydbank

Overskuddet efter skat ender på 373 millioner kroner, hvilket er 303 millioner mere end i samme periode sidste år.

Den markante stigning skyldes især, at bankens basisindtjening er steget med 145 millioner i forhold til 1. kvartal af 2020. Dertil kommer, at nedskrivninger i årets første tre måneder udgør en indtægt på 81 millioner mod en udgift på 84 millioner i 2020.

Det markante millionoverskud glæder administrerende direktør Karen Frøsig, der kalder regnskabet "godt og lovende" efter et ellers turbulent år.

- Noget af det, jeg er mest glad for, er den stigning, vi ser i vores kreditformidling, hvor en del også kommer fra erhverv, som jo har haft en ganske hård tid under corona. At de nu begynder at trække på deres faciliteter viser mig, at de begynder at investere igen og får mere optimisme, og det er både godt for Sydbank og for os allesammen, siger hun.

Bevarer optimismen

Da coronakrisen i første omgang ramte, spåede Karen Frøsig, at pandemien potentielt kunne halvere den sønderjyske banks resultat for 2020. Så galt gik det langt fra. Tværtimod kom Sydbank ud af 2020 med et plus i den høje ende af, hvad den havde forventet.

Ved offentliggørelsen af årsregnskabet for en måned siden slog banken fast, at den i 2021 forventer et resultat efter skat på mellem 850 og 1.150 millioner. Det skal ses i lyset af overtagelsen af Alm. Brand Bank i en handel til 1,8 milliarder kroner, der gav Sydbank omkring 55.000 nye kunder.

Optimismen til resten af 2021 bevarer Karen Frøsig efter årets tre første måneder.

- Der kan altid ske noget, der kan vælte det, men hvis tingene forløber planmæssigt, tror jeg, vi får en økonomi, der kommer i gang igen. Privatkunderne har det rigtigt godt, boligpriserne stiger hver dag, og arbejdsløsheden er forsvindende lille, så vi har gode forudsætninger for en god fremtid, siger hun.

Usaglig minister

Sydbanks resultat for første kvartal lander dagen efter, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) på Facebook rettede en skarp kritik mod de ifølge ham grådige banker og deres lave grænser for, hvornår kunderne skal betale for at have penge stående i banken.

I januar sænkede Sydbank grænsen for de såkaldte negative renter fra 250.000 kroner til 100.000 kroner. Samme lave loft har Nordea og Danske Bank også netop indført, og det mener ministeren, der skal sættes en stopper for.

- Jeg er lidt ærgerlig over, at vi har en minister, der melder sådan noget ud på Facebook. Det er ikke et medie, der gør, at vi kan få en debat, der er saglig. Det er jo ikke bankerne, der har opfundet negative renter, siger Karen Frøsig og fortsætter:

- Vi tager meget gerne en dialog med ministeren, men vi er nødt til at få noget saglighed ind. Hvad er det, der underbygger, at bankerne er grådige, for vi er et af de erhverv, der tjener færrest penge i Danmark. Det er en retorik, der tegner et billede, der ikke nødvendigvis er rigtigt.

Den lave grænse for de negative renter har dog ikke kun vækket en reaktion hos erhvervsministeren, men også fra Sydbanks egne kunder.

- Der er mange kunder, der synes, det er træls, og det synes jeg sådan set også selv, men vi må jo tale med kunderne om, at der er ingenting i verden, der er gratis. Hvis vi hver morgen skal åbne vores filialer, skal jeg betale for vores bygninger, de medarbejdere, der møder op, IT, hvidvasknings-initiativer og så videre. Det skal jo komme et eller andet sted fra, så et eller andet sted, skal jeg jo tjene pengene, siger Karen Frøsig.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge