Annonce
Flerårig kampagne sætter fokus på vores trafikadfærd for at sikre større tryghed og færre ulykker. Arkivfoto: Kim Haugaard
Danmark

Storstilet trafikkampagne på vej, fordi: Jeg kører perfekt, men de andre ... sikke nogle idioter

Rådet for Sikker Trafik sætter ind med flerårig kampagne, der skal få os til at ændre trafikkultur. Undersøgelse viser nemlig, at vi er utrygge ved andre bilisters adfærd, men kun forsvindende få finder noget at kritisere hos sig selv.

Trafikkultur: Danske trafikanter, primært bilister, har to markante kendetegn: For det første bliver de forskrækkede over andres adfærd i trafikken. For det andet mener de, at de er bedre bilister end gennemsnittet.

Det bekræfter en ny Epinions-undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har fået udarbejdet. Undersøgelsen blev gennemført først på året med medvirken af 2.522 personer, hvoraf 85 procent var bilister.

Den er nu gennembearbejdet og analyseret i  Sikker Trafik, og bliver fulgt op af en flerårig kampagne, der sparkes i gang i august. Formålet er at ændre den enkeltes adfærd i trafikken.

Helt konkret viser undersøgelsen, at 40 procent af landets trafikanter ofte eller meget ofte oplever at andre udviser en uforudsigelig adfærd, når de sidder bag rattet. Medregnes svaret "engang imellem" er procenten oppe på 81. Kun én procent mener, at de selv gør det.

- Dertil kommer en undersøgelse, hvor vi for nogle år siden spurgte, hvordan bilister vurderer sig selv i forhold til andre. Over 70 procent mente, at de var bedre bilister end andre, siger Jesper Hemmingsen, specialkonsulent i Sikker Trafik.

Ekstra risiko

Oplevelsen af, at andre foretager sig noget forkert er et trafiksikkerhedsmæssigt problem. Det er årsagen til, at Sikker Trafik med sin kampagne vil forsøge at få ændret trafikadfærden.

- Når folk optræder uforudsigeligt, spreder de utryghed, måske ligefrem forskrækkelse. Det gør trafikken ekstra risikabel og er dermed med til at øge antallet af ulykker, siger Jesper Hemmingsen.

Når bagvedkørende på motorvejene kører for tæt på er ét eksempel på en adfærd, der spreder utryghed og dermed øger ulykkesrisikoen, fremgår det.

Misforståelser giver ulykker

Kampagnen vil fokusere på, hvad vi hver især kan gøre, så trafikken bliver mere tryg og sikker.

- Når nogle går uden for det forudsigelige, misfortolker vi hinandens gøren og laden, og så har vi ulykkerne, siger Jesper Hemmingsen.

- Misfortolkninger fylder meget. De færreste synes, at de selv gør noget forkert. Når man har undersøgt for eksempel vejvrede, hører vi tit folk fortælle, at de reagerer, fordi de bliver overraskede. Så er det instinktivt, at de giver fingeren eller dytter i hornet. Det er alle andre, der er nogle idioter.

Kulturændring

Men sådan er det ikke, påpeger han. Alle kommer ind imellem til at lave fejl. Det er blandt andet det, kampagnen skal få flere til at indse og indrette egen opførsel i trafikken efter.

- Vi skal hver især blive bedre til at bruge reglerne; hold afstand, brug blinklyset, hold for rødt, lad være med at tage telefonen, når den ringer og lad være med at knalde speederen i bund, når det er gult. Det er en kultur, vi skal have ændret.


I trafikken handler det ikke om MIG, men om at vi alle skal komme sikkert hjem.

Jesper Hemmingsen, Sikker Trafik


Det klares ikke hen over et par dage. Der er tale om en langvarig proces, for det er noget grundlæggende, der skal ændres hos den enkelte. Derfor er  kampagnen planlagt til at løbe i minimum de næste tre år, måske de næste fem år.

- Vi har forskellige opfattelser af, hvad der er en god bilist. Nogle synes, man er det, hvis man kan køre hurtigt og tale i mobil uden det går galt. Tilsvarende har vi forskellige definitioner af, hvornår andre optræder uforudsigeligt i trafikken, og hvornår, og i det hele taget om man selv gør det.

- Det vigtige er at nå  rem til, at i trafikken handler det ikke om mig, men om at vi alle skal komme sikkert hjem. Man skal kigge indad, det er det, god trafikkultur går ud på, siger Jesper Hemmingsen.

De andre er mærkelige

2.522 danske trafikanter, hvoraf 15 procent ikke var bilister, fik i januar to spørgsmål:

Første spørgsmål var:  Hvor ofte oplever du, at andre trafikanter gør noget uforudsigeligt, som overrasker eller forskrækker dig?

Andet spørgsmål var: Hvor ofte sker det, at du selv kommer til at gøre noget, som kan overraske eller forskrække andre i trafikken, når du f. eks. kører bil, cykler eller går?

På første spørgsmål svarer 40 procent, at de meget ofte eller ofte blev forskrækkede over andres uforudsigelige adfærd - fordelt på 13 procent "meget ofte" og 27 procent "ofte." 41 procent svarer "en gang imellem." 2 procent svarer "aldrig," og 2 procent svarer "ved ikke."

På det andet spørgsmål svarer 1 procent, at de meget ofte eller ofte udviser en trafikadfærd, der kan forskrække andre - fordelt på 0 procent "meget ofte." 1 procent svarer "ofte." 20 procent svarer "en gang imellem," 61 procent svarer "sjældent," 12 procent svarer "aldrig," mens fem procent svarer "ved ikke."

Det irriterer

Epinion har i juni i år spurgt 908 trafikanter, hvad der irriterer dem mest ved andre trafikanters adfærd. De måtte give op til tre situationer. Svarene fordeler sig således:

Når bagvedkørende, ved bilkørsel, er for tæt på: 51 pct.

Når nogen under kørsel taler, skriver eller læser på håndholdt mobiltelefon: 40 pct.

Når der ikke holdes til højre på motorvejen: 32 pct.

Når folk i bil kører ind i et lyskryds, selv om der er kø:  27 pct.

Når folk kører over for rødt: 22 pct.

Når der overhales højre om på motorvejen: 18 pct.

Når der ikke gives tegn ved vognbaneskift: 17 pct.

Når der flette ind på motorvejen uden at hastigheden afpasses: 16 pct.

Når bilbaglygter ikke er tændt i mørke eller ved usigtbart vejr: 15 pct.

Når nogen kører for stærkt på den vej, hvor jeg bor: 13 pct.

Når nogen udviser vejvrede: 11 pct.

Når der køres over for gult: 5 pct.

Aldrig irriteret over andres trafikadfærd: 2 pct.

Ved ikke: 4 pct.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge