Annonce
Der er stor efterspørgsel på arbejdskraft i opsvinget efter coronakrisen. Blandt andet derfor er det utilfredsstillende, at der er så stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at hjælpe ledige i beskæftigelse, mener Jacob Holbraad, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening . Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Stor forskel på top og bund: Så gode er kommunerne til at få ledige i beskæftigelse

Nye undersøgelser fra Beskæftigelsesministeriet og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) rangordner kommunernes beskæftigelsesindsatser, og der er for stor forskel på kommunernes resultater, mener DA. I Middelfart Kommune, der kåres som Danmarks bedste beskæftigelseskommune 2021 af DA, roser man de lokale virksomheder for godt samarbejde. I Fredericia Kommune, der får bundplaceringer i begge undersøgelser, hæfter man sig ved, at det går den rigtige vej.

Rettelse: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at borgmesteren i Fredericia Kommune ikke har haft mulighed for at stille op til interview, men der er tale om en misforståelse, som nu er blevet rettet.

Beskæftigelse: Når man stiller kommunerne op på række og rangordner dem efter, hvor gode de er til at hjælpe deres borgere ud af offentlig forsørgelse og ind i beskæftigelse, er der markant forskel mellem toppen og bunden af listen.

Det viser nye tal fra både Beskæftigelsesministeriet og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

- Der er meget stor forskel på, hvor dygtige kommunerne er. Der er nogle, der gør det fornuftigt, og så er der en række kommuner, som simpelthen ikke gør det godt nok. Og det er utilfredsstillende, siger Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Både DA og Beskæftigelsesministeriet har regnet på, hvor mange penge kommunerne kunne spare, eller allerede sparer, hvis de er gode til at hjælpe ledige i job.

I Middelfart Kommune, der ligger næsten i top på begge lister, er der 140 flere fuldtidspersoner i arbejde, end man kunne forvente ud fra kommunens rammevilkår. Og det giver ifølge Beskæftigelsesministeriets beregninger en besparelse på 8,2 millioner kroner.

Anderledes står det til i Fredericia Kommune, der ifølge Beskæftigelsesministeriet bruger 21,6 millioner kroner mere end forventet på offentlig forsørgelse i perioden 2. halvår 2020 til 1. halvår 2021.

Hvor nabokommunen på den anden side af Lillebælt er et rigtig godt eksempel på en effektiv beskæftigelsesindsats, så tænker man om Fredericia, at de kunne have fordel af at tage en tur over broen og tale med deres kollegaer i Middelfart.

Jacob Holbraad, adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening

I DA mener Jacob Holbraad, at der i øjeblikket – midt i et opsving med stor mangel på arbejdskraft, rekordhøj beskæftigelse og faldende ledighed – er gode muligheder for at få hjulpet ledige ind på arbejdsmarkedet.

Og ansvaret for, at det sker, hviler først og fremmest på kommunerne, lyder det.

- Det er nu engang sådan, at jobcentrene har myndighedsindsatsen for at få de ledige ud på arbejdsmarkedet igen. Derfor må det være kommunerne, der har serveretten i forhold til samarbejdet med virksomhederne.

- Så skal virksomhederne naturligvis være indstillet på at tage imod, men det kan ikke være virksomhedernes ansvar at finde de ledige, siger Jacob Holbraad.

Topplaceringer til Middelfart

I Dansk Arbejdsgiverforenings undersøgelse kåres Middelfart til Danmarks bedste beskæftigelseskommune 2021. Og den titel er borgmester Johannes Lundsfryd (S) svært tilfreds med.

Det er godt for alle parter, borgerne, virksomhederne og bundlinjen i kommunen, at folk kommer hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, hvis de mister deres job eller bliver sygemeldt, påpeger han.

- Vi arbejder tæt sammen med virksomhederne om at sørge for, at der er mange muligheder for praktikforløb eller andre jobafklaringsforløb. Det er et godt samarbejde, vi har, siger han.

Han nævner et konkret eksempel for nogle år tilbage, hvor kommunen modtog mange flygtninge fra primært Syrien. Her lavede man en partnerskabsaftale med godt 100 lokale virksomheder om at stille praktikpladser til rådighed for at gøre de nye borgere parate til job i Danmark.

Opgørelser fra kommunen viser, at knap 60 procent af de flygtninge, der er kommet til Middelfart de sidste fem år, er selvforsørgende i dag i enten job eller uddannelse.

Men bare fordi man scorer topplaceringer og flotte titler, er der stadig plads til forbedring.

- Vi har stadig en gruppe af unge mellem 15 og 25, som ikke er i hverken uddannelse eller job. Vi prøver at få fat i dem i det omfang, det kan lade sig gøre, men det er ét område, hvor vi kan blive endnu bedre. Vi har lavet en alliance med uddannelsesinstitutionerne i området, hvor vi har aftalt, at det er et af de næste områder, hvor vi skal styrke samarbejdet og indsatsen, siger Johannes Lundsfryd.

Udfordrede i Fredericia

På den anden side af Lillebælt, i Fredericia Kommune, står det væsentligt anderledes til på beskæftigelsesområdet. Kommunen får en 91. plads i Beskæftigelsesministeriets måling, mens kommunen er næstsidst i Dansk Arbejdsgiverforenings undersøgelse.

De bedste og de dårligste

Med udgangspunkt i fem indikatorer har DA har taget temperaturen på, hvilke kommuner der klarer sig bedst, og hvilke kommuner der klarer sig mindre godt på beskæftigelsesområdet.

De fem indikatorer er:

1. Udviklingen i lønmodtagerbeskæftigelsen siden sidste kommunalvalg 2017.

2. Forskellen i faktiske og forventede udgifter til offentlig forsørgelse.

3. Andel ledige kontanthjælpsmodtagere, der ikke søger job.

4. Andel dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere på 30 år eller derover, der deltager i forløb på en virksomhed.

5. En sammenvejning af andelen af unge på uddannelseshjælp, der:
a) deltager i den første samtale med kommunen inden for den første uge.
b) deltager i det første aktive tilbud inden for en måned.
c) deltager i forløb på en virksomhed.

Top 5:

1. Middelfart Kommune

2. Jammerbugt Kommune

3. Herlev Kommune

4. Frederiksberg Kommune

5. Vejen Kommune

Bund 5:

86. Allerød Kommune.

87. Odsherred Kommune.

88. Hvidovre Kommune.

89. Fredericia Kommune.

90. Tårnby Kommune.

Otte kommuner med under 20.000 indbyggere er udeladt af Dansk Arbejdsgiverforenings rangering.

- Hvor nabokommunen på den anden side af Lillebælt er et rigtig godt eksempel på en effektiv beskæftigelsesindsats, tænker man om Fredericia, at de kunne have fordel af at tage en tur over broen og tale med deres kollegaer i Middelfart, siger Jacob Holbraad.

Avisen Danmark har efterspurgt en kommentar til Fredericia Kommunes placeringer i de to målinger. Her blev avisen henvist til formanden for beskæftigelsesudvalget, Peder Tind (V), men det har ikke været praktisk muligt at nå frem til en aftale om et interview med ham.

Kommunens fagchef for beskæftigelse og borgerservice, Sanela Ljeskovica, forklarer, at Fredericia i mange år har døjet med en merledighed i forhold til landsgennemsnittet. En stor andel af langtidsledige og et lavt uddannelsesniveau blandt de ledige med flere ufaglærte.

Det kræver et langt, sejt træk at rykke sig fra plads nr. 91 til en mere gennemsnitlig plads eller op i top ti, men vi skal nok nå derhen.

Sanela Ljeskovica, fagchef for beskæftigelse og borgerservice, Fredericia Kommune

Hvorfor er der mange forskellige forklaringer på, mener Sanela Ljeskovica, men hun peger på, at der har været en lav grad af resultatskabelse i kommunen.

- I mange år har Fredericia haft vejledningstilbud og en lavere grad af virksomhedsforløb. I 2019 besluttede man politisk at omlægge en masse indsatser fra vejledningstilbud over mod flere samtaler, konkret jobformidling og virksomhedsrettede indsatser. Vi skal gøre mere af det, der virker, og det virker at få borgerne ud i virksomhederne, siger hun.

Et langt, sejt træk

Dansk Arbejdsgiverforening har hentet tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der viser, at 48 procent af de jobparate kontanthjælpsmodtagere ikke registrerede jobsøgning i juni 2021.

Men det er ikke udtryk for, at de ledige slet ikke har søgt jobs, mener Sanela Ljeskovica.

- Vi har jo omlagt hele indsatsen på kontanthjælpsområdet, også for de jobparate. Dét, sammen med at beskæftigelsesindsatsen var suspenderet store dele af foråret, kan godt have haft indflydelse i forhold til vores opmærksomhed på de lediges registrering. Men det er ikke det samme som, at de ikke har søgt job, eller at der ikke er formidlet job til dem, siger hun.

Siden hun blev ansat i 2019, har Sanela Ljeskovica arbejdet med at implementere en række input fra otte forskellige analyser af kommunens beskæftigelsesindsats. Man har skruet op for kontakten til de lokale virksomheder, ansat flere virksomhedskonsulenter, og man afholder flere jobmesser og digitale webinarer med de ledige.

Men det tager tid at ændre og udvikle, understreger Sanela Ljeskovica.

- Vi kan se positive tendenser med baggrund i de ting, vi har gjort de sidste par år. Vi ligger på en 91. plads i Beskæftigelsesministeriets måling, men lå på en 94. plads sidst. Og vi kan se, at Fredericia får en 14. plads ud af de kommuner, der har forbedret sig mest siden sidste måling.

- Det kræver et langt, sejt træk at rykke sig fra plads nr. 91 til en mere gennemsnitlig plads eller op i top ti, men vi skal nok nå derhen, siger hun.

Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Erhverv

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Kultur

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Podcasts

Lyt: Andrew Velarde fra Ejby samler på ting fra Coca-Cola 1:2

Indland

Kunstner tog pengene og vil måske kræve erstatning fra museum

Udland

Oprørsleder dræbt under sammenstød med militæret i Colombia

Udland

Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem

Malis regering har mandag bedt Danmark om straks at trække danske soldater, der bidrager til en franskledet mission i landet, hjem.

Udland

Biden bander for åben mikrofon af journalist i Det Hvide Hus

USA's præsident, Joe Biden, blev mandag fanget af en tændt mikrofon i at bande af en Fox News-journalist i Det Hvide Hus.

Udland

James Webb-teleskopet er fremme ved sin destination i rummet

Rumteleskopet James Webb er nået frem til det sted 1,5 millioner kilometer fra Jorden, hvor det skal i kredsløb.

Danmark

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Danmark

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Indland

Sundhedsstyrelsen lemper anbefaling for isolation

Udland

Bevæbnet mand sårer flere på tysk universitet

Læserbrev

HK: Alt for mange er corona-utrygge, når de er fysisk på arbejde

Erhverv

Medie: 3F-ledelse har kendt til formands dobbeltliv siden december

Kultur For abonnenter

Kathrine Lilleør har besluttet aldrig nogensinde mere at lade en mand farve dagen grå

Debat For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Det skal være nemt at have en elbil, uanset hvor man bor