Annonce
Alice Weidel fra det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) taler i Schwerin under valgkampen. Hendes skarpe tunge og provokerende adfærd giver mange fjender. Foto: Fabian Bimmer/Ritzau-Scanpix
Debat

Stærk kvinde med kant

Tysk politik er godt på vej til at sende Angela Merkel på pension efter 16 år som forbundskansler. Senest 6. december ventes en ny trafiklysregering med socialdemokrater, grønne og liberale klar - anført af socialdemokraten Olaf Scholz som ny kansler.

Altkanzlerin Merkel - det bliver hendes titel, når hun går af - får sit eget kontor med ni statsansatte medarbejdere, og det er så slut med den politiske karriere for verdens mest magtfulde kvinde, som hun på internationalt plan både er blevet kaldt og kåret som adskillige gange gennem årene.

Det vrimler ikke ligefrem med stærke kvinder i tysk politik, selv om socialdemokraten Bärbel Bas som den blot tredje kvinde i historien er blevet valgt som præsident for Forbundsdagen, det næsthøjeste embede i landet efter præsident Frank-Walter Steinmeier.

Carsten Grubach. Foto: Ludvig Dittmann

Mens tre mænd igen skal i kamp om formandsposten i det vragede konservative regeringsparti CDU, og den nye regering er ved at finde fodfæste oven på et massivt konsensussøgende gruppearbejde, er det nok værd at fokusere på en stærk kvinde med politisk kant. Desværre tilhører hun en yderfløj uden realpolitisk indflydelse.

Men med sine klare holdninger og skarpe tunge er hun langtfra en ligegyldig debattør i sit diskussionslystne hjemland, hvor der er flere talkshows på tv-kanalerne, end der er boligprogrammer på danske skærme. Så det er mange!

Alice Weidel er en af to formænd for Alternative für Deutschland (AfD), det højrepopulistiske parti, som ingen af de andre partier vil lege med. Den 42-årige selvstændige finansrådgiver har tidligere blandt andet arbejdet som analytiker hos Goldman Sachs i Frankfurt am Main og har et fornemt cv inden for sit fag.

Hun har gjort en dyd ud af den dæmonisering, hendes parti er udsat for, og tager gerne de slagsmål, der skal til for at få på opmærksomhed. Kritikken af hendes bopæl i Schweiz, hvor hun lever sammen med sin kvindelige kæreste i et registreret partnerskab og to sønner, ville hun dog godt have undværet. Hendes skattebopæl er dog i Tyskland.

Alice Weidel, der af venner og partifæller kaldes Lille, har blandt andet vakt opsigt som modstander af corona-vaccination, men er selv ramt af virussen, så hun i denne måned har måttet gå i karantæne. Det ændrer ikke ved hendes holdning, som er, at man selv skal bestemme, hvad man vil med sin krop.

Hun har angiveligt flirtet med den ekstremt højreorienterede del af sit parti, ”Der Flügel”, som har nazistiske synspunkter, og er med sine klare holdninger altid en velkommen gæst i diverse debatfora.

Den stridslystne kvinde er tilhænger af Europa som et fort mod flygtninge. Hun mener, at den liberale tyske asylpolitik er et brud med internationale aftaler, og at asylansøgere ikke skal have sygeforsikring. Ja, kort og godt, at de øvrige partier har mistet forstanden, fordi alle vigtige spørgsmål har noget med indvandring at gøre. Hun tror ikke på den globale opvarmning. Og så vil hun i øvrigt som sine partifæller have Tyskland ud af EU.

Hendes skarpe tunge og provokerende adfærd giver mange fjender, og hun er ikke få gange blevet kaldt til orden i Forbundsdagen. Hun skal selv lægge ører til skudsmål som ”AfD’s fremtid. Karismatisk, køn, intelligent, retorisk begavet og tilsyneladende klar til at ofre principper for at komme til magten”, som en mandlig journalist har skrevet. Den lader vi lige stå et øjeblik.

Alice Weidel, der af venner og partifæller kaldes Lille, har blandt andet vakt opsigt som modstander af corona-vaccination, men er selv ramt at virussen, så hun i denne måned har måttet gå i karantæne.

Sart kan man ikke kalde Alice Weidel, der dog belært af erfaring altid har paraderne oppe. Hun vakte opsigt, da hun forlod en tv-debat op til valget i 2017, fordi hun blev opfordret til at tage afstand fra højrevendte partifæller. Nogle mente, det var et planlagt mediestunt, andre at hun bare ikke skulle finde sig i hvad som helst.

Det gør den kantede kvinde så heller ikke. Efter valget i september beskyldte hun medierne for konkurrenceforvridning. Man havde forkælet De Grønne og lavet en valgkamp med tre partier, mente hun.

AfD har blot 10 procent af stemmerne i Forbundsdagen og er totalt marginaliseret. Det skal dog ikke forhindre Alice Weidel i fortsat at ytre sig og skabe opmærksomhed.


Kilder: Wikipedia, ARD, Welt og Der Spiegel


Carsten B. Grubach

Carsten B. Grubach er en alsidigt orienteret journalist i Jysk Fynske Medier og en erfaren tysklandskender og -iagttager efter hundredvis af ophold og rejser i landet - med base i blandt andet Hamborg og Berlin.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre