Annonce
Professor Lars Østergaard spritter sine hænder af. Han er en af de danskere, der ved mest om coronapandemien, så vi har stillet ham en række spørgsmål, blandt andet om vaccine og flokimmunitet. Foto: Jens Thaysen
Danmark

Svære spørgsmål til coronaprofessoren: Hvordan går det egentlig med det der covid?

10. september er Covid-19 ikke længere en samfundskritisk sygdom, men det betyder ikke, at den er væk. Vi har trykket professor Lars Østergaard lidt på maven for at få ham til at svare på en række spørgsmål om coronasituationen lige nu.

SKEJBY: Er man bedre beskyttet mod Covid-19, hvis man har naturlige antistoffer, end hvis man er blevet vaccineret mod corona? Hvornår skal vi vaccineres igen - og hvad blev der egentlig af flokimmuniteten?

Det er nogle af de spørgsmål, som vi har stillet professor Lars Østergaard fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Og det er faktisk ikke spørgsmål i den lette ende for professoren.

Smitte eller vaccination?

Er man bedre beskyttet mod Covid-19, hvis man er vaccineret, end hvis man har været smittet med corona?

- Der er kommet nogle nye resultater fra Israel, der viser, at det måske er bedre at have være smittet end at være vaccineret. Men resultaterne er ikke fuldt ud overbevisende, og der er andre undersøgelser, der tyder på det modsatte. Så det kan man ikke udtale sig præcist om, siger Lars Østergaard med overbevisning i stemmen.

Coronavaccine på havnen i Aarhus. Første stik gik til Peter Lykke Eriksen, der er reservelæge på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, når han ikke deltager i beredskabet. Foto: Jens Thaysen

Er det derfor, man skal vaccineres, selv om man har været smittet?

- Vaccinen dækker bredere end den infektion, man fik med en bestemt type af covid. Hvis man også vaccineres, er man måske bedre beskyttet mod fremtidige varianter. Og det kan være man i det hele taget er bedre dækket, hvis man får det boost, som vaccinen giver - man kan sammenligne det med et tredje vaccinestik. Men igen, det er der faktisk ikke nogen der ved med sikkerhed endnu. Vi lærer vejen, mens vi går den, for det er en helt ny virus og nogle helt nye vacciner, siger han.

Delta-varianten

Hvor lang tid går der, inden alle ikke-vaccinerede er smittet?

- Der er ingen præcise tal for, hvor mange danskere, der har været smittet. Vi ved godt, hvor mange der er testet positiv, men der er nogen, der ikke er blevet testet. Normalt ville man kigge på antistoffer blandt bloddonorer, men det er vanskeligt, når så mange er vaccinerede. Et gæt lyder på en halv million, siger Lars Østergaard.

Frontpersonalet stod først for, dengang man var bange for, at sundhedsvæsnet skulle bryde sammen. I dag giver det mere mening, at det er sundhedspersonale, der arbejder tæt på sårbare patienter, der bliver rykket frem i køen

Lars Østergaard

73 procent af befolkningen er jo vaccineret, hvis man lægger der 500.000 smittede til, er vi så ikke ved at være der?

- Man kan ikke lægge de to tal sammen, for der er vaccinerede, der også har haft corona, siger han.

Skolesmitte

Når delta-varianten er så smitsom, hvorfor har vi så ikke set massive virusudbrud blandt de ikke-vaccinerede skolebørn i Aarhus. Virus må da have en fest i klasselokalerne?

- Har vi ikke det? Jeg kender til skoleklasser med 15 smittede. Så det ses, siger professoren.

Første skoledag på Samsøgade skole, efter første corona bølge; april 2020. Foto: Jens Thaysen

Hvorfor har vi så ikke lukket skole efter skole ned?

- Man vil opretholde en skolegang, så børnene kan lære noget. Børn og unge bliver ikke ret syge af corona, så den største bekymring er, at de tager smitte med hjem til en, der kan blive syg, enten fordi vedkommende ikke vil vaccineres, eller fordi der er tale om en person med et svagt immunforsvar, så vaccinen ikke er slået an. Det kan være transplanterede eller andre, der får immundæmpende medicin, siger Lars Østergaard.

Hvad med flokimmuniteten?

10. september er Covid-19 ikke længere en samfundskritisk sygdom, men med mere end 800 smittede i døgnet i Danmark er pandemien endnu ikke overstået på trods af, at 73 procent af befolkningen er vaccineret.

Testkø ved Falck i Aarhus. 10. september er covid ikke længere en samfundskritisk sygdom. Foto: Jens Thaysen

Hvad skete der lige med flokimmuniteten?

- Fordi delta-varianten er så aggressiv, så kræver det, at 90 procent af befolkningen er vaccineret eller har været smittet, siger Lars Østergaard.

Skal vi så bare vente?

- Spørgsmålet er, om vi kan komme op på 90 procent, for vi vil begynde at se, at nogen af dem, der havde infektionen i første bølge - eller de første vaccinerede - vil have problemer med at holde virus fra kroppen, siger han.

Er det fordi immuniteten klinger af?

-Ja, det sker over tid. Hvor hurtigt, det sker, afhænger af flere forskellige faktorer. Immuniteten holder - generelt set - ikke så længe blandt ældre og immunsvækkede, som blandt unge og raske. En anden ting er, hvad der er nok. Hvornår er ens immunsystem stærkt nok - det er der ingen, der ved endnu, siger han.

Det tredje stik

Hvornår skal de første vaccinerede regne med at skulle lægge arm til endnu en dosis vaccine?

- Vaccinerne er endnu ikke godkendt til mere end to stik. Det er en europæisk godkendelse, så det arbejdes der på lige i øjeblikket, lige som også rækkefølgen for det næste stik er under overvejelse, siger Lars Østergaard.

 Er der ikke bare den samme som sidste gang - de ældste først?

- Det er allerede besluttet at vaccinere de cirka 50.000 immunsvækkede danskere med et tredje stik først. Med hensyn til rækkefølgen for resten af befolkningen, så giver det ret god mening at vaccinere dem, der fik først, først igen, siger han.

Samlede tal for corona pandemien

  • PCR test: 40.641.927
  • Personer testet: 5.045.978
  • Smittede personer: 345.463
  • Dødsfald: 2.584
  • Dødsfald i procent af smittede personer: 0.75%
  • Antigentest (hurtigtest): 40.442.912

En enkelt ting har ændret sig.

- Frontpersonalet stod først for, dengang man var bange for, at sundhedsvæsnet skulle bryde sammen. I dag giver det mere mening, at det er sundhedspersonale, der arbejder tæt på sårbare patienter, der bliver rykket frem i køen, siger Lars Østergaard.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge