Annonce
Paul Simon ved hans seneste liveoptræden i september i år i Central Park i New York ved Global Citizen Live. (Arkivfoto). Foto: Evan Agostini/Ritzau Scanpix
Indland

Stilheden har - næsten - sænket sig over Simon

Sanger og sangskriver Paul Simon, der har skabt udødelige klassikere som "The Sound of Silence", "Mrs. Robinson" og "Bridge over Troubled Water", fylder 80 år.

Sanger og sangskriver Paul Simon, som 13. oktober fylder 80 år, er helt oppe på den øverste hylde inden for sin metier.

Både som sangskriver, soloartist og i sit hedengangne verdensberømte duo-samarbejde med Art Garfunkel er han legendarisk.

Simon har leveret et hav af melankolske, begavede sange om ensomhed og kontaktløshed, der står som lydsporet for en generation.

Samtidig har han fornyet sig undervejs og haft blivende værdi for nye generationer gennem årtier. Hans sange er af samme grund genindspillet af utallige andre.

Selv om Simon egentlig som 75-årig var kunstnerisk mæt af dage og svor sig klar til pension, så turnerede han alligevel aktivt i årene efter frem til 2019.

Hans seneste dog korte optræden med blandt andet monsterhittet "Bridge over Troubled Water" fandt sted for få uger siden i Central Park i hjembyen New York.

Sunget dog med en tydeligt tyndere stemme end i Simon og Garfunkel-glamourdagene, hvor alle harmonier sad knivskarpt banket ind lige midt i skabet.

De to skoledrenge fra Queens mødtes allerede som 11-årige og begyndte så at synge sammen.

I 1965 strøg de sammen til tops på de amerikanske hitlister med sangen "The Sound of Silence". Få år efter var de superstjerner på folkrockscenen.

Simons stærke sange båret af fælles perfekte harmonier skabte en kø af hits som "I Am a Rock", "The Boxer", "Cecilia", "Scarborough Fair" og "Mrs. Robinson", som Paul Simon skrev til filmen "The Graduate".

Størst var nok "Bridge over Troubled Water", en kombineret kærlighedshyldest og kommentar til verdens sociale uretfærdighed, som er blevet en af de mest solgte plader overhovedet gennem tiderne.

Forholdet mellem Simon og Garfunkel holdt dog ikke. De blev uvenner, men har dog fundet sammen enkelte gange siden.

Blandt andet foran en halv million tilhørere ved en legendarisk koncert i Central Park i New York i 1981. Siden fulgte en verdensturné i 1993, hvor duoen gav 21 udsolgte koncerter, samt en USA-turné i 2003 efter at have modtaget en fælles æresgrammy.

Men overvejende har Paul Simon siden bruddet forfulgt en succesrig solokarriere med albums som "Still Crazy after alle the Years" og "Graceland", hvor han tilsatte afrikanske rytmer og et helt nyt drive til sin musik. Det sidste er kåret som et af 1980'ernes ti bedste album.

Undervejs har han modtaget snart sagt enhver pris og hæder, der er værd at eje - inklusive 16 Grammy-priser. Han har fået en plads i Songwriters Hall of Fame samt i Rock and Roll Hall of Fame.

Paul Simon er far til fire børn og har været gift tre gange, senest siden 1992 med sangeren Edie Brickell.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Indland

For fjerde dag i træk er der flere end 1000 nye coronatilfælde

Udland

Professor: Persona non grata-situationer er meget sjældne

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst