Annonce
- Jeg kunne godt mærke, at det var lidt mærkeligt at være her igen - og jeg kunne mærke, at jeg ikke havde det godt med at parkere ude i gården, sagde Susanne Jakobsen, da hun mødtes med fotografen og journalisten i sit barndomshjem på Hjemvej 12, der blev bygget op igen efter ulykken. Det var første gang, hun var på ejendommen efter faderens død i 2003. Foto: Morten Stricker
Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

I år er det 50 år siden, at Susanne Jakobsen som otte-årig mistede sin mor og lillebror, da et fly styrtede ned og ramte familiens øde-beliggende gård ved Mogenstrup. En tragedie, som man efter datidens normer valgte at forsøge at tie ihjel.

Mogenstrup/Balling: - Jeg har haft en snak med Vorherre om, at det bare ikke er i orden. Jeg er vred på ham og ikke helt enig med ham. Det kan han ikke være bekendt. Så nu er Vorherre og jeg ikke på talefod.

Sådan siger 58-årige Susanne Jakobsen, når hun tænker tilbage på den tragedie, der ramte hende og hendes familie for 50 år siden.

Den 12. oktober 1971 for at være helt præcis.

Susanne var otte år og boede sammen med sin far, mor og lillebror på en lille ejendom på Hjelmvej uden for Mogenstrup. Her var hendes far vokset op, og siden havde han overtaget gården. Moderen var hjemmegående, og den skæbnesvangre dag i oktober havde faderen et ærinde i Sevel. Mor blev hjemme sammen med Ejnar på fem år, som skulle have besøg af legekammeraten Kurt fra nabogården.

- Jeg kan huske, at mor og Ejnar stod i døren, og at jeg fik et knus af dem begge, fortæller Susanne, der cyklede til skole i Mogenstrup.

Faldt ned fra himlen

Tragedien ramte ned fra himlen:

Under en træningsøvelse mistede et engelsk jagerfly sin motorkraft og styrtede ned på en mark tæt ved hjemmet. På grund af hastigheden fortsatte flyet hen over landevejen og ramte stuehuset i familiens Hansens ejendom, der ellers lå i et øde område.

Huset blev fuldstændigt pulveriseret, og både mor og søn omkom ved ulykken. De blev fundet ved siden af hinanden tæt ved fryseren under et stort stykke af flyets ene vinge.

- Jeg kan huske, at vi ude i skolegården så en masse røg mod vest. Vi talte om, at det nok var gået ild i Hørkærdam, der dengang var et nyopført cafeteria og en tankstation, fortæller Susanne, der derfor ikke var bekymret.

Heller ikke da hun senere blev hentet af en lærer og kørt til sin faster og onkel i Mogenstrup. Fasteren lå på sofaen. Der var ingen, der sagde noget til den lille pige. Heller ikke den syv år ældre kusine, der var kommet hjem fra realskolen i Vinderup.

Susanne hørte noget pusle inde i soveværelset, der lå op mod stuen, og troede, det var hendes mor, der var blevet syg og lå derinde. Men det var hendes far, der lå i sengen.

Han spurgte, om hun vidste, hvad der var sket. Og nej, han kunne afvise hendes teori om, at det tankstationen på Hørkærdam, der brændte, og han fortalte, at røgen kom fra flyet, der havde ramt familiens gård.

- Jeg kan huske, at han græd, og når han nu græd, måtte jeg også hellere selv græde, fortæller Susanne, der var et stille barn.

Så aldrig ruinerne

Hun tænkte, at der nok kom noget om ulykken i fjernsynet. Men DR-journalisterne strejkede, så der kom ikke noget på tv.

- Der findes derfor ingen levende billeder fra ulykken, konstaterer Susanne, der sammen med sin far måtte overnatte hos fasteren og onklen, hvor de blev boende, indtil stuehuset blev genopbygget.

- Jeg kan huske, at jeg den første nat skulle ligge ved vinduet, og at doktor Jansby stod i døren. Så kan jeg ikke huske mere.

Far og datter havde kun det tøj, de stod og gik i, og dagen efter kørte de til Sevel for at købe nyt. Onklen spurgte, om de skulle køre forbi gården, men det mente faderen ikke, så de kørte en omvej ad en grusvej for at undgå at se resterne af det, der havde været familiens hjem.

- Jeg har aldrig set ruinen af gården. Jeg så den først igen, da der var ved at blive støbt til det nye stuehus, siger Susanne og fortæller, at hendes familie mente, at det var bedst for hende at tie det hele ihjel.

Hul i bukserne reddede nabodrengen

Nabodrengen Kurt Damsgaard var på ulykkesdagen vej hen til Ejnar for at lege med ham.

På vej ud af døren opdagede hans mor, Tove Damsgaard, at der var hul på hans bukser og kaldte han tilbage for at få hullet stoppet, før han gik.

Det tog netop så meget tid, at han ikke nåede frem til legeaftalen, før flyet ramte gården.

- Da Kurt var omkring 50 meter fra gården, ramte flyet jorden og fortsatte hen og torpederede stuehuset. Kurt kunne herefter ikke huske mere, men han vendte om og løb tilbage mod sit eget hjem, skriver Flemming Bjerregaard Johansen i Årbog for Vinderup-egnen 2021.

Begravelsen var hun ikke med til. Hun blev ikke spurgt, om hun ville med, men blev passet samme med en kusine hjemme hos sin moster i Vridsted.

- Sådan gjorde man dengang. Det var for at passe på mig og sørge for, at jeg ikke blev udsat for mere, forklarer hun, men tilføjer:

- Men for mig betød det alt for mange spøgelser og alt for mange ubesvarede spørgsmål.

Som barn fantaserede hun sig til, hvordan gården så ud, efter den blev ramt af flyet, og som voksen har hun måtte spørge nogle af dem, der kendte hendes mor om, hvordan hun var. For Susanne kan ikke huske hende - og heller ikke lillebroderen.

- Jeg vil gerne vide, om jeg lignede hende, siger Susanne, der fik beskrevet sin mor som en sjov og livlig kvinde, der ikke gik ad vejen for en pudekamp med børnene.

Else Hansen blev 34 år.

Henne i skolen havde de andre børn fået besked på, at de ikke måtte snakke med Susanne om ulykken.

Sådan gjorde man bare

Jagerflyet var ifølge Susanne Jakobsens oplysninger lettet fra Karup to til tre minutter før. Den ene motor stod af ukendte årsager af, og piloten og navigatøren forsøgte at slukke motoren og tænde den igen. Men de tog fejl af de to knapper, der dengang sad lige ved siden af hinanden, og slukkede for den motor, der var i gang.  Først sprang navigatøren ud og til sidst piloten, der skød sig selv ud med katapultsæde 33 meter over jorden. Begge overlevede.

- Jeg bebrejder ikke piloten. For ham gjaldt det om at tænke hurtigt, siger Susanne, der heller ikke har bebrejdende ord til overs for den måde, situationen blev tacklet på.

- Men det kunne have været tacklet anderledes, og det kunne have været rart, hvis der var nogen, der havde snakket med mig om ulykken, mener Susanne, der dog ikke tror, at hendes liv var blevet anderledes af den grund.

- Min far gjorde det ikke for at være ond ved mig. Han var bange for, at jeg ville gå i stykker, og for at jeg stillede spørgsmål, han ikke kunne svare på. Han gjorde, som man gjorde dengang, siger Susanne, der beskriver sit barndomshjem som et fantastisk godt hjem.

Da hun blev voksen, gik det op for hende, hvor hårdt et slag ulykken og dødsfaldene var for hendes far, og på et tidspunkt sagde han til hende, at det var hårdt at miste dem, man elsker, og det at se en barnekiste, var noget af det værste.

Det at vokse op uden en mor har præget hende. Som barn husker hun et besøg hos en veninde, der var sur på sin mor, fordi hun var blevet sat til at tørre støv af.

- Vær du glad for, at du har en mor, tænkte jeg, men jeg kan ikke huske, om jeg sagde det højt, fortæller Susanne.

Min far gjorde det ikke for at være ond ved mig. Han var bange for, at jeg ville gå i stykker, og for at jeg stillede spørgsmål, han ikke kunne svare på. Han gjorde, som man gjorde dengang.

Susanne Jakobsen, 58 år

- Min anden krig

Susanne var 19 år, da hun flyttede hjemmefra. Hun blev først uddannet som butiksassistent og senere som håndarbejdslærer på Skals Håndarbejdsskole. Hun blev gift og fik fire børn sammen med sin mand, som hun i 2004 blev skilt fra.

Børnene voksede op ved Mogenstrup, og her var skæbnen endnu en gang hård ved Susanne,

- Det er min anden krig, siger hun og fortæller, at hendes første barn, Morten, der blev født med misdannelser i 1985, døde efter fire dage.

Lasse kom til verden i 1988 og blev født med læbe-ganespalte. I 1995 blev Mathias født - med udfordringer, og han er i dag i fleksjob. Datteren, Nanna, blev født i 1997 med Cohen Syndrom - der blandt andet betyder, at hun er udviklingshæmmet og har tunnelsyn.

- Så jeg har haft små børn i 33 år, fortæller Susanne, der også er farmor til Lasses datter.

Susanne mistede sin far i 2003, da han var 70 år. Da han døde, var hun meget bevidst om, at der over for hendes egne børn ikke skulle være noget hemmelighedskræmmeri om døden.

Det var sort uheld, at flyet ramte ejendommen, der ligger op ad vejen, men ellers i et dengang meget øde område. Her er Susanne Jakobsen gået ud på marken, hvor flyet styrtede ned og derefter på grund af hastigheden fortsatte hen over landevejen og ramte stuehuset. Dengang lå stuehuset med endegavlen ud mod vejen. Det nye hus blev bygget længere inde på grunden. Foto: Morten Stricker

På førtidspension

Susanne bor i dag på en lejet ejendom lidt uden for Balling sammen med sin kæreste, Bent. For tre år siden blev hun tilkendt førtidspension efter at have kæmpet med depression og overbelastnings-stress.

- Jeg ved ikke, hvad det traume, jeg fik som barn, har betydet for mig. Men jeg tænker, at det i hvert fald har betydet, at jeg er bange for at knytte mig for tæt til andre, fordi jeg er bange for at miste, mener Susanne.

- Men det har også præget mig på den måde, at det er vigtigt for mig at være mor. Selvfølgelig har jeg også af og til været en sur mor, men mine børn har aldrig været i tvivl om, at jeg var der for dem som mor.

Når skæbnen er hård, mener Susanne, at man har to valg - enten at opgive og lade stå til eller at tage kampen op.

- Jeg har valgt kampen. Min far kæmpede for mig, og det gør jeg også for mine børn, forklarer Susanne Jakobsen.

Mor, lillebror, far og søn er begravet i et familiegravsted i Trandum.

Billedet her er et af forsvarets luftfotos, der med al tydelighed viser et stort, øde område. Alligevel ramte flyet landejendommen, og to mennesker omkom. Foto fra Vinderup Egnshistoriske Forenings årbog
Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling