Annonce
Tobias Lauritzen mener, at unge i høj grad selv kan styre deres alkoholforbrug. For ham er alkohol ikke det vigtigste ved en fest, men dét, der sætter den rigtigt i gang. Foto: MIke Andersen
Danmark

Sundhedsstyrelsen vil fjerne alkohol fra ungdomsuddannelser, men ikke alle er enige: - Nogle eksperter vil sige, at vi drikker for meget, men de fleste har styr på det

Sundhedsstyrelsens Enhed for Forebyggelse anbefaler på baggrund af en ny undersøgelse, at danske ungdomsuddannelser stopper med at servere alkohol til fester. Meldingen er, at alkohol og uddannelse ikke hører sammen.

Alkoholkultur: - Jeg mener ikke, at alkohol hører hjemme på en ungdomsuddannelse.

Sådan siger Niels Sandø, enhedschef for Sundhedsstyrelsens Enhed for Forebyggelse.

Udmeldingen kommer på baggrund af en undersøgelse lavet af Institut for Folkesundhed, som viser, at unge har drukket betydeligt mindre alkohol under nedlukningen af landet, og at en stor andel slet ikke har savnet alkohol.

Det fik Sundhedsstyrelsen til tasterne.

Sammen med foreningerne Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler sendte de et fælles brev til landets ungdomsuddannelser, hvor de appellerer til, at skolerne bør kigge på deres alkoholpolitik for at nedbringe alkoholforbruget hos elever. Derudover vil mindre alkohol i skolerne også have betydning for de elever, der føler sig pressede til at begynde at drikke.

Flere skoler har meldt ud, at de allerede har fokus på alkohol i skolen, og at de på forskellige måder forsøger at kontrollere alkoholforbruget hos deres elever.

Kulturændring

Niels Sandø mener helt grundlæggende, at det er på tide at gøre op med den måde, unge omgås alkohol på.

- Det er vigtigt at se på den alkoholkultur, der har udviklet sig blandt børn og unge i Danmark. De begynder at drikke alkohol meget tidligt og i meget store mængder. Det er især i skiftet fra folkeskole til ungdomsuddannelse, hvor der sker et hop i forbruget. Derfor er vi interesserede i, hvad der foregår i folkeskolen af oplysning og involvering af forældrene, men vi er også meget interesserede i, hvad der sker med alkoholkulturen, når man kommer videre i ungdomsuddannelserne.

Niels Sandø forklarer, at vi selv skaber kultur og dermed også selv kan ændre den.

- Det er en kultur, vi har skabt i Europa og i Danmark. Alkohol bliver set som noget naturligt at drikke allerede fra man er barn. Men det kan ændres. På gymnasierne er der også udskænkning af alkohol til mindreårige, og det er vi - så vidt jeg ved - det eneste land der gør, siger han.

Forbruget kan styres

Tobias Lauritzen er 17 år og starter snart på Odense Tekniske Gymnasium med studieretning i robotteknologi.

Han mener ikke, at alkoholkulturen står så skidt til, som mange af eksperterne mener. Han er selv en af dem, der har skruet ned for alkoholforbruget siden nedlukningen.

- Jeg har været til et par fester tilbage i november, ellers har jeg holdt coronaafstand. Det er meget mindre, end jeg plejer. Før corona i 9. klasse og lige efter, var det næsten hver weekend, jeg var ude og drikke, siger han.

- Nogle eksperter vil sige, at vi drikker for meget, men jeg tænker, at de fleste selv har styr på det og ikke drikker mere, end de kan holde til. Størstedelen er ansvarlige nok, synes jeg. Jeg ved i hvert fald, at jeg aldrig selv har drukket mere, end jeg har kunnet holde til.

Tobias Lauritzen har ikke selv oplevet, at nogle bliver holdt udenfor fællesskabet, hvis de ikke har lyst til at drikke. Han lægger desuden vægt på, at alkohol for ham ikke er det vigtigste ved en fest.

- På min skole var der et ret godt sammenhold. Dem, der ikke gad drikke, var stadig inviteret og havde lov til ikke at drikke. Vi havde nogle, der ikke ville drikke pga. forældre eller deres eget valg, og det var helt okay, siger han.

- Jeg ville stadig deltage, selvom der blev afholdt alkoholfrie fester. For mig handler det mere om det sociale og at være sammen med venner. Alkohol har bare været en ekstra del af festen, som sætter tingene lidt i gang.


Som det er nu, hænger fester og alkohol sammen, det anerkender jeg. Men hvad gør vi så? Det er en udfordring, men man kan godt ændre kulturen.

Niels Sandø, enhedschef for Sundhedsstyrelsens Enhed for Forebyggelse


En kedelig rekord

Danske unge er dem, der drikker allermest i Europa, når man sammenligner med deres jævnaldrende i udlandet. De starter tidligst og de drikker mest i ungdomsårene. Det er den rekord, Sundhedsstyrelsen gerne vil til livs.

Niels Sandø mener derfor, at det er et vigtigt at sende et symbol om, at tiden på en ungdomsuddannelse handler om netop uddannelse og ikke alkohol.

- Jeg mener ikke, at alkohol bør serveres på ungdomsuddannelser. Jeg er opmærksom på kulturen omkring det, men jeg mener ikke, at alkohol hører hjemme på en ungdomsuddannelse, siger han.

- En kultur skaber en forventning om, hvordan man skal agere f.eks. som gymnasieelev. Det, man konkret kan gøre, er at sige, at de arrangementer, der bliver afholdt for nye elever, afholdes uden alkohol. Som det er nu, hænger fester og alkohol sammen, det anerkender jeg. Men hvad gør vi så? Det er en udfordring, men man kan godt ændre kulturen.

Tobias Lauritzen tager roligt på beskeden om, at danske unge drikker mest i Europa.

- Der er nogle, der starter meget tidligt, men for det meste er det kontrolleret både af forældre og dem selv. Der er mange, der har et ansvar i det, og jeg tænker, at det bliver overholdt så godt som muligt.

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland

Danmark får kritik for mangelfuld gennemførelse af EU-regler

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark For abonnenter

Truer Omikron årets julerejser? - Lige nu er reaktionen lidt panikagtig

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål