Annonce
SF kalder forsvarsminister Trine Bramsen i samråd for at høre, hvilke initiativer regeringen straks vil tage i brug for oprense PFOS-forureninger på Forsvarets arealer. Foto: Flemming Krogh
Danmark

Støttepartier kritiserer Forsvarets forklaring: - Ikke flere dårlige undskyldninger!

Regeringens støttepartier har fået nok af Forsvarets forklaringer om manglende teknologiske løsninger. De kræver forsvarsminister Trine Bramsen (S) på banen i sagen om de store PFAS-forureninger på flyvestationerne, og de vil have Forsvaret til at afværge og rense op, som det norske forsvar har gjort de sidste 9 år.

Forurening: Hos regeringens støttepartier er tålmodigheden ved at slippe op med Forsvarets "dårlige undskyldninger".

Avisen Danmark og Radio4 kunne mandag fortælle, at mens det danske Forsvar endnu intet har gjort for at rense op efter PFAS-forureninger ved jyske flyvestationer, har det norske Forsvar i årevis renset for de samme giftstoffer på deres militære flyvestationer.

Det får nu Enhedslisten, Radikale Venstre og SF til at rette kritik af Forsvarets håndtering, og partierne kræver nu, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) forholder sig til sagen.

- Det virker besynderligt, at man siger, at man ikke har teknologien, når man i Norge har gjort det i ni år. Det virker helt ærligt som dårlige undskyldninger, siger SF`s forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.

- Det er et udtryk for den arrogance, som vi har været vidende til i flere år efterhånden i Forsvaret, hvad angår deres ansvar med at behandle deres ting og arealer, som det forventes af os andre, siger hun med henvisning til tidligere skandalesager hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

SF har kaldt forsvarsministeren i samråd om sagen, efter Avisen Danmark og Radio4 i sidste uge kunne fortælle, at forsvaret trods flere års kendskab til forureningernes ikke har forsøgt at bremse dem. De norske erfaringer gør sagen endnu mere alvorlig, mener hun.

- Hvis nordmændene kan finde ud af det, så kan vi altså også. Forsvaret bør rydde op efter sig selv. Ikke flere dårlige undskyldninger.

Hvis nordmændene kan finde ud af det, så kan vi altså også. Forsvaret bør rydde op efter sig selv. Ikke flere dårlige undskyldninger

Anne Valentina Berthelsen, SF

"Kæmpe problem"

Forsvarsordfører hos Enhedslisten Eva Flyvholm er også skeptisk over for forklaringerne fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

- Det kan ikke passe, at der absolut intet er at gøre. Det giver jo ingen mening, selvfølgelig er der noget at gøre. Det helt centrale er jo at fjerne det jord, som er forurenet. Vi er nødt til at få sat det her i gang i Danmark, som de har gjort i Norge, siger hun.

Eva Flyvholm ser det som et ”kæmpe problem”, at Forsvaret ikke satte i gang, da man blev bekendt med omfanget af forureningerne.

- Selvfølgelig har forsvarsministeren et ansvar, når det er Forsvarets arealer. Og det er faktisk også mit indtryk, at det er en sag, som de er interesseret i at få løst. Men det betyder også, at de bliver nødt til at lægge en politisk linje, hvor det her bliver prioriteret, og det skal gå stærkt. Det i er den grad en sag, som regeringen må tage ansvar for, fortæller Eva Flyvholm.

Forsvarsordfører i Radikale Venstre, Martin Lidegaard, synes, at oplysningerne giver "stof til eftertanke". Derfor mener han også, at man i næste forsvarsforlig bør adressere problemerne med Forsvarets forureninger.

- Jeg vil bede forsvarsministeren om at undersøge, om vi ikke skulle overveje en norsk tilgang. Der er åbenlyst nok at tage fat på, og jeg forstår heller ikke, at vi ikke er kommet i gang med det her tidligere, siger Martin Lidegaard.

Tommelfingeren nedad

Hos oppositionspartierne Venstre og Konservative får Forsvarets indsats heller ikke meget ros.

Forsvarsordfører hos Konservative Niels Flemming Hansen finder det mærkværdigt, at hvad der har kunnet lade sig gøre i Norge tilsyneladende ikke har været muligt i Danmark.

- I stedet har man i Danmark bare sendt aben videre. Det gør mig vred, at Forsvaret ikke tager ansvar for deres egne arealer, siger han.

Christoffer Melson, vikarierende forsvarsordfører for Venstre, vil bruge oplysningerne fra Norge til at presse forsvarsministeren til en forklaring på Forsvarets gøren og laden på dette punkt.

- Det her bliver mere og mere underligt. Forsvaret har kendt til forureningerne i mange år, men ikke gjort noget. Nu finder vi så ud af, at der er løsninger derude, som andre lande og private virksomheder har taget i brug i mange år. Der er nu endnu mere brug for, vi får fat i ministeren og får at vide, hvad der er op og ned. Der er sendt et signal meget bredt fra både os og andre partier om, at vi skal i gang med det her, fortæller Christoffer Melson og uddyber:

- Det er pinligt for staten, synes jeg. Hvis der skal findes penge, vil vi meget gerne være med til at snakke om det. Mystikken breder sig om, hvorfor der ingen reaktion er. Det må være underligt for borgerne at se, at et land, vi normalt sammenligner os med, i mange år har lavet oprensning og afværge, mens man tilsyneladende lader stå til i Forsvaret, siger han.

Det har ikke være muligt at få et interview med forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Sådan har Norge gjort

I Norge har man brugt tre metoder til afværge og fjernelse af PFAS og PFOS på Forsvarets arealer.

  • Isolering.
  • Opgravning og fjernelse af kilden.
  • Vandrensning såsom afværgepumper, der pumper grundvand op og renser det.

-

Det norske forsvar har vurderet effekten af de forskellige trin og hvilke omkostninger, der er forbundet med dem.

Ved isolering vurderes det, at der er lave omkostninger i investering og drift. Effekten er lav i jordmiljøet og middel i vandmiljøet.

Ved opgravning vurderes det, at der lave omkostninger i investeringer men høje omkostninger i drift. Effekten er høj i både jord- og vandmiljøet.

Ved vandrensning vurderes det, at der er høje omkostninger i investering og drift. Effekten er middel i jordmiljøet og høj i vandmiljøet.

Rygge flyvestation er det sted, hvor nordmændene har oprenset mest PFAS/PFOS. Her blev i alt 13.000 tons jord fjernet fra to brandøvelsespladser. Resultatet var, at der blev fjernet 16 kilo PFOS og 18 kilo PFAS. Prisen lød på 16 millioner norske kroner (NOK) - svarende til cirka 12 millioner danske kroner.

Rensningsanlægget ved Rygge kostede 8 millioner norske kroner i indkøb og udbedringer siden 2018. Over en femårig-periode ville driftsomkostningerne være 15,5 millioner norske kroner (3,1 millioner danske kroner per år.)

Forsiden netop nu
Danmark

Nu vil kommuner gribe ind overfor Forsvarets forureninger

Indland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Podcasts

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Danmark

Se Danmark: De blå Kugler hopper i vandet året rundt

Danmark For abonnenter

Flere lande siger nej: Kaniner skal ikke længere lide for skønheden

Indland

Odense-skole lukker midlertidigt efter fund af ukendt coronavariant

Odense: Rasmus Rask Skolen i Odense er lukket, fordi der er fundet smitte med en coronavariant.

Indland

Dokumentar: TV 2-vært tilbudt fast job hvis hun ville have sex

Den mangeårige TV 2-vært Janni Pedersen er en af de kvinder, der optræder med sin historie om uønskede seksuelle tilnærmelser i en dokumentar om en usund kultur med seksuelle undertoner på tv-stationen.

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Fra snoreloftet kunne hun se ned på Gamle Scene og lade sig fortrylle af skuespillerne, operasangerne eller balletdanserne under sig. Allerede som barn blev Sonja Oppenhagen draget af de store dramaer, de store følelser i sangene og magien i de næsten svævende dansere.

Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Danmark

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Indland

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Indland

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Debat For abonnenter

Meningsmager Christian Have: Vi skal løse kommunikationskrisen, før vi kan løse klimakrisen

Erhverv

Nissan investerer over 100 milliarder i sats på elbiler

Kultur

Volbeats dyrker skæve karakterer: Ny sang fortæller om en svensk heksebrænding

Debat

Debat: Venstre og Konservative har hovedet fuld af A-kraft