Annonce
Danmark

Statsminister udsætter genåbningen af nattelivet: LA vil have erstatninger på bordet

Der er bred opbakning til statsminister Mette Frederiksens (S) udmelding om at udskyde genåbningen af nattelivet. Men LA kræver mere end hjælpepakker til de tvangslukkede virksomheder. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Annonce

Politik: Statsminister Mette Frederiksen (S) slår i et interview med avisen Danmark fast, at hun vil have udsat genåbningen af nattelivet. Den udmelding møder opbakning hos partier fra rød og blå blok, hvor et parti i sidstnævnte dog opfordrer til mere end hjælpepakker til de nedlukkede forretningsdrivende. Avisen Danmark har talt med Venstre, Liberal Alliance og Enhedslisten for at høre, hvad de siger til Mette Frederiksens udmelding.

LA Så skal diskotekerne have erstatning

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, mener, at der er behov for at tilbyde diskoteker og natklubber erstatning for deres tab under corona-nedlukningen. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Den udskudte genåbning af nattelivet møder ikke protester hos Liberal Alliance. Her har partiets formand, Alex Vanopslagh, også hæftet sig ved, at Statens Seruminstitut har frarådet yderligere genåbninger.

- Hvis den sundhedsfaglige vurdering er, at det er for risikabelt at genåbne. Så er det sådan, det er. Det hidser jeg mig ikke synderligt op over, siger han.

Til gengæld efterlyser han, at der tilbydes mere end hjælpepakker til de nødlidende natklubber og diskoteker, som nu ser ud til at måtte forblive lukkede.

- Vi har ikke behov for flere bureaukratiske hjælpepakker, som der bliver snydt med, og som er svære at holde styr på. Man bør i stedet indføre retten til erstatning. Er du tvangslukket, må staten erstatte dine tab.

- Det lyder dyrt for staten?

- Ja, men sådan er det. Det er også dyrt for de mennesker, der går konkurs. Og vi har jo ikke én million diskoteker i Danmark.

- Nattelivet får heller ikke lov til at åbne i september. Lad os nu være realsitiske. Der er jo endnu flere smittede om en måned. Der er ingen grund til at foregøgle andet. Jeg savner, at man ser mere end en måned frem, siger Alex Vanopslagh

EL Kan ikke tillade os at åbne mere

Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, mener, at det er oplagt at udskyde genåbningen af nattelivet. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

I Enhedslisten er der også opbakning til Mette Frederiksens beslutning om at udskyde genåbningen af nattelivet. Partiets politiske leder, Pernille Skipper, fortæller, at de seneste dages tiltagende smitte har vakt bekymring hos partiet, og hun peger også på, at Statens Seruminstitut har frarådet yderligere genåbninger.

- Så synes vi heller ikke, at man kan tillade sig at genåbne yderligere. Det vigtigste er hensynet til alle dem i risikogruppen, som stadig er ekstremt udsatte, hvis de smittes. For manges vedkommende er det lig med døden. Derfor skal vi holde smitteudviklngen nede. Det er gået godt indtil videre, men det er bedre at undgå at åbne mere nu end at være nødsaget til at lukke ned igen på et senere tidspunkt, siger hun.

I lighed med regeringen mener hun, at der skal gives økonomisk hjælp til de erhverv, som fortsat vil være ramt af nedlukning.

- Der er grundlag for at forlænge kompensationsmulighederrne, når nedlukningen også forlænges. Men det må først og fremmest være hensynet til mennesker i risikogruppen og hensynet til, at vores sundhedsvæsen kan klare virusset, som må stå øverst. Hvis det betyder, at vi udskyder, at vi allesammen igen kan drikke os fulde på diskotekerne efter midnat, og vi må nøjes med at samle 100 i en periode, så må det være sådan, siger hun.

V Vi lytter til sundhedsmyndighederne

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, havde ikke mulighed for at stille op til et interview, men skriver i et svar til avisen Danmark, at Venstre også bakker op om fortsat nedlukning af nattelivet. Arkivfoto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

I Venstre bakker sundhedsordfører Martin Geertsen også op om den fortsatte nedlukning af nattelivet.

- For Venstre er det vigtigste borgernes sundhed. Derfor har vi også hele vejen sagt, at vi kun skal åbne det, som er sundhedsfagligt forsvarligt. Og når sundhedsmyndigheder fraråder genåbning af nattelivet, så lytter vi selvfølgelig til det.

- Men det er også klart, at coronasmitten er her, og vi bliver nødt til at leve med den og håndtere den, indtil der er en sikker vaccine. Og det betyder, at vi skal finde løsninger og se på muligheder, som hjælper danskerne til at kunne leve deres liv, så normalt så muligt uden at frygte for at blive smittet og smitte andre.

- Det arbejde går vi konstruktivt ind i med regeringen og de øvrige partier i Folketinget i den kommende uges forhandlinger, skriver han i et skriftligt svar til avisen Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Flere end 100 patienter genindkaldt i opsigtsvækkende kræftsag: Har konstateret flere tilfælde af kræft

Annonce