Annonce
Sagen om børn med dansk tilknytning i syriske lejre presser i øjeblikket statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Støttepartier: Finsk model skal få børn hjem fra Syrien

Enhedslisten, De Radikale og SF mener, at regeringen skal se mod Finland i forhold til at få 19 børn hjem.

Støttepartier vil presse regeringen til at bruge finsk model til at hente børn med dansk tilknytning hjem fra syriske lejre.

Det skriver Politiken.

I den finske model er en specialudnævnt embedsmand bemyndiget til at træffe afgørelser om repatriering af både mødre og børn, skriver avisen.

Enhedslisten, De Radikale og SF presser S-regeringen for at hjemtage de i alt 19 børn med tilknytning til Danmark. Men regeringen har afvist, da man ikke ønsker forældrene til Danmark. De har vendt Danmark ryggen, har det lydt gentagne gange.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, siger til Politiken:

- Den finske model er vanvittig interessant, fordi man har sat sig ned og har lavet en plan og sagt, at de her ting skal være opfyldt.

- Det betyder, at man har en blødere linje, end vi har i Danmark, hvor det jo hedder, at børnene skal få varige fysiske eller psykiske men, og at mødrene skal samtykke, siger Rosa Lund.

Især udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er under pres i øjeblikket. Støttepartierne kritiserer ministerens håndtering af sagen, hvor en lang række vurderinger fra efterretningstjenesterne blandt andet er kommet frem i medierne, før Folketinget er blevet orienteret.

Mødrene til børnene er rejst ned for at støtte den militante bevægelse Islamisk Stat (IS). Derfor vil regeringen og partierne i blå blok under ingen omstændigheder have dem tilbage til Danmark.

Støttepartierne kan på den anden side ikke leve med, at børn med tilknytning til Danmark sidder i lejre under kummerlige forhold i Syrien. Hvor børnene endda ifølge fortrolige efterretninger - bragt af Ekstra Bladet - er i fare for at blive kidnappet af IS og trænet til terror.

Ifølge Politiken udnævnte den socialdemokratisk ledede finske regering i december 2019 diplomaten Jussi Tanner som regeringens særlige repræsentant. Med den opgave at hente finske børn hjem fra syriske lejre.

Han er i samarbejde med blandt andre politiet og efterretningstjenesten bemyndiget til at træffe beslutninger om evakueringer. Disse skal ifølge Politiken ske i en afvejning mellem hensynet til børnenes tarv og sikkerheden for den finske befolkning.

SF-formand Pia Olsen siger til Politiken, at det i praksis vil være nødvendigt at hente mødrene hjem også sammen med børnene. Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) kalder den finske model for "spændende". Han håber, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil se på modellen.

Statsministeren udtalte tidligere på ugen, at hun drøftede situationen for børnene med støttepartierne.

- Der er børn, der er havnet i en meget ulykkelig situation omkring deres forældres meget forkerte valg. De børn har vi hele tiden sagt, at vi gerne vil hjælpe, sagde Mette Frederiksen.

Hun uddybede ikke, hvordan den hjælp kan se ud.

/ritzau/

Læs Politikens artikel her
Forsiden netop nu
Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Medier: Dyrby er blevet bedt om at holde fri efter anklager

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Næsten 40.000 ansatte i Region Hovedstaden skal fra mandag kunne fremvise et gyldigt coronapas, hvis de vil møde på arbejde.

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Danmark

Overblik: 12 boligområder er på liste over parallelsamfund - fire er blevet fjernet

Erhverv

Næsten hver anden solgte bil i november var grøn

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer