Annonce
Ruslands præsident, Vladimir Putin, er udsat for omfattende kritik i Vesten. Men det ser ud til, at hans nærmeste rådgivere er loyale over for ham trods krigen i Ukraine. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Podcasts

Stor økonomisk mavepuster til Rusland: Statsbankerotten nærmer sig og elendigheden smitter

Hele verden har lammetævet Rusland med sanktioner, som især er gået hårdt ud over den russiske økonomi. Forude venter statsbankerotten vurderer eksperter, men det kan indirekte smitte af på dansk og europæisk økonomi, hvis den russiske økonomi bliver for hårdt ramt.

Økonomi: Den russiske rubel er styrtdykket i værdi, inflationen slår nye rekorder, og det samme gør renterne i Rusland. Alt sammen er tegn på, at de hårde økonomiske sanktioner, som hele verdenen har pålagt Rusland, virker efter hensigten.

Effekterne af sanktionerne er målbare. Få uger efter at russiske kampvogne rullede mod Kyiv og andre større ukrainske byer, var rublen næsten halveret i værdi. Aktiekursen på virksomheder styrtdykkede med over 90 procent, inden børsen i Moskva lukkede for handel. Alt det fik den den russiske centralbank til at skrue op for den vejledende rente til 20 procent.

Det har udløst nogle markante udfordringer som stiller Rusland svagt, fortæller Jakob Ekholdt Christensen, der er cheføkonom med ansvar for global økonomi i Danske Bank

- Allerede inden krigen i Ukraine var væksten i Rusland svag, og med det her er det bestemt ikke blevet bedre. Vi kommer til at se en recession i den russiske økonomi, især på grund af de stigende priser.

Allerede inden krigen i Ukraine var væksten i Rusland svag, og med det her er det bestemt ikke blevet bedre. Vi kommer til at se en recession i den russiske økonomi, især på grund af de stigende priser.

Jakob Ekholdt Christensen

Derfor er der flere eksperter, der taler om, at Rusland ikke kan undgå at gå statsbankerot. Den holdning deler Jakob Ekholdt Christensen, men dog med en vigtig nuance:

- Vi skal holde os for øje, at situationen er anderledes end i mange andre lander, der er gået statsbankerot. I Rusland er der mere tale om en betalingsstandsning, som gør det meget svært for Rusland at betale deres regninger, selv om de gerne vil betale. Men det er tæt på umuligt at betale i euro og dollar, og derfor taler vi om en atypisk statsbankerot, som mest af alt minder om en betalingsstandsning.

Dermed tyder det på, at Vestens plan virker, men det kan ende med at bide Europa og Danmark i halen.

Hvad er recession?

En recession er en periode med økonomisk nedgang. En recession vil typisk indebære stigende arbejdsløshed og kan også involvere faldende priser, kaldet deflation (det modsatte af inflation). En alvorlig recession bliver kaldt en depression.

Sanktionerne kan vende ondt tilbage

Forklaringen på, hvorfor Danmark kan ende med at blive hårdt ramt af de russiske sanktioner, skal blandt andet findes i den danske afhængighed af russisk gas.

Sanktionerne mod Rusland bevirker nemlig, at en del af de russiske banker ikke kan handle i euro eller i dollars. Og det er den valuta, som vestens energiselskaber - herunder også Ørsted - bruger til at betale for russisk gas. Det står ganske enkelt i leverancekontrakterne. Det russiske gasselskab Gazprom har tidligere oplyst, at 58 procent af salget af naturgas i begyndelsen af i år blev afregnet i euro, mens 39 procent blev afregnet i amerikanske dollar.

Med andre ord er det mange milliarder, som Rusland ikke kan råde frit over. Allerede i sidste uge fik det Ruslands præsident Putin til at stille krav om, at vestlige gaskunder fremover skal betale med rubler for russisk gas. Det har alle lande afvist pure, igen med henvisning til de indgåede kontrakter.

I dag blæste der så mildere vinde fra Rusland, der har slækket lidt på kravet. I stedet forlanger Rusland nu, at betalingen for gas med rubler skal ske gradvist.

- Der er ingen tvivl om, at det her er en rød klud i hovedet på Putin, der har mistet en stor del af kontrollen over indtægterne fra den russiske gas. Det har tvunget ham til at stille ultimative krav, som det ikke ser ud til, at han kommer igennem med, siger Jens Bertelsen, erhvervsredaktør på Avisen Danmark.

De mildere russiske vinde er derfor heller ikke ensbetydende med, at problemet er løst. For fortsætter de europæiske lande med at nægte at betale i rubler, så tvinger det den russiske økonomi i knæ. Og det kan øge Putins lyst til at lukke for gashanen.

Tysk advarsel

Onsdag morgen fik det Tyskland til, at udsende en såkaldt “early warning”, dvs. et første varsel om, at en mulig gaskrise kan være forestående.

Økonomi- og klimaminister i Tyskland, Robert Habeck, fortalte i forlængelse af varslet, at der er tilstrækkelige forsyninger indtil videre.

- Alligevel skal vi øge forholdsreglerne for at være forberedt på en eskalering fra Ruslands side. Med erklæringen om det tidlige varslingsniveau er et kriseteam blevet indkaldt, sagde Robert Habeck.

Ifølge klima- og energiminister Dan Jørgensen har Danmark en nødplan klar - men spørgsmålet er, om nødplanen kan redde Danmark fra negativ vækst og dermed en ny økonomisk krise.

- En lukning af gasforsyningen fra Rusland vil ramme hårdt i de lande, vi plejer at handle med. Hvis produktionen går ned i Tyskland, vil det hurtigt påvirke de danske underleverandører og dermed danske arbejdspladser, siger Jens Bertelsen.

Derfor er det store spørgsmål nu. Er den danske og europæiske historisk hårde kurs over for Rusland med til at save den gren over vi selv sidder på?

Måske, siger Jakob Ekholdt Christensen, cheføkonom med ansvar for global økonomi i Danske Bank.

- Vi kan ikke udelukke en europæisk recession. En ting er at Putin kan finde på at lukke for gassen, men Europa kan også finde på at sige nej tak til russisk gas, hvis Putin eksempelvis optrapper krigen og begynder at bruge kemiske våben. Det vil erodere husholdningerne og virksomhedernes købekraft i Europa så markant, at det kan bringe økonomierne i recession, konkluderer Jakob Ekholdt Christensen.

Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"

I podcasten i dag går vi i dybden med Rusland Økonomi og risikoen for recession i Europa og Danmark.

I podcasten kan du høre:

0.55 - Per Fogh, aktieanalytiker, Sydbank: Presset blev for stort på Carlsberg – taber stort på russisk salg.

12.40 – Jens Bertelsen, erhvervsredaktør, Avisen Danmark: 10 millioner i bonus til Ørsted-direktører er en klog beslutning.

19.40 - Jakob Ekholdt Christensen cheføkonom, Danske Bank: Russisk økonomi nærmer sig statsbankerot.

40.20 - Per Hansen, aktieanalytiker, Nordnet: SAS er en håbløs investering.

Find "Erhvervsklubben i appen "Nyhedskiosken", på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcasts, eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Danmark

Folketinget vil beskytte politikeres telefoner mod spionprogram

Udland

Gerningsmand skrev kort før skoleangreb om plan på Facebook

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

Huawei melder sig i kø af kritikere efter nyt afsnit af DR-serie

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole