Annonce
Danmark

Sundhedsministeren skal ikke være hævet over grundloven

Annonce

Debat: At mødes mennesker er grundlaget for næsten alt, hvad der foregår i et samfund. At vi kan møde hinanden og udveksle erfaringer, synspunkter, varer, ekspertise eller nyder bare kulturelle oplevelser og følelsen af fællesskab i kulturens verden, i foreninger, familier eller venners lag. Det er en grundlovssikret rettighed, som vi derfor – inden covid-19-epidemien - tog for givet.

Nu har vi i otte måneder lidt under voldsomme indgreb i vores forsamlingsfrihed, som myndighederne har påført danskerne. Det har medført kolossale afsavn og tab til følge på overordentlig mange parametre, både menneskelige og økonomiske. Hvad endnu værre end, risikerer vi, at sådanne indgreb bliver et permanent vilkår i Danmark, hvis den nye epidemilov vedtages.

”Vi ses”, siger vi til hinanden. Men om vi reelt kan regne med også at kunne gøre det, når vi planlægger det, ja, vil det vil reelt bero på, om den siddende sundhedsminister her i landet synes, at det er forsvarligt og dermed skal være tilladt at forsamles på det givne tidspunkt og sted.

Enrico Krog Iversen

Derfor vil jeg på det kraftigste advare mod, at folkestyret vedtaget udkastet til en ny epidemilov. Lovudkastet er således formuleret sådan, at sundhedsministeren enerådigt kan sætte vores grundlovssikrede rettigheder som forsamlingsfriheden helt ud af kraft; endda lige så længe, som ministeren finder det nødvendigt. Og uden at afgørelsen er underlagt kontrol eller har ankemuligheder.


Derfor vil jeg på det kraftigste advare mod, at folkestyret vedtaget udkastet til en ny epidemilov. Lovudkastet er således formuleret sådan, at sundhedsministeren enerådigt kan sætte vores grundlovssikrede rettigheder som forsamlingsfriheden helt ud af kraft; Endda lige så længe, som ministeren finder det nødvendigt. Og uden at afgørelsen er underlagt kontrol eller har ankemuligheder.


Dette er naturligvis et kæmpe problem i et retssamfund og demokrati som Danmark, hvis ministre ikke skal efterleve grundloven.

Jeg vil derfor opfordre enhver dansker til at gennemlæse den og forholde sig til, om I stiltiende vil se til, at vores grundlovssikrede rettigheder til enhver tid kan undermineres af den mest magtfulde sundhedsminister nogensinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Nogle er mere lige end andre

Annonce