En lænestol, et lille barn, der skruer sig med ned og lægger hovedet på dit bryst, en pude i ryggen og en billedbog i skødet. Det er opskriften på en stjernestund med nærvær, ro og hygge måske kimen for den lille til et liv med lyst til læsning.
Der er masser af billedbøger på markedet, men her er fem af de bedste i både ord og illustrationer. Velegnede til en af de ekstra forårsfridage eller andre tidspunkter, hvor er er tid til fordybelse - hvad enten du er mor, farfar eller moster.
1 Elskelig skildpadde
"Læsepadden Pede" er indtil videre årets bedste billedbog. En livsklog historie i en mindre og næsten ydmyg indpakning, men Pede er også en forsigtig og lidt sløv skildpaddedreng, der under en tur på biblioteket sammen med vennerne pludselig er alene og efterladt.
Historien er skrevet og illustreret af Carl Quist-Møller, og den handler om både fantasi - Pede viser sig at kunne få mange idéer - og venskab. Det overordnede tema er evnen til at kunne fortabe sig. At kunne glemme sig selv, fordi man er så fokuseret på noget, at alt andet træder i baggrunden.
Hvis navnet Carl Quist-Møller lyder bekendt, kan det skyldes, at hans far var forfatteren Flemming Quist-Møller, der skrev bøgerne om Jungledyret Hugo - bøger som Carl illustrerede som blot 23-årig.
Carl Quist-Møller: "Læsepadden Pede", 48 sider. Gutkind.
6
2 Hurra for Hansens herlige rim
"Blev du nummer et?
Nej.
Blev du nummer to?
Nej.
Blev du nummer tre?
Nej.
Jeg blev nummer mig".
I bogen "Hele herligheden" rimer Marianne Iben Hansen om 120 ting mellem himmel og jord både fornøjeligt og underfundigt. Som Halfdan Rasmussen og Benny Andersen er hun båret af en sprudlende sprog-kærlighed og formår at strø om sig med sjov og pjat, livsklogskab og stemninger. Der er flere decideret fremragende rim.
De 120 ord i bogen, der er overskrift for hver deres rim, er hverdagsord som "jeg", "blev" (eksemplet herover), "kom", "lang" og "lidt". Bogen er festligt illustreret i en lidt rustik streg af Niels Bo Bojesen, der, når han er bedst, tilføjer mere at at gå på opdagelse i.
Marianne Iben Hansen og Niels Bo Bojesen: "Hele herligheden". 144 sider. Carlsen.
5
3 Lyse nætter er tilbage
Det er kropumuligt at læse billedbogen "Lyse nætter" uden at sidde og smånynne. Det er ikke så underligt, for teksten i billedbogen er Alberte Windings sang "Lyse nætter", der altid har været populær, men blev det endnu mere under corona-nedlukningerne. Nu kan de fleste af os teksten næsten udenad.
Hvordan kan den blive til en bog for børn? Det kan den, fordi illustrator Charlotte Pardi gennem sine tegninger på elegant vis giver teksten en en særlig, kærlig og varm betydning om samhørigheden mellem et barn og en bedste.
Albert Winding og 'Charlotte Pardi: "Lyse nætter". 32 sider. Carlsen.
4
4 Du skal vande dit træ
I "Lille Træ" finder en pige et lille træ i skoven og tager det med hjem for at lege med det, men i første omgang går det ikke så godt.
Der er mange hilsener til vores måde at tale om planter på i billedbogen. Her er for eksempel et spirende venskab, der skal gro. Og der er meget, som springer ud.
Det er en fin lille historie om at sætte sig ind i, hvad andre har brug for, og om vores forhold til naturen tilsat en overraskende afslutning. Men det er illustrationerne, der særligt løfter med deres indbydende og detaljerige collager skabt af billeder og tegninger.
Jacinta Madsen: "Lille træ". 32 sider. Gutkind.
4
5 Til en længere læsestund
Billedbøgerne om Jørgen Pingvin, der ikke kan sidde stille i skolen og hellere vil bygge ting og sager, er oplagte bud på en længere læsestund eller en, man kan afbryde og vende tilbage til.
Illustrativt er Jørgen Pingvins verden retro-hyggelig i Rasmus Bregnhøis streg. Der er noget trygt og genkendeligt over hans stil, for det er bare tegninger uden nymodens fikumdik. Og der er mange af dem, så der er nok at gå på opdagelse i.
Det er der også i indholdet med små historier i den store og med voksen-hints, der indbyder til forklaringer og snak. Et godt bud til mindre børn, der kan lide fantasifyldt action.
Rasmus Bregnhøj og Sabine Lemire: "Jørgen Pingvin bygger en hund, der hedder Arne" og "Jørgen Pingvin bygger noget, der kan flyve meget højt". Hver på 56 sider. Gads Børnebøger.
5