Annonce
Danmark

Stop pengestrømmen til anti-demokratiske statsledere i EU

Debat: “Orban griner os lige i ansigtet - og hele vejen til banken”…

Ordene faldt fra en ledende EU-kommissær på et møde med en mindre gruppe liberale ledere for nyligt. Og blev ledsaget af en ildevarslende tavshed. Alle følte sig ramt. Og alle var pludselig klar over alvoren.

Konklusionen er klar: Alt for længe har EU’s topledelse, regeringerne i medlemslandene, bureaukraterne i Kommissionen og vi i Europa-Parlamentet ladet stå til. Fundet os i den åbenlyse hån og udstilling af kollektiv svaghed, som har fundet sted fra de anti-demokratiske ledere, som kun respekterer den hårde magts sprog.

Venstre og jeg har i snart mange år været tilhænger af at smække kassen i over for EU-lande, der bryder vores fælles demokratiske regler. Det har alt for længe været åbenbart, at Orban og hans polske pendanter i Lov og Orden Partiet ikke giver meget for traditionelle EU-diplomatiske værktøjer som beskrivende rapporter og løftede pegefingre. EU skal derfor have et nyt værktøj, så Kommissionen kan straffe anti-demokratiske ledere i medlemslande: En decideret retsstatsmekanisme.

Problemet er, at den nye retsstatsmekanisme er en del af forhandlingerne om EU-budgettet, som parlamentet og Rådet, hvor statslederne sidder, forhandler om lige nu. Ved at gøre 7-års budgettet til gidsel for den afgørende retsstatsmekanisme har man formentlig drevet sig selv til en forudsigelig fiasko.

Morten Løkkegaard.

Derfor er situationen alvorlig: Presset er enormt, og risikoen er åbenbar for at ende med en slatten forligstekst, hvor Orban og Co slipper af krogen endnu engang. Så vil et politisk livsvigtigt åbent vindue være lukket igen - uden udsigt til at kunne åbnes foreløbig - om nogensinde - igen.

Derfor må vi sige: Nok er nok. Venstre er parat til at stemme imod EU's 7-års budget, hvis ikke der kommer en klar og utvetydig tekst, som gør Kommissionen i stand til at holde pengene tilbage i tilfælde af brud på reglerne.


Nok er nok. Venstre er parat til at stemme imod EU's 7-års budget, hvis ikke der kommer en klar og utvetydig tekst, som gør Kommissionen i stand til at holde pengene tilbage i tilfælde af brud på reglerne.


Vi er nødt til at sætte hårdt mod hårdt; kalde Orbans bluff og gøre det klart, at han og andre erklærede autokrater har mere at tabe end os andre ved at se stort på fællesskabet.

Hvis ikke EU's budget kan bruges til at presse den fælles vilje igennem – ja, så kigger vi i virkeligheden på et problem, som er større end penge. Hele legitimiteten er på spil.

Og ryger befolkningernes grundlæggende tillid til projektet, kommer vi slet ikke til at diskutere det næste budget. Så er EU nemlig faldet fra hinanden inden.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Danmark

Livet går videre - også selvom du får afslag på drømmestudiet: Mange veje fører til Rom

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Adapter: Psykolog - Drop børnebillederne og pas på dine børn online

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Indland

FAKTA: Her kan du se hvor mange der er optaget på studie

Optagelsen på de videregående uddannelser i 2021 er den næsthøjeste nogensinde.

Danmark

Afghanske flygtninge banker på Europas dør, og EU står på hælene

Selvom kameraet ryster, og optagelserne er grynede, er det ikke svært at se, hvad der sker. En lang række af mennesker - børn og voksne - bevæger sig fremad på stier i et goldt og kuperet terræn. Nogle har slidte rygsække på, andre bærer plastikposer med mad i hænderne. De sveder.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Danmarks krimidronning opdaterer den klassiske kriminalroman

Bøger: Vi befinder os midt i coronapandemien, og den pensionerede lægesekretær Anne-Maj Mortensen har fået nyt knæ. Det volder hende så mange smerter, at hun velforsynet med smertestillende medicin indfinder sig på Høve Kurbad. Her kan hun kombinere en besværlig genoptræning med det behagelige.

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling